2019. nov 24.

Hamis Facebook hirdetések irányítják az amerikai elnökválasztást?

írta: R Judit
Hamis Facebook hirdetések irányítják az amerikai elnökválasztást?

william-iven-dfmmzzi3rmg-unsplash.jpg2016-tól Donald Trump az elnök, aki republikánus színekben képviseli az Egyesült Államokat. Na de az izgalmak még csak most kezdődnek, hiszen 2020-ban elnökválasztás lesz, amelyet (természetesen) mindkét párt meg szeretne nyerni, így minden eszközt megragadva kampányolnak, ideértve a közösségi média oldalakon futó hirdetéseket is.

A Facebook-mogul Mark Zuckerbergnek nem áll túl jól a szénája az utóbbi években, hiszen többször is elővették a 2016-os elnökválasztás elcsalásásának gyanúja miatt, majd pedig a Facebook állandó adatvédelmi gyengeségeivel kellett megküzdenie. Az idei év vége is izgalmasnak ígérkezik számára, hiszen nemrég politikai fake profilok és hamis hirdetések miatt vették elő újra.

Mi indította el az újabb Facebook botrányt?

Októberben a Facebook megengedte egy nyilvánvalóan hamis oldalnak, amely állítólag összekapcsolódott Trump elnök újraválasztási kampányával, hogy a platformon hirdetéseket jelenítsen meg. A hirdetések a felhasználókat egy online adományozási portálra irányították, amely állítása szerint közvetlenül Trump kampányát támogatja. A visszatetszést keltő oldal és hirdetések akadálytalanul futhattak mindaddig, amíg a CNN hírportál meg nem kereste a Facebookot azért, hogy kommentálják a történteket. A vállalat csak ezek után volt hajlandó eltávolítani az oldalt, mondván, hogy az megsértette a platform szabályait, vagyis „az oldal politikai hirdetések futtatására vonatkozó engedélyét tévesen alkalmazták". Ez a felfedezés felvet pár nyugtalanító kérdést arról, hogy a Facebook miként is ellenőrzi a megjeleníteni engedélyezett politikai hirdetéseket, és hogy vajon tényleg eleget tesznek-e azért, hogy 191030185347-donaldtrumpcampaign-fake-facebook-page-exlarge-169.jpgmegakadályozzák azt, hogy a rossz szereplők kihasználják a platform előnyeit.

Ha a fake profilok sokasága nem lenne elég, még Trump is rátett egy lapáttal, amikor a valódi kampányán belül indított el hirdetést hamis hírekkel az egyik politikusról. Amikor többen jelezték, köztük az adott politikus is, hogy a hírek nem igazak és a Facebook távolítsa el a hirdetést a következő választ kapták: „A hirdetés nem sértette a Facebook irányelveit. Megközelítésünk alapja a Facebook alapvető hite a szabad véleménynyilvánításban, a demokratikus folyamat tiszteletben tartása és az a véleménye, hogy a szabad sajtóval rendelkező érett demokráciákban a politikai beszéd vitathatatlanul a leginkább ellenőrzött beszéd."

A demokraták sem hagyják magukat

Természetesen a Facebookon történtek mélyen felháborították a demokratákat, élükön Elizabeth Warren elnökjelölt szenátorral, aki azt állítja, hogy Mark Zuckerberg Donald Trump elnök újraválasztását támogatja a nem helyesen ellenőrzött reklámokkal. Warren, aki nagy befolyása miatt az óriási tech-cégek, például a Facebook és a Google felbontásáért küzd, szombaton tweetelt, hogy egy szándékosan hamis hirdetést indítanak útjára, hogy lássák, milyen messzire engedi a Facebook politikája a kampányát. „Szándékosan hamis állításokkal ellátott Facebook-hirdetést hoztunk létre, és beküldtük a Facebook hirdetési platformjára, hogy megvizsgáljuk, jóváhagyják-e. Gyorsan jóváhagyták, és a hirdetés most is elérhető a Facebookon ”- tweetelt. A hirdetés tartalma az volt, hogy a republikánusok is támogatják a Green New Dealt, ám ez hamis állítás volt. A videót megtekintheted itt: 

Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Facebooknak idén sincs egy nyugodt pillanata sem és bármi is legyen a következő lépése, biztos, hogy meg fog gyűlni a baja egyik vagy másik féllel. Kíváncsian várjuk, mit reagál a Facebook a hamis reklámokra és hogy vajon fog-e változtatni vagy szigorítani a hirdetésekre vonatkozó szabályokon, esetleg a Twitterhez hasonlóan betiltja a politikai reklámokat.

Forrás:

https://edition.cnn.com/2019/10/30/tech/facebook-fake-trump-page/index.html

https://time.com/5699122/elizabeth-warren-facebook-fake-ad-mark-zuckerberg/

Szólj hozzá

politika hirdetés