2020. már 17.

A közösségi média összetartó ereje a nehéz helyzetekben

írta: Sáringer Viktória
A közösségi média összetartó ereje a nehéz helyzetekben

km_1.jpgMár mindannyian tisztában vagyunk a minket körülvevő nehéz helyzettel, amit a koronavírus terjedése okoz. Sokan vagyunk, akiknek ezentúl otthonról folytatódik a munka, az iskola, egyeseknek pedig két hétre karanténba kell vonulniuk. A közösségi média rendkívül fontos szerepnek örvend már mindennapjaink során is, de most még komolyabb és hangsúlyosabb funkciókat tölt be.

Mi mindenre használjuk a közösségi oldalakat?

  • Itt jutunk friss hírekhez, egyszerre láthatjuk a különböző hírportálok által megjelenített cikkeket, információkat.
  • Élőben követhetjük a kormány részéről történő tájékoztatásokat.
  • Kapcsolatot tarthatunk ismerőseinkkel. Kiemelten fontos ez akkor, amikor egy szerettünk messze lakik, külföldön ragadt, karanténba kényszerült vagy veszélyeztetettsége miatt nem lehetséges a személyes találkozó.
  • Hozzászólásokban, csoportokban megbeszélhetjük a jelenlegi helyzetet akár ismeretlenekkel is, így még több nézőpontot megismerve.
  • Tippeket kaphatunk másoktól a közösségi platformokon – itt azonban ügyeljünk a hitelességre és a megalapozottságra, nehogy hamis tanácsoknak dőljünk be! (A helyzet kapcsán terjedő álhírekről, hamis tanácsokról itt írtunk korábban.)
  • A mémek segítségével kicsit fellélegezhetünk ebben a nehéz helyzetben is és pár percre megfeledkezhetünk arról, ami odakint zajlik a világban.km_2.jpg

A közösségi média, mint segítő társ

A közösségi média segíthet az összetartásban és hogy ne maradjunk magunkra. A közösségi média hangot adhat bárkinek, kiadhatjuk magunkból aggodalmunkat és beszélhetünk másokkal online, ha egyedül érezzük magunkat. Folyamatosan tarthatjuk a lépést, ugyanakkor szórakozási lehetőséget is kínál és az új, online oktatási rendben is fontos szerepe lesz. A diákok könnyen kapcsolatban lehetnek egymással és oktatóikkal a közösségi platformok segítségével, így ha kérdésük merül fel, egymástól vagy a tanártól is könnyedén kérhetnek tanácsokat.

Ne vigyük túlzásba

Fontos azonban, hogy ne vesszünk el a közösségi médiában, hiába van ilyen kiemelten meghatározó szerepe. Egyébként is rengeteg időt töltünk online, hát még így, hogy szemünk folyton a telefonon/számítógépen van és várjuk a legfrissebb információkat. Ráadásul az otthoni munkavégzés is sokaknak a számítógép előtt fog történni. Igyekezzünk mértékletesek maradni és a képernyőktől távol is tölteni egy kis időt!

Szólj hozzá

közösség összetartás koronavírus