2020. feb 02.

Pénzért kihasznált gyermekek az interneten? Danielle Cohn esete alapján

írta: Sáringer Viktória
Pénzért kihasznált gyermekek az interneten? Danielle Cohn esete alapján

dani_1.jpgAz internetet már hónapok óta lázban tartja Danielle Cohn életkorának kérdése. A fiatal lány a TikTok alkalmazásban kezdte pályafutását és azóta már Instagramon 4,4 millió követőre, Youtube-csatornáján pedig 1,6 millió feliratkozóra tett szert.

A lány és édesanyja állítják, hogy Dani 15 éves, azonban más források szerint, például apai nagyanyja és édesapja szerint csupán 13. Miért ilyen fontos ez a két év? Nos, nézzük csak: Az influencer idősebb fiúkkal randizik, amelyről online tartalmakat is megjelentet és őszintén szólva, nem gondoljuk, hogy magyarázni kéne, miért nem helyes, ha egy 13 éves kislány egy 17 éves tinivel randizik. Ezenfelül Danielle híres megbotránkoztató fotóiról és videóiról, csak hogy pár húzását említsük: átverte követőit, hogy gyermeket vár majdnem 18 éves párjától és összeházasodtak, majd leleplezte, hogy csak vicc és átverés volt az egész, ami persze rengeteg követőt és médiafelhajtást hozott számára, ezenkívül videókat és fotókat oszt meg magáról kihívó ruhákban, fürdőruhában és fehérneműben pózolva, táncolva, idősebb fiú ismerőseivel tölt fel közös videókat, amiben a fiúk osztályozzák, értékelik a lány „szexi és kihívó” ruháit, olyan borítóképeket és címeket választ videóihoz, melyek erősen félreérthetők.

Oldalai itt tekinthetők meg: https://www.instagram.com/daniellecohn/
https://www.youtube.com/user/jennifer6262002chad/dani_3.jpg

Kinek a felelőssége mindez?

Az édesanyja szerint ő csak engedi, hogy lánya azt csinálja, amit szeretne, nem kényszeríti semmire, nem tilt meg neki semmit, hagyja, hogy maga döntsön. Vajon képes egy 13 (vagy 15) éves megfelelő döntéseket hozni ekkora követőtáborral, a média elvárásaival, az emberek nyomásával? Képes kezelni a milliókat, amit megkeres? Ha egy bikinis posztért 10 ezer dollárt kap, akkor arra elég csak úgy tekinteni, hogy egy poszt nem a világ vége és tegye csak ki a gyermek, hiszen ebből élünk?
Furcsa ez az egész új szituáció, ugyanis, ha jobban megnézzük, konkrétan a gyermek az, aki dolgozik és eltartja családját. Amennyiben bikinis és kihívó képek feltöltéséből, akkor kijelenthetjük, hogy a 13 (vagy 15) éves lány testi adottságaival szerez lájkokat és követőket, ebből pedig luxusban él édesanyjával, aki a „menedzsereként” vele/neki dolgozik. 

dani_2.jpgAzonban ne feledjük, a felelősség nem csak a szülőket terheli, hanem a felületeket is, akik intézkedés nélkül végignézik ezt és a márkákat is, akik úgy dolgoznak egy kiskorúval, hogy talán a valódi korával sincsenek tisztában és a bevétel reményében a lányt korához nem illő dolgok promótálására ösztönzik, például energiaital ivására, melyet rendkívül fiatal és befolyásolható közönségének hirdet, illetve fürdőruhák és kihívó öltözetek felpróbálására, mutogatására és így tovább.

Még nem esett szó Dani édesapjáról. Fontos tudni, hogy a szülők elváltak és messze élnek egymástól, azonban az apa nem szívesen engedné el lánya kezét. Nemrégiben botrányt és médiafelhajtást kavart, amikor a lány édesapja és mostohaanyja nyilvánosan fejezték ki aggodalmukat a fiatalkorú iránt. Az apa – állítása szerint – felvette a kapcsolatot az Instagrammal, Youtube-bal és a lányával dolgozó márkák némelyikével is, hogy felhívja a figyelmüket arra, gyermeke csupán 13 éves és nem ért egyet a hiányos öltözék és egyéb korához nem illő dolgok promótálására felületein, tegyenek valamit. Kérése nem járt sikerrel. A pár igyekezett felvenni a harcot azzal a helyzettel is, hogy a fiatal lány egyes fotói már felkerültek különböző felnőtt oldalakra is.

Az édesapa aggódó írását itt olvashatod el: https://www.facebook.com/dustin.cohn.5/posts/2388762578059478

Miért nem cselekszik senki?

Szomorú, de azért, mert ez mindenkinek megéri, aki részt vesz benne. Megéri a fiatal influencernek, hiszen hírnévre tesz szert és rengeteg pénzre, bármit megkaphat, amit csak akar – ki tudna ennek ellenállni tiniként? Megéri az édesanyának, aki menedzseli ezt az egész őrületet, vagyis nagyon is van beleszólása, milyen promóciók kerülnek ki gyermeke oldalára – hiszen ő is bőven profitál gyermekéből. Megéri a közösségi oldalaknak, mivel az ilyen hatalmas követőbázissal rendelkező profilok és jó eléréssel rendelkező influencerek sokat hozzátesznek az oldalak népszerűsítéséhez, aktív felhasználásához és az influencerek követői fogyasztók is egyben, vagyis a bevétel is fontos szerepet játszik az ügyben. Kétségkívül megéri a márkáknak is, mert rendkívül jó a megtérülési aránya a megfelelő influencerekbe fektetett költségeknek. Ne feledjük, hogy fiatal influencerről beszélünk, akinek követőtábora nagyrészt vele egykorú vagy nála fiatalabb felhasználókból áll, akik befolyásolhatók és rájuk még jobban jellemző az utánzási vágy, aminek köszönhetően nagy valószínűséggel ugyanazt az energiaitalt vagy bármely más terméket szeretnék majd megvenni, mint a kedvelt influencer. dani_4.jpg

Milyen veszélyekről nem esett még szó?

Lássuk, mi volt már terítéken: gyermek kihasználása bevétel miatt. Ezenkívül beszélnünk kell a pénz előbbre helyezéséről, mint a gyermek jóléte és normális gyermekkor eltorzulásáról az internet általános veszélyei, úgymint például pedofilok mellett.

Lehet sokan úgy gondolják, hogy egy win-win szituációról beszélünk olyankor, amikor a gyerek azzal tud pénzt keresni, hogy tartalmakat oszt meg mindennapjaiból, pózol egy-két fotóra és cserébe mindent megkaphat ingyen, de a pénz sem lesz többé akadály számára. Emellett a szülőnek sem kell a munkán törnie a fejét, hisz a gyerek keres épp eleget s még élvezi is, hogy híres és mindene megvan. De itt álljunk meg és gondoljunk bele a helyzetbe jobban! Azzal, hogy több ezer, akár százezer, sőt millió ember elé kitesszük gyermekünket, rengeteg veszély is leselkedik rá.
Ha igazán ismert lesz, nem mehet majd ki úgy az utcára, hogy ne ismernék fel, nem lesz lehetősége felhőtlenül szórakozni és elengedni magát, mert bárhol felismerhetik, lefotózhatják, odamehetnek hozzá közös képet kérni, mutogathatnak rá a metrón, összesúghatnak a háta mögött és bizony, az ismertség azzal jár, hogy lesznek utálói. Teljesen biztos, hogy egy nagyobb követőtáborban már megjelennek a csúfolódók, utálkozók, akik bántó kommenteket és üzeneteket hagynak, készíthetnek külön oldalt vagy fórumot, ahol akár csoportosan is szidhatják a gyermeket és mindent, szó szerint mindent előáshatnak múltjáról, családjáról. Jó kérdés, hogy egy fiatal gyermek hogyan tud megbirkózni az ilyen jellegű támadásokkal mindamellett, hogy még nyomás is van rajta, hogy posztoljon többet, jobbat, feleljen meg követőinek, a márkák elvárásainak, a szülők kéréseinek, folyamatos legyen a tartalomkészítés és közzététel, legyen mindig meggondolt és megfontolt, hiszen nem mindegy, milyen képet fest magáról, közben zárja ki az utálatot és negativitást, igyekezzen kapcsolatot tartani követőivel… Kihagytunk valamit? Egy dolgot biztos: nem lesz ideje arra, hogy normál, egészséges, boldog gyermekkort éljen meg. Óvatosnak kell lennie, kivel barátkozik, hogy ne használják ki, meggondolnia, hová megy és az élete a tartalomkészítés körül fog forogni a gondtalanság és szabadság helyett. Ó, és persze ott az iskola is, amit ugyan lehet online is végezni, de nyilván nem egyszerű, ha mellette dolgozik a tizenéves fiatal. Itt még nem is esett szó arról, mennyivel inkább válhat célponttá pedofilok és rosszindulatú emberek szemében a gyermek, ha kitesszük az internetre.

A problémához tartozik az is, hogy a gyermek hamar kiéghet a fiatalon megkezdett, feszített munkatempóban és a sok külső behatás következtében. A sikert feldolgozni sem egyszerű, sok híresség például emiatt (is) fordult az alkohol és a drogok irányába, amely utat senki sem szánja gyerekének.

Arról is kell szót ejtenünk, hogy az influencer-lét milyen hatással van a gyermek mentális egészségére. Az utálatról, támadásokról már beszéltünk, de arról még nem, hogy könnyen a kedvelések, követők száma válhat annak mércéjévé, hogy elég jó-e egy bejegyzés, elégedett tud-e lenni magával és teljesítményével a gyerek. Az is vékony jég, hogy milyen fotókat oszt meg magáról a fiatal: smink, belőtt haj, trendi ruha? Ezzel milyen üzenetet közvetít fiatal követői és saját maga felé? Csak akkor elég szép és akkor jön a sok kedvelés, ha sminkben fotózkodik és erősen szerkeszti képeit, hogy még tökéletesebb legyen?

Miért jó, ha a gyermek influencerré válik?

dani_5.jpgA sok hátrány után itt az ideje az előnyök megtekintésének is. Ha a gyermek saját karriert kezd és maga építi fel követőbázisát, akkor igazából saját belefektetett munkájának gyümölcseként kap megkereséseket, fizetett együttműködéseket. Ha magunk dolgozunk meg valamiért és nem csak az ölünkbe hullik a siker, akkor az alázatra tanít és a gyermeket önállóságra is taníthatja, ahogy igyekszik a létrejövő helyzetek között boldogulni – természetesen a szülők, vagy közelálló felnőtt segítségével. Ha menedzsert fogadunk gyermekünk mellé vagy mi magunk menedzseljük oldalát, akkor sok terhet levehetünk a válláról és számára több jut az élvezetes részből, mint a nehézségekből, amit így át tudunk vállalni mi, vagy egy erre alkalmas személy. Ha közelről figyeljük gyermekünk profilját, akár mi magunk kezeljük, vigyázhatunk rá, hogy csak olyan tartalom kerüljön ki, amit mi magunk, saját értékrendünk szerint megfelelőnek tartunk és nem kell a gyermeknek szembesülnie a közösségi oldalakon direkt módon kapott utálattal és bántó szavakkal, mert ezeket kezelhetjük mi magunk. Az önállóság és az alázat mellett megtanulja a gyermek, hogy nem minden hullik egyszerűen az ölébe, kell tenni azért, hogy az emberek kövessék és hogy jó tartalmakat hozzon létre, amiből aztán profitálhat kapott termékek vagy fizetett megbízások által.

Még napestig sorolhatnánk a pro és kontra érveket a témakörben, de ehelyett inkább Téged kérdezünk: Neked mi a véleményed arról, ha egy szülő engedi, hogy kiskorú gyermeke influencer karrierbe vágjon? 

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=hl0I1Nm0S48

https://www.facebook.com/dustin.cohn.5/posts/2388762578059478

 

_mg_6365_kicsi_masolata_1.jpgFontos Neked gyermeked és családod?

Megértenéd, miért ragaszkodnak a mostani fiatalok a közösségimédia-felületekhez?

Hogyan védhejtük meg magunkat és gyerekeinket a digitális csalások, like- és adatlap-lopások, internetfüggőség, internetes zaklatások ellen? Miért kell a digitális hagyatékunkról minél előbb rendelkeznünk?

detox.PNGHa szeretnéd megvédeni gyermekedet az interneten lévő veszélyektől, válaszd Megosztok, tehát vagyok című könyvünket, ha pedig csökkentenéd a közösségi média térben történt idejét játékosan, keresd a Digitális Detox kihívás című kiadványunkat.

Szólj hozzá

veszély gyerekek influencer