2020. ápr 24.

10 tipp a hatékony otthoni munkavégzéshez

írta: K.Klarissza
10 tipp a hatékony otthoni munkavégzéshez

startup-photos.jpgKezdesz már kissé beleőrülni az otthoni munkavégzésbe? Úgy érzed, nem vagy elég hatékony? Néhány apró változtatással sokat tehetünk annak érdekében, hogy mindig koncentráltak és produktívak maradjunk.

Hoztunk 10 tippet, amivel gyorsan növelheted az otthoni munkavégzésed hatékonyságát!

1. Strukturáld a napodat!

Valószínűleg ezt csináltad akkor is, amikor bejártál a munkahelyedre, akkor otthon miért tennél másképp? Ugyanakkor kelsz fel? Ugyanúgy zuhanyzol, felöltözöl reggelente? Természetesen változtathatsz néhány dolgon, de ha meg tudod őrizni a mindennapi rendszert, nagyobb erőbedobással és hatékonyabban fogsz tudni dolgozni. Fontos, hogy feladataidat is rendszerezd, lehetőleg még előző nap. Így megfelelően be tudod osztani majd az idődet és a nagyobb falatokat a nap azon szakaszára időzítheted, mikor termelékenyebb vagy.

2. Hozd egyensúlyba a munkaidőt és az énidőt!

A home office egyik legnehezebb aspektusa, hogy csak 1 méter van az ágyad és az asztalod között. Célszerű kijelölni egy vagy két otthoni munkaterületet, amiket igyekezzünk elkerüli az énidő alatt. Ezenkívül próbáljunk meg előre meghatározott órákat dolgozni és ügyeljünk rá, hogy megfelelő időt töltsünk a munkával és a családunkkal egyaránt!

3. Merülj el a természetben!

Igen, ez jelenleg nem a legegyszerűbb dolog. De gondoltad volna, hogy ha természetes elemekkel veszed magad körbe, nem csak a stressz szintedet csökkentheted, hanem 15%-kal javíthatod a hatékonyságodat is? Nyilvánvaló példa erre néhány szobanövény beszerzése, amelyek közül sok nagy munkát végez a levegő tisztításában. De a növényeken túl máshogy is segíthetünk ezen:

  • Zene természetes hangokkal, például folyóvíz, madárdal és méh hangok
  • Természetes anyagok, például fa és kő
  • Minta, amely utánozza a természetes formákat, beleértve a hullámokat és a leveleket
  • Akvárium

Tehát nézz szét az otthonodban és vedd körül magad minél több természetes tárggyal!

4. Ülj helyesen!

1_gzo8wrduovouo8ujgyw9hq.jpegAkár irodában, akár most otthonról dolgozol, valószínűleg a nap legnagyobb részét üléssel töltöd. Ha állítható a széktámlád és a szék magassága, bátran kísérletezz vele! Bár csábítónak tűnhet a kényelmes kanapén pihenni, vagy az ágyból dolgozni – ne tedd! Sem a nyakadra, sem a hátadra nincs jótékony hatással, ráadásul a munkára is nehezebben tudsz ilyen körülmények között koncentrálni. Ez az ábra segíthet a helyes ülés kialakításában:

5. Tarts rendszeresen szünetet!

Lehet, hogy könnyű felvenni a ritmust egy-egy munkafolyamatnál, és órákig belefeledkezni, de hidd el, hogy sokkal produktívabb leszel, ha rendszeresen beiktatsz néhány rövid szünetet. Tervezd meg ezeket is még mielőtt nekikezdenél a munkának, így pontosan fogod tudni, hogy mennyi időd van elvégezni a kitűzött feladatot a szünetig.

Ideális esetben ez egy 5–15 perces szünet legyen minden 1–1,5 órás munka után. Ezután 2–4 órás munka után végezz legalább 30 percig valami nem munkával kapcsolatos dolgot! Ilyenek lehetnek például az alábbiak:

  • Nyújtóztasd meg a testedet!
  • Sétálj körbe a házban vagy a kertben!
  • Egyél néhány gyümölcsöt, vagy csinálj egy smoothie-t - az agyad hálás lesz érte!
  • Olvass el egy érdekes cikket!
  • Igyál egy csésze teát vagy kávét!
  • Hívj fel egy rokont, barátot vagy kollégát (anélkül, hogy munkáról beszélnél vele)!
  • Csinálj meg néhány rövidebb házimunkát, mint például tedd be a mosást, mosogasd el az edényeket, vagy öntözd meg a virágokat!
  • Hallgass meg néhány zenét!
  • Meditálj!

 6. Levegőzz!

A friss levegő létfontosságú az agyunk számára, segíti a produktív munkát. Ügyelj arra, hogy időközönként engedd be az ablakon a friss levegőt, szellőztess egy nagyot, plusz, ha megteheted levegőzz egyet a kertben!

7. Légy kreatív!

Ha valami művészivel veszed magad körül, vagy saját kezűleg készítesz valamit otthonodba, az serkenti a kreativitást. Ezért rendkívül hasznos lehet, ha otthoni irodádat kreatív dolgokkal díszíted. Nem kell remekműnek lennie, ez lehet egy inspiráló fotó, egy retro plakát, színes bögre vagy akár a saját alkotásod.

8. Válassz megfelelő zeneszámot!

A zene nagyszerű kísérője lehet a munkának. Persze ha nem megfelelőek, el is vonhatják a figyelmedet, különösen, ha olvasol vagy írsz munkád közben. Keress olyan zenéket, amelyek kimondottan segítik a koncentrálást, fókuszálást, ezek nagyban hozzájárulnak produktivitásod növeléséhez és elűzik a monotonitást!

9. Keresd a természetes fényt!

Próbálj olyan helyre ülni a lakásban, ahová természetes fény szűrődik be és ügyelj arra is, hogy az ablak felé nézz, hogy a képernyőn ne legyen vakító a fény! Naplementekor és este minimalizáld a képernyő és a mobiltelefon kék fényét meleg fényszűrőkkel, ez segít majd az elalvásnál.

10. Aludd ki magad!

Az alvásmentesség manapság átfogóan elterjedt, így gyakorlatilag hozzászoktunk. Egy alvásmentes éjszaka azonban szörnyű hatással van a mentális és fizikai egészségünkre, valamint a teljesítményünkre. Minél kevesebbet alszunk, annál rövidebb ideig marad az agyunknak és sejtjeiknek ideje pihenni. Fontos, hogy időben feküdj le, és az esti órákban már ne a munkád körüli teendőkön agyalj.

Ha betartod ezeket a tippeket, meglátod nagyon gyors fejlődésen fogsz végigmenni, sokkal kiegyensúlyozottabb és egyre hatékonyabb leszel a munkádban!

Mit gondolsz? Neked melyik tipp lesz a leghasznosabb?

Forrás: https://medium.com/@HBReavis/10-ways-to-make-wfh-mean-winning-from-home-815c9ca1f8dd

Szólj hozzá

munka tipp tippek otthoni munka home office