2019. dec 05.

A virtuális influencereké a jövő?

írta: Sáringer Viktória
A virtuális influencereké a jövő?

virtualis_influencer_1.jpgA közösségi médiát azért hozták létre, hogy lehetővé tegye és leegyszerűsítse az emberek közötti kapcsolattartást és kibővítse az interakciós lehetőségeket azáltal, hogy új felületet biztosított arra, hogy megosszuk életünket, tapasztalatainkat és másokét is megismerhessük.

A közösségi média szakértők már évek óta tanítják, hogy ha sikeres akarsz lenni a közösségi média felületeken, akkor emberibbnek kell lenned, emberibbé kell tenned márkádat és az emberi kapcsolatok, amik igazán számítanak. Ennek a módszernek az eredményességére rengeteg példa létezik, azonban jelenleg feltörekvőben van egy másik trend, ami teljeséggel szembe megy ezen felfogással.

Hallottál már a virtuális influencerekről?

Ez a fogalom nem takar mást, mint olyan influencerek, akik nem létező, valós, hús-vér emberek, hanem számítógéppel létrehozott, digitális rajzok. A virtuális influencereknek a népszerűsége az Instagramon egyre csak nő. Széles sprektrumon mozognak: az egészen, már-már megtévesztően valósághű ember-ábrázolásoktól a rajzfilmszerű, Sim-karakterekhez hasonlító megvalósításokig.

A Hypeauditor végzett egy felmérést, miszerint a virtuális influencerek majdnem háromszor magasabb elérést produkálnak, mint a valódi influencerek. Ebből arra lehet következtetni, hogy a felhasználók elkötelezettebbek a virtuális influencerek iránt, jobban kapcsolódnak hozzájuk. A kutatás szerint a fiatal, 18-24 év közötti női felhasználók részesítik a leginkább előnyben a virtuális influencereket. Ez a trend az Egyesült Államokban a legelterjedtebb jelenleg.

Nézzünk meg egy listát a legnépszerűbb virtuális influencerekről és követőszámukról!

Tagadhatatlanul első helyen áll az Instagramon „lilmiquela” névvel szereplő profil 1,8 milliós követőtáborával. Még virtualis_influencer.jpgsaját zeneszáma és videóklipje is van, az ábrázolása pedig rendkívül valósághű és videós tartalmak is készültek róla. Csupán az elmúlt 90 napban 110.708 új követőt szerzett és az elérési aránya 1,97%-os.
A profilját itt tekintheted meg: https://www.instagram.com/lilmiquela/

Utána következik a sorban „noonoouri” 334 ezer követőjével, aki inkább egy valóságtól elrugaszkodott, játékbaba/animekarakter-szerű, leginkább talán egy Bratz-babához hasonlítható ábrázolás. Ő egy olyan digitális karakter, aki vegán, ellenzi az állati szőrme viselését és a kínai Vogue magazinnal együttműködésben áll. 2,39%-os elérési arányt tudhat magáénak.
Profiljáért kattints: https://www.instagram.com/noonoouri/

Harmadik helyen „Imma.gram” nevű felhasználónevével egy reális, emberként ábrázolt japán, virtuális lány áll. Neki még saját menedzsmentje is van, ami nem más, mint a 2019 májusában alapított, első japán virtuális emberekkel foglalkozó ügynökség. Őrület, igaz? 189 poszttal, 162 ezer követővel és 3,46%-os elérési aránnyal szerezte meg a dobogós helyezést.
Ha érdekel, kattints át az Instagram-oldalára: https://www.instagram.com/imma.gram/

Amennyiben esetleg még érdekel, kik a legnépszerűbbek ezen a területen, keress rá az Instagramon az alábbi felhasználónevekre: Shudu.gram, Bermudaisbae, Blawko22, Guggimon, Cadeharper, Janky, aliona_pole.

Ha csak egyetlen virtuális influencert nézel meg a top 10-es listáról, az legyen a 166 ezer követővel rendelkező Guggimon, aki egy horror inspirálta, démoni nyúl. Itt csodálhatod meg: https://www.instagram.com/guggimon/

El lehet titkolni, hogy az influencer nem valóságos?

virtualis_influencer_2.jpgAhogy már írtuk és a példákból is kiderül, a karakterek a szupervalóságostól a rajzfilmszerű ábrázolásokig terjednek. A legnépszerűbb karakterek mindegyikénél szerepel a rövid bemutatkozásban, hogy nem valódi ember profilján járunk, hanem egy kitalált karakterén. Érdekes lehet, hogy amennyiben egyre elterjedtebbé válnak a virtuális influencerek, lesznek-e, akik megpróbálják igazinak beállítani alkotásukat. Őszintén szólva, egyes ábrázolások olyan valódiak, hogy elsőre meg sem mondaná az ember, hogy egy számítógéppel létrehozott karakter oldalán jár. Mivel ez még egy nagyon friss dolog, nincs semmiféle szabályozás, ami leírná, hogy kötelező megjelölni, hogy az adott felhasználó nem valóban létező személy.

Milyen tényezők akadályozzák a virtuális influencerek terjedését?

Ami korlátolhatja a virtuális influencerek terjedését, például az, hogy a valósághű 3D-s modellek létrehozása rendkívül drága. Létrehozni egy saját virtuális karaktert drágább, mintha egy márka jó néhány hús-vér influencerrel lépne együttműködésbe. Azonban ahogy fejlődik a technológia, valószínűleg a költségek is mérséklődnek. Így megnyílhat az ajtó több, kisebb márka előtt is, hogy kipróbálják a marketing lehetőséget, amit a virtuális influencerek jelentenek.

Milyen problémákat és kérdéseket vet fel a trend?

Fontos kérdések, amik felmerülhetnek a virtuális influencerek terjedését illetően, hogy ezek a rajzolt karakterek milyen üzenetet közvetítenek fiatal követőik felé, például testalkat szempontjából. Itt megjelenik a már a Barbie-baba kapcsán is nagy port kavaró topik, hogy jót tesz-e a befolyásolható fiataloknak, ha tökéletesre mintázott karaktereket tekintenek normálisnak, követendő példának. Igen, ez a kérdés a valódi influencerek kapcsán is aktuális, hiszen sokan közülük is a hibátlan kinézetet, tökéletes életet közvetítik – azonban a virtuális karaktereknek olyan vékony dereka és gyönyörű arca lehet, amilyet csak a tervező elképzel és egy diéta sem lesz elengedő ahhoz, hogy az adott rajzolt alakot elérjük.

Egy másik problematikus kérdéskör, amit egy Youtuber, Natalie Taylor feszegetett „Disturbing Truth about this Model” elnevezésű videójában. Ebben a videóban a „shudu.gram” felhasználónévvel rendelkező, saját állítása szerint a világ első digitális modellje szerepel. Ő egy rendkívül valóságos ábrázolása egy sötét, különleges bőrtónusú, fiatal hölgynek. Eleinte nem volt nyilvánvaló, hogy ő nem egy valódi ember, hanem egy karakter, emiatt sokan örültek, hogy végre változás történt a modelleket illetően és sötét bőrű hölgyek is fontos szerepeket kapnak. Ezután igazi arconcsapásként ért sokakat a hír, hogy nemcsak hogy Shudu nem valódi karakter, de a megalkotója, aki lehetőségekhez és bevételhez jut a színfalak mögött, egy fehér férfi, aki ezáltal – a Youtuber véleménye alapján – elveszi a lehetőséget, hogy egy valódi modell szerephez jusson.

Neked mi a véleményed a témáról?

Forrás: https://www.socialmediatoday.com/news/new-report-looks-at-the-rise-of-virtual-influencers-on-instagram/567550/

 

Szólj hozzá

influencer Instagram