2020. már 28.

A Facebook szerepe a társadalmi megosztottságban

írta: petrapenovac
A Facebook szerepe a társadalmi megosztottságban

pexels-photo-1679618.jpegA Facebook tagadhatatlanul szerepet játszik a politikai és társadalmi megosztottság fenntartásában és erősödésében, elég csak a közösségi oldalon is megjelenő politikai kampányokra gondolnunk. De nézzünk csak kicsit a dolog mögé, pontosan mivel is gyakorol hatást a közkedvelt platfrom a társadalmi-politikai életre.

Mark Zuckerberg érvelése szerint a válasz nem a technológiában keresendő, sokkal inkább az emberi természetben, hiszen a felhasználók kisebb eséllyel kattintanak olyan tartalmakra az oldalon, amikkel nem értenek egyet. A cégtulajdonos szerint a Facebook-nak előnye is van ilyen szempontból, mivel az oldalt használók sokkal több nézőpontnak vannak kitéve nap, mint nap és jóval több véleményt olvashatnak, mint a hagyományos médiában.

Azonban ezek ellenére is úgy látszik, hogy a közösségi oldal valamilyen módon mégis hozzájárul a társadalmi és politikai megosztottsághoz. A Facebook mobilhirdetési részlegének korábbi vezetője, Andrew Bosworth szerint a gyakran élesen egymásnak ellentmondó nézőpontoknak való kitettség nem feltétlenül jó dolog. Ő úgy látja, hogy az, ha több tartalmat látunk olyan emberektől, akikkel nem értünk egyet, nem az empátiát erősíti fel bennünk, éppen ellenkezőleg: az ellenérzetet.

Lényegében mindkét szakember azonosította a kulcsproblémát, hogy a Facebook valóban felerősíti a megosztottságot, a tartalmak széles skáláján keresztül. Az oldal algoritmusa alapján azonban a mi választásunk, hogy mit is látunk a hírfolyamunkban, hiszen azt a rendszer a korábbi preferenciáink és aktivitásunk alapján állítja össze. Az Instagram élén álló Adam Mosseri azt emelte ki, hogy a felhasználók jobban élvezik az Instagram-on töltött időt, mert komfortosabban érzik magukat, hogy olyan tartalmakat látnak, amelyek kisebb eséllyel provokálnak vitákat, szemben a Facebook-kal.

Egyértelmű, hogy a legtöbb közösségi média oldalnak negatív hatásai is vannak, ám az utóbbi időben a Facebook ezen a téren egyre több kritikát kapott. De miért nem változtatnak az algoritmuson az oldal szakemberei, ha tudják, hogy a megosztó híreknek és cikkeknek való kitettség miatt a felhasználók kevésbé élvezik a felületen töltött időt? Természetesen érthető, hogy lényegében a hírfolyamot maguk az oldalt használók alakítják, az algoritmusnak köszönhetően. Azonban ez az algoritmus átalakítható, így lehetne rajta úgy módosítani, hogy csökkentse a politikai súrlódásokat és így javítsa a felhasználói élményt. Az OpenX egy felmérést is készített a téma kapcsán, amiből az derült ki, hogy a Facebook felhasználói egyre inkább elégedetlenek az oldalon eltöltött idő miatt.

Ha jobban belegondolunk ez tulajdonképpen a Facebook-nak sem jó hír, hiszen a használói véleményéről van szó. A pozitív tartalmak könnyen terjednek virálisan, azonban a meglepő, szokatlan címmel ellátott posztok teljesítenek a legkimagaslóbban. A szomorú cikkek nem terjednek olyan nagy mértékben, de a negatív hangvételű bejegyzések is gyakran kapnak szárnyra. A düh és a felháborodás jó mérője a terjedésnek, mivel leggyakrabban az ilyen érzelmeket és reakciókat kiváltó posztokat osztják meg széles körben. A közösségi média felületek kezelő már régóta tudják, hogy az érzelmek maximalizálják az aktivitást az oldalakon. Ezzel a Facebook szakemberei is tisztában vannak, és mivel a felháborodás eredményezi a legjobb elérést, már érthető, miért nem változtattak még az algoritmuson. Az is elképzelhető, hogy a közösségi oldal ezért kezdte el favorizálni a csoportok használatát, mivel ezekben a gyakran megosztó diskurzusokat privát körökben folytathatják a tagok, így ezekből kevesebb jelenik meg a hírfolyamban.

Csak hogy egy kicsit szemléltessük a korábban leírtakat: lehet, hogy Donald Trump elnöksége nem különösebben érdekel, de ha azt látod, hogy egy közeli családtagod egy bejegyzésében az amerikai politikus támogatja, az már könnyen válthat ki belőled érzelmeket, intenzív reakciókat. Azonban ha ezt az illető egy csoportban teszi meg, máris más a helyzet. Elképzelhető, hogy ez egy szélesebb stratégia része, amelynek célja a csoportok használatának fellendítése. Valljuk be, ez egy kreatív ötlet lenne a Facebook csapatától.

Nem egyszerű átlátni, hogy mennyi felelőssége van a helyzet kapcsán a Facebook-nak és azt sem, hogy hogyan lehetne ezt orvosolni. Azonban nem nehéz látni valami féle összefüggést a sokszor extrém politikai megosztottság és a közösségi médián minket elárasztó cikkek között. Talán meg lehetne változtatni az algoritmust, de ez valószínűleg a Facebook-ra nézve komoly következményekkel járna az elérés és az aktivitás terén. 

Neked mi a véleményed? Téged is befolyásolt már egy online tartalom?

Forrás: https://www.socialmediatoday.com/news/facebook-plays-a-significant-role-in-fueling-political-division-so-how-ca/574038/

Szólj hozzá

társadalom