2019. dec 13.

Tarts egy kis szünetet: a digitális detox jótékony hatásai

írta: R Judit
Tarts egy kis szünetet: a digitális detox jótékony hatásai

man-in-white-dress-shirt-926390.jpgSzámítógépre vagy mobiltelefonra tapasztott arccal kezded a reggelt és fejezed be az estét? Tudod milyen gyakran veszed fel a telefonodat, hogy ellenőrizd az értesítéseket? Ha olyan vagy, mint az átlagos mobiltelefon felhasználó, akkor napi 2617-szer érinted meg a mobilodat. Sőt, néhány tanulmány szerint az átlagos felhasználó 6 percenként ellenőrzi e-mailjeit is. Digitális-központú életünkben egyre inkább a technológia és a közösségi média határozza meg az életünket, amivel fizikai és mentális egészségünk nem tud lépést tartani. A technológia használatának abbahagyása irreális, különösen akkor, ha a munkád része, hogy minden nap digitálisan elérhető legyél, de a szünet gyakran csodákra képes.

A technológia negatív hatásai és hogy miért is kell szünetet tartanunk

Azt veszed észre, hogy stresszel, amikor pár órán keresztül nem nézted már meg az e-mailjeidet vagy nem mentél fel egyik közösségi média oldalra sem? Hiszed vagy sem, ez egy valódi rendellenesség jele, az úgynevezett Közösségi média szorongási rendellenességé (Social Media Anxiety Disorder). A kutatások szerint a közösségi média használata számos pszichológiai problémával jár, ideértve a szorongást, a depressziót és a magányt. Ironikus, hogyan töltjük el az életünket számítógépen dolgozva, csak azért, hogy amikor hazaértünk, folytassuk a beszélgetést a számítógépen vagy mobiltelefonon - ezáltal alig hagyunk helyet a valódi emberi interakciónak. Mobiltelefonjainknak köszönhetően kevésbé vagyunk jelen az életünkben, valamint könnyebben vonódik el a figyelmünk, mint eddig valaha. Ha ez nem lenne elég, akkor ráadásul még egyre kevésbé kapcsolódunk a körülöttünk lévőkhöz is.

Folyamatosan stresszelünk azon, hogy valamiből kimaradunk (FOMO), miközben észre se vesszük, hogy amiből silhouette-of-man-sitting-on-grass-field-at-daytime-775417.jpgigazán kimaradunk az a fontos és mély kapcsolatok ápolása és megtalálása. Azonban nagyon is észszerű, hogy ahelyett, hogy a mögötted ülő ismeretlennel kezdenél beszélgetést, inkább a telefonod után nyúlsz, hiszen a digitális alkalmazások felélesztik az agy örömközpontját. Tehát, amikor ellenőrzöd az értesítéseket a telefonodon, vagy válaszolsz egy e-mailre, az agy egy kis endorfinnal jutalmaz meg. A technológia a valós kapcsolatokra gyakorolt ​​hatása mellett negatív hatással van a testi egészségre is. A túlságosan sok képernyőidő okozhat szem kellemetlenséget és feszültséget, valamint izom- és ízületi fájdalmat. Az asztal fölé hajolás fizikailag megfeszítheti a test több részét, különösen a nyakat és a hátát.

A képernyő szüneteltetése segít az egyensúly megteremtésében a digitális és a valós életben. Részt venni a valós életben egy kicsit enyhíti a szorongást, növeli a boldogságot, csökkenti a a multitaskingot és a technológiai iránt érzett vágyat, és lehetővé teszi, hogy több kapcsolatot létesíts az életeddel.

Melyik napszakban érdemes elkezdeni?

Ha már reggel fáradt vagy és sokat ásítozol a munkában, akkor lehet, hogy előző délután és este túlzásba vitted a képernyő előtt töltött időt. A New York Times szerint „az okostelefonok és a táblagépek képernyői elindítják az agyi receptorokat, amelyeket arra terveztek, hogy ébren tartsák, és zavarják a cirkadiánus alvási mintákat.” Más szavakkal: a technika hosszabb ideig ébren tart, és nehezebbé teszi az elalvást. Meglepő módon ugyanaz a New York Times tanulmány megállapította, hogy az álmatlanság évente 2280 dollárba kerül az elvesztett termelékenység miatt amerikai munkavállalónként. Tehát, ha napi rendszerességgel végzel mini digitális méregtelenítést, akkor nemcsak, hogy kipihentebbnek fogod magadat érezni, hanem a munkában nyújtott teljesítményed is jobb lesz!

Annak érdekében, hogy az okostelefont használók megtanulják, hogyan kell elvégezni a digitális méregtelenítést és csökkenteni a képernyőn töltött időt, a Google és az Apple hozzáadott egy funkciót a telefonjukhoz, amely lehetővé teszi, hogy nyomon kövessük, milyen gyakran és mennyi ideig használjuk a telefonunkat. Ez az új szolgáltatás amazing-balance-blur-boulder-312839.jpgvizuális jelentést nyújt arról, hogy mennyi időt töltünk bizonyos alkalmazásokon. Az olyan új funkciókkal, mint például a „ne zavarjanak mód”, és az appokhoz beállított hatéridőkkel pedig nagyobb erőfeszítés nélkül lehet elkezdeni a digitális detoxot.

Tehát ha a napnak csak egy szakaszában szeretnél képernyőmentesen élni, akkor fontold meg az estét és az éjszakát. Az éjszakai detox támogatói azt javasolják, hogy a telefont alvás közben a hálószobán kívül tartsd. Így megakadályozhatod, hogy a munka, az értesítések és a tennivalók listája megzavarja a nagyon is szükséges pihenést. És ha szeretnél egy igazi kihívást, akkor fontold meg a technológia teljes kizárását a hétvégéken havonta néhányszor. Ezt megteheted úgy, hogy fizikailag elutazol valahova, ahol nincs mobil szolgáltatás, vagy egyszerűen törlöd az állandóan használt alkalmazásokat. A hétvége minden pillanatának dokumentálása helyett élvezheted annak minden pillanatát anélkül, hogy folyamatosan fent lennél az interneten.

Mi történjen, ha letelt a digitális detox?

A technológia visszatérését a mindennapi életbe a digitális detox után könnyedén és tudatosan kell elvégezni. Ne érezd úgy, hogy minden üzenetre azonnal válaszolnod kell, és azonnal fel kell zárkóznod mindenben, amint belépsz a közösségi média oldalaidra. A lényeg az, hogy tudatosan és nyugodtan használd a technológiát, hiszen nem kell sietni sehova, minden megvár.

detox.PNGÖsszességében van néhány hátránya a digitális függőségnek, ám ennek tudatosítása az első lépés. A digitális detoxnak számos előnye van, és beépítése a munkanapba, függetlenül attól, hogy kicsi lépésenként is, elősegíti a valódi és a digitális világ jobb egyensúlyát. 

Ha szeretnél velünk tartani, akkor szerezd be vadonatúj DIGITÁLIS DETOX KIHÍVÁS asztali naptárunkat!

Kedvezményekkel is készültünk! ;)

 

Forrás:

https://www.spikenow.com/blog/take-a-break-from-tech-the-benefits-of-a-digital-detox/

https://bits.blogs.nytimes.com/2014/02/09/for-a-restful-night-make-your-smartphone-sleep-on-the-couch/?_r=0

Szólj hozzá

digitális detox