2020. már 20.

#MaradjOtthon tippek: Zenészként, művészként a közösségi médiában + VIDEÓ

írta: Klausz.Melinda
#MaradjOtthon tippek: Zenészként, művészként a közösségi médiában + VIDEÓ

Ne pánikolj, használd okosan a közösségi médiát!

guitarist-of-greyscale-photo-210922_1.jpgAz utóbbi időben sok zenészben, művészben felmerült a kérdés, hogy mihez kezdjenek a jelenlegi helyzetben. Ebben szeretnénk segíteni tanácsokkal, hogy ki tudjanak használni minél több lehetőséget a közösségi média felületeken.

Első kérdés, hogy miket posztoljunk?

Új videótartalmak

Mivel nagyon sokan otthon töltik szinte az egész napot (home office, illetve távoktatás miatt), így szinte mindenki kénytelen az ideje nagy részében számítógépet, okostelefont használni. Emiatt most az átlagos online térben töltött idő is jelentősen megnövekedik, a jelenlegi általános, átlagos 6 óra 45 perchez képest.

Éppen ezért, ha bármilyen kész, vagy még folyamatban lévő tartalma van egy zenésznek, művésznek, most van itt az idő, hogy megmutassa a közönségének! Ezek lehetnek akár videó- és szövegkezdemények is, amelyeket akár megvitatás, véleményezés céljából is közzé lehet tenni. Ráadásul, ha így teszünk, könnyű interakciót is növelni, hiszen meg lehet kérdezni a rajongókat, hogy mit gondolnak a kezdményről, hogyan folytatnák stb.

Ha most nem tudunk videókat készíteni személyesen (mert ne hagyjuk el otthonunkat), tudunk lyrics vagy stock elemeket felhasználó videókat készíteni, amihez nagyon jól használható a fiverr.com oldala, ahol távmunkában dolgoznak a felhasználók a világ egészéből.

Régi videótartalmak

A régi tartalmak ismételt közzétételével kiválóan lehet YouTube-, Spotify-, Deezer- és megannyi felület nézettségét/hallgatottságát növelni, a nézőszámot pedig pénzzé is lehet alakítani egy aggregátor cég (például a WMMD) bevonásával. Akár játékot is indíthatunk ennek kapcsán, például készíthetünk képernyőfotót régi videóklipekből jeleneteket kivágva, a követők pedig kitalálhatják, melyik dalról is van szó. Puskaként pedig be tudjuk linkelni a kérdéses YouTube videót (hogy ismét növeljük a nézettséget...). De akár arra is lehet buzdítani a rajongókat, hogy ők maguk linkeljék be a kedvenc dalukat, így a sok hozzászólás növeli az interakciót a felületen és a rajongók elkezdenek nosztalgiázni is. A lényeg, hogy semmilyen felhívásból ne hiányozzon a link, ami a megfelelő oldalra vagy videóhoz vezet!

Segítsük az információáramlást!

Már készültek nagyon kreatív videók, amikben például előadók a saját dalukat énekelve mutatják be, hogyan kell helyesen kezet mosni.

Indítsunk erre challenge-t, a rajongók mutassák meg a saját kézmosásukat a zenénkre, sorsoljunk ki közöttük egy CD-t vagy majdani koncertünkre egy-egy belépőt.

„Maradok. Itthon.” címmel vagy ennek témájában már több dal is született, amely mindenkit arra buzdít, hogy most kerüljük a társaságba járást – ez is remek információs tartalom. 

Az információáramlást is segíthetjük, ahogyan azt régen Jamaikában a soundsystemek tették. General Levy például az elsők között, már január 29-én jött ki koronavírusról szóló információs zenei tartalommal..

Azt is ki lehet hangsúlyozni akár, hogy most még fontosabb odafigyelni a tanulásra, vagy hogy a mindennapok során mivel tudjuk megőrizni mentális és fizikai egészségünket. Ne felejtsük el, hogy zenészként, művészként rengeteg emberhez tudunk aktívan eljutni!

Nyugtassuk meg a kedélyeket, játsszunk!

Művészként, előadóként nem csak szórakoztatunk, de érzelmeket is adunk át. Zenéléssel a kedélyeket is tudjuk nyugtatni, illetve oldani a feszültséget, hiszen ez senkinek sem egyszerű időszak. Erre irányulóan is lehet tartalmakat készíteni, akár meditációsabb, lassú zenéket játszva vagy éppen kibeszélve a dolgokat. A hallgatóság biztosan nagy örömmel fogja fogadni ezeket a tartalmakat és nem mellesleg a saját feszültségünket is tudjuk oldani a zene által. Saját tapasztalat alapján mondhatom, hogy az első pár nap feszültebb dnb és trap szettjei után most képes vagyok újra swing és jazz szetteket is összerakni DJ-ként...

A #MaradjOtthon szellemében játékot is futtathatsz, hogy a rajongók találják ki néhány fotó alapján, melyik zenekari tag lakásában járnak... 

Tanítás és utánpótlásnevelés

Ez szintén egy olyan lépés, amivel akár pénzt is lehet keresni. Bátran tartsatok konzultációs órákat, segítsétek az embereket. Az otthon ülő gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozva megnyílik a lehetőség az utánpótlásnevelés előtt is. Nem is feltétlen muszáj az elején pénzt kérni az órákért, de aki már most megismer, később jó eséllyel iratkozik be hozzátok, akár online kurzusra is. Ezzel egy új irányt is felvehettek a repertoárotokba. Hogy milyen szoftverek használhatok ehhez, erről korábbi blogposztunkban már írtunk, de itt lejjebb is találtok hasznos szoftver-javaslatokat.

Kreatív együttműködések

A költők körében már elindult, hogy verskezdeményeket osztanak meg egymással, és ezekhez más költők szabadon hozzáírhatják a saját soraikat. Például Hevesi Judit is elkészítette saját versrészletét a Karanténkoszt című közös műhöz Nyáry Krisztián verséhez csatlakozva, de a különböző művészeti ágak is összefoghatnak. Itt például Lackfi János versét zenésítette meg pár óra alatt Gryllus Dániel. Add tehát tovább a labdát egy-egy műved kapcsán, kollaborálj! Ki tudja, nem-e ebből születik majd egy olyan együttműködés vagy egy igazi világsláger!

Szintén remek ötlet lehet, ha egymás videóit, tartalmait ajánljátok, amelyek benneteket inspiráltak. Egy kis kulisszatitkot is megmutathatunk a közönségnek a dalok születése kapcsán, a dalkészítés fázisait, a próbákat, a beéneklést.

Kérj pénzt a munkádért!

nevtelen_14.pngGunhild Carling kiváló példa arra, hogy hogyan lehet a jelenlegi helyzetben is zenét szolgáltatni az otthonülőknek – ráadásul már fizetnek is az online stream-jeiért. Ő úgy kezdte, hogy először csak egy-egy számot tett elérhetővé online, majd idővel a családját is bemutatva hosszabb live-streaming muzsikálásba kezdett. Arról is nyíltan beszél, hogy sajnos nekik is folyamatosan lemondták a fellépéseiket, így arra kérte az embereket, hogy akiknek van rá lehetőségük, támogassák őket. Nem árt rendszeresen, többféle módon információkat megosztani arról, hogy mikor lesz a következő live streaming, ahogyan azt Gunhild is teszi. Az algoritmusok miatt legyünk változatosak a poszttípusokban, kreatívokban, szövegezésekben és időzítésekben is.

Dal- és versküldés

Egy újabb szuper ötlet, amivel Gunhild élt, hogy számküldő szolgáltatásba kezdett online, élőben. Itt mindenki írhat kívánságokat, ő pedig zongorával kísérve elénekli azokat. Ezt akár Ti is bevethetitek, sőt, tovább lehet fejleszteni például filléres személyes szülinapi, névnapi köszöntésekkel. Ilyen kérések egyébként is sokszor érkeznek a zenészekhez, művészekhez, most meg lehet ragadni az alkalmat és egy csekély összeget elkérni azért, hogy elkészítesz egy-egy kedves üzenetet vagy egész egyszerűen rábízod az emberekre, hogy mennyit utalnak, ha tudnak.

Eszközök, amik segíthetnek

Facebook Live – Zenészként ez problémás is lehet, mivel a Facebook még mindig nem rendezte a szerzői jogokat, emiatt előfordul, hogy lekapcsol a Facebook Live, ha ismert zeneszámmal találkozik.

YouTube Live – Itt kisebb a valószínűsége a lekapcsolásnak. Viszont ezt kevesebben nézik, mert általában nem irányítjuk oda az embereket. Ezért fontos, hogy a Live előtti napokban már eljusson az emberekhez az információ és csatorna linkje, amire így fel is iratkozhatnak addig.

Prezi és LogMeIn – Ezzel készült az oktatóvideó is, mert ez a két szoftver lehetővé teszi, hogy az előadót és a slide-okat is lássátok, illetve chatelni is lehet közben. A Prezi Video ingyenessé tette a felületet, a LogMeIn-t pedig 15 napig tudjátok díjmentesen használni.

Webuni – Ez egy magyar szoftver, egy oktatási felület, ami lehetővé teszi az élő online oktatást. Oktatóvideók feltöltésével pedig pénzt is lehet keresni.

Skype és Zoom – Ideálisak, ha több emberrel szeretnétek kommunikációt folytatni.

A Twitch egyébként készített egy kis tervet, hogy különböző szempontok szerint milyen felületeket ajánl zenészeknek. A Twitch remek kis felület lehet, ha a Live-okból szeretnétek bevételt szerezni.

Mutasd meg a mindennapjaidat!

Ti hogyan töltitek most az időt, mivel telik a napotok? Az ilyen apróságok is fel tudják dobni a hangulatot, ötletet adhat, gondot oszlathat el vagy éppen sorsközösséget teremthet az elszigetelt emberek között. Elsősorban azon van most a hangsúly, hogy pozitív tartalmakat tegyünk közzé! Ne felejtsük el, hogy a rajongók megszoktak valamilyen stílust tőlünk, így ugyanazt valósítsuk meg, amit már megszoktak, de természetesen nem szabad letagadni a bennünk lévő aggódást és esetleges félelmet, beszéljétek ki, de próbáljatok meg pozitív irányokat, megoldási lehetőségeket is hozzátenni!

Fogjunk össze!

90513948_10157872160948604_6234518915637051392_o.jpgEbben az időszakban segítsünk másoknak és másokon is, nyugodtan menjünk el egy olyan irányba is, ami nem feltétlenül tartozott a profilunkhoz! Éppen ezért szívesen küldök néhány zenésznek a Digitális Detox kihívásunkból, amiben tippeket, ötleteket adunk, hogy az online térben töltött időt okosan használjuk fel. Ha érdekel ez benneteket, írjatok az e-mail címemre: klausz.melinda@gmail.com és egyeztessünk! Adjunk közösen valami plusz tartalmat az embereknek, fogjunk össze! Ha van más társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos ötleted, oszd meg velünk!

A zenei 5T

Összefoglalóan a korábbi művészéletben megszokott 3T helyett 5T-t fogalmaztam meg:

Tanuljatok! – Új szakmát, a meglévőt egészítsétek ki! Nézzétek át a meglévő felületeiteket és finomítsátok! Használjátok ezt az időszakot fejlesztésre!

Tanítsatok! – Utánpótlást, hallgatókat, kulisszatitkokat, zenészeknek és nem zenészeknek egyaránt.

Tereljetek! – Spotify-ra, YouTube-ra, különböző csatornákra, ahonnan már a hallgatásból is keletkezik bevételetek, de le is írhatjátok, hogy na, most vegyenek dalokat, ha szeretnének támogatni. Akár sorsolásokat is lehet tartani a vásárlók között, így fokozni lehet az érdeklődést.

Teremtsetek! – Új dalokat, új beszélgetéseket, új feliratkozókat és hallgatókat. Az emberek nagyon nyitottak az együttérző gondolatokra, így ezeket is bátran osszátok meg!

Támogassatok! – Segítsétek az információáramlást megfelelő tartalmakkal, hiszen nagy elérésetek van.

Ha visszanéznéd a teljes előadást a témakör kapcsán és Facebook elérésedet is növelnéd (ez ugyanis az előadás 2. fele), akkor nézd meg videónkat:

 

Ha pedig hasznosnak tartottad a cikket, most különösen kérlek, hogy oszd meg, hogy eljusson minden esetlegesen még pánikban lévő művészhez, zenészhez! Köszönöm!

Szólj hozzá

facebook tanács maradjotthon koronavírus