2020. máj 17.

Újdonságok a közösségi médiában: itt a Google Meet!

írta: petrapenovac
Újdonságok a közösségi médiában: itt a Google Meet!

pexels-photo-4226140.jpegA közösségi médiában bevezetett újításokkal foglalkozó előző cikkünkben már bemutattuk a Facebook Messenger Rooms-t, most pedig a Google újításával foglalkozunk. Ha Gmail-t használsz, már biztosan Te is találkoztál a bal oldalon felugró kis ablakkal, miszerint már a Gmail-ben is elérhető a Google Meet. De mi is pontosan az a Google Meet és mire használhatjuk? Cikkünkben ezt a funkciót mutatjuk be részletesen, pontosabban azt, hogy 2020 áprilisában milyen lényeges újításokat kapott.

ke_pernyo_foto_2020-05-15_14_43_06_1.pngA nevéből már kiderül, hogy bizony ez is videóhívásokhoz, meetingekhez kapcsolódik. Lényegében ez maga a Google videóhívás-funkciója, amelyet akár csoportos beszélgetésekhez is lehet használni. Az elérése Gmail-en keresztül igen egyszerű: a „Megbeszélés indítása” opcióra kattintva (bal oldali menüsor) kiválaszthatjuk, hogyan is szeretnénk meghívni a többi résztvevőt. Megoszthatjuk a kódot és a linket, meghívhatjuk őket e-mailen keresztül, illetve telefonszám alapján is. Ha pedig más hívásához szeretnénk csatlakozni, a „Csatlakozás megbeszéléshez” opcióra kell kattintani, szintén a kezelőfelület bal oldalán, majd megadni a szervezőtől kapott 10 jegyű kódot. Persze ha e-mailen vagy telefonon keresztül hívtak meg minket, ez a lépés értelemszerűen kiesik. Akár mi hozzuk létre a hívást, akár csatlakozunk egy meglévőhöz, a „Csatlakozás most” opcióra nyomva lépünk be ténylegesen a hívásba.

Itt megnézheted a Google Meet bemutatóját céget és szervezetek számára:

 

Most pedig lássuk, milyen újításokat tartalmaz a Google Meet április óta!

Az első és legfontosabb funkció, ami nemrégiben került be a Meet tárházába az, hogy már a Gmail felületéről is elérhető ez a csoportos hívás. Ezen felül az újításoknak köszönhetően már 16 résztvevőt láthatunk egyszerre a kijelzőn, mozaikos elrendezésben. Ez egy munkahelyi megbeszélés esetén például kifejezetten előnyös, de családi találkozók esetében is jól jön. A technikai oldalról szintén új funkciónak számít, hogy már kiváló minőségű hanggal és képpel ellátott videókat is megoszthatunk a többiekkel, melynek minősége a képernyő megosztását követően sem romlik. Ha mobileszközről csatlakozunk egy híváshoz, akkor a „Low-light” (Kevés fény) módot is bekapcsolhatjuk, ami a sötétebb képet feljavítja, így kevesebb fényben is ugyanolyan jól láthatnak minket a többiek.

tiled_view_4x4.pngNézzük meg a Google Meet esetében is, hogy mik a lehetőségeink a biztonság terén! A 10 jegyű kódok például azt a célt szolgálják, hogy nehezen lehessen őket kitalálni, tehát illetéktelen személyek ne tudjanak csatlakozni a hívásokhoz. A hívás közben pedig nem lehet már belépni, kivéve, ha egy résztvevő hív meg valakit, vagy a csatlakozni kívánó személy kéri a rendezőtől, hogy részt vehessen a hívásban. Csak a meetingek létrehozói tudnak másokat lenémítani vagy eltávolítani a hívásból. Bizonyos hívások esetében pedig a meetingbe már nem lehet visszalépni, miután az utolsó résztvevő is elhagyta azt. Továbbá más alkalmazásokhoz hasonlóan a Google Meet esetében is lehetőség van kétfaktoros azonosításra, tehát a bejelentkezéskor a jelszó mellett egy másik kódot is be kell írni, amit akkor, abban a pillanatban kapunk meg eszközünkre. Ezáltal a fiókunkhoz is nehezebb hozzáférni. A felhasználók adatai is bizalmasan vannak kezelve, a hívások nem kerülnek rögzítésre a Google által. (Kép forrása: Google)

ke_pernyo_foto_2020-05-15_16_02_38.pngAz elmúlt időszakban rendkívül felértékelődött a videóhívások szerepe, az élet szinte minden területén: oktatás, munka, szórakozás, családi élet, és még sorolhatnánk. Így nem is csoda, hogy azok a közösségi oldalak, ahol lehetőség van csoportos hívás indítására, folyamatosan igyekeznek javítani a hívásfunkciókat a megnövekedett igényekhez. Ez jelenti egyrészt azt, hogy több résztvevőre kell optimalizálni a hívásokat, valamint azt is, hogy a minőség terén is egyre fejlődni kell: egy tanóra vagy munkahelyi megbeszélés esetén muszáj, hogy tökéletes legyen a hang- és képminőség. És persze nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy bizony a biztonság kérdésére is egyre több hangsúlyt kell fektetni. A hétköznapi tevékenységek online térbe helyeződésével személyes adataink is jóval több veszélynek vannak kitéve, de szerencsére ezek a platformok egyre több szabályozást vezetnek be ezek védelmére.

Ha szeretnél jobban elmélyedni a távmunka, videóhívások és biztonság témájában, ajánljuk figyelmedbe további cikkeinket is:

10 tipp a hatékony otthoni munkavégzéshez

Otthonról dolgozol? Néhány tipp a videóhívásokhoz!

Ügyelj a biztonságra a videóhívásoknál!

 

Források: https://support.google.com/mail/answer/9822902?hl=hu&authuser=0

https://support.google.com/meet/?hl=hu#topic=7306097

https://cloud.google.com/blog/products/g-suite/how-google-meet-keeps-video-conferences-secure

Szólj hozzá

biztonság videó újdonság távmunka home office videóhívás videóchat