2020. júl 22.

Hogyan készíts marketingkampányt influencerekkel?

írta: Sáringer Viktória
Hogyan készíts marketingkampányt influencerekkel?

influ_2.jpgAz influencer marketing rendkívül nagy népszerűségnek örvend napjainkban és sok cég szeretne belevágni a véleményvezérekkel való közös munkába. Sokan azonban nem tudják, hogyan kezdjenek bele, míg mások csalódnak, mert a nem megfelelő tervezés okán nem érnek el jó eredményeket az együttműködésekkel.

Az influencerekkel való közös munka nagyszerűen beépíthető integrált kampányaidba és segíthet, hogy márkád szélesebb körben elterjedjen, sok új potenciális ügyfelet, vásárlót is elérjen. Az együttműködésnek az a célja, hogy egy befolyásolni képes, az átlagosnál nagyobb követőbázissal rendelkező felhasználó megjelenítse márkádat, termékeidet vagy szolgáltatásodat profilján. Az influencer tartalmat gyárt és ezért cserébe terméket, szolgáltatást vagy megegyezés szerinti bért kap.

influ_1.jpgA MediaPost kutatása szerint a 18-34 év közöttiek azt preferálják, ha egy márkáról a közösségi médián keresztül szereznek információkat, tehát amennyiben célcsoportod és az adott közösségi platform, az adott influencer követőbázisa között átfedés van, jó esélyed van a sikerre.

Legyen terved, célod!

Először a legfontosabb, hogy tervezd meg az együttműködést, mielőtt belevágsz! Vázold fel a lépéseket, amik szükségesek céljaid eléréséhez. Ha nem látod pontosan, mi a végső cél, akkor nehéz dolgod van, hiszen magad sem tudod, mit is akarsz elérni. Márkaépítés, új termék bemutatása, eladások felpörgetése – fontos, hogy legyen egy kifejezett célod. A célhoz vezető úton határozz meg kisebb állomásokat, lépéseket, melyek segítenek eljutni a végeredményhez.

Költségvetés

Gondold át, mennyit tudsz áldozni a közös munkára és milyen formában. Például, ha hoteled van, a legtöbb esetben úgy valósul meg a közös munka, hogy az influencer eltölthet pár éjszakát térítésmentesen és erről kell tartalmat előállítania videók vagy képek formájában. Természetesen ez neked nem "ingyen van", hiszen a szolgáltatásokat ugyanúgy igénybe veszi, a szobát lefoglalja a fizető vendégek elől, tehát ennek a barternek értéke van, amiért cserébe nyilván te magad is értéket vársz az influencer részéről tartalmak formájában. Vannak olyan véleményvezérek is, akik már nem a barter megoldásokat keresik, hanem a fizetős munkákat, így arra is számítanod kell, hogy a véleményvezér pénzt fog kérni tőled a munkáért cserébe. Természetesen ezzel sincs gond, de neked fontos tudnod előre, hogy milyen keretből gazdálkodhatsz és mennyi az a maximum összeg, amit az influencereknek ki tudsz fizetni. Az ár több tényezőtől is függ: az influencertől, a közösségi oldaltól, az elvárásoktól, a tartalmak típusától és mennyiségétől, az influencer követőbázisának nagyságától. Ma már nem egyszerű megbízható, céges és vásárlói szempontból is hiteles véleményvezéreket találni és ők általában tisztában is vannak értékükkel és azzal, hogy nincs belőlük sok. Azonban, ha az áhított influencer vagy az ügynöksége számunkra megfizethetetlen összeget kér, próbáljunk meg nyugodtan alkudni, hiszen ez egy közös munka és az árról is közösen kell megegyezni, nem feltétlen jó, ha az egyik fél szabja az árat, majd ebből nem enged.

A megfelelő közösségi oldal

influ3.jpgNem minden közösségi platform egyforma és Neked hirdetőként fontos, hogy olyan felületet válassz, ahol célcsoportodat elérheted. Vedd figyelembe szektorodat, a célcsoport demográfiai jellemzőit és a kampány természetét is, hogy megtaláld, melyik oldal vagy alkalmazás lenne a legjobb célodhoz. A Facebook, Instagram, YouTube mind hatalmas és népszerű közösségi oldalak, mégis más célközönségeket képesek megmozgatni. Az Instagram például megfelelő olyan kampányokhoz, ahol a vizualitás kulcsfontosságú és fiatalos közönséget szeretnénk elérni.

Ellenőrizz!

Már a kampány előtt, a tervezési szakaszban határozd meg, hogyan fogod ellenőrizni a kampány sikerességét! Hiszen rengeteg dologra kell figyelni: bemérni a választott influencereket, hogy valóban olyan eredményeket tudnak-e felmutatni, mint amit állítanak, vannak-e vásárolt követőik, kedveléseik, hozzászólásaik, milyenek az eléréseik, mely korcsoport követi őket, helyileg hová valósiak a követők és majd csak ezután jön a már megvalósuló, konkrét kampány részletes vizsgálata, majd utókövetése. Például, ha nyereményjátékot hirdetsz influencerrel, akkor az utólagos megfigyelés is tanácsos, hiszen ha nagyon sokan kikövetnek a játék után, inaktív felhasználókká válnak vagy nem a megfelelő korcsoport látogatott el profilodra, akkor az időszakosan megugrott eredmények, szép számok csupán az elemzések ékei maradnak, de tényleges konverziót nem igazán produkálnak.

Válassz jól influencert!

influ4.jpgAhhoz, hogy megtaláld márkád számára a megfelelő influencert, több dolgot is figyelembe kell venned. A megfelelő influencer segít elérni céljaidat, a közös munkában hajlandó a kompromisszumra, van elképzelése és kreatív, ugyanakkor alkalmazkodik a kéréseidhez. Az senkinek sem jó, ha annyira ötlettelen az influencer, hogy önmagától nem tudja kitalálni, hogyan is tudja saját és a márka stílusának ötvözésével átadni az üzenetet követőinek, hiszen a márkák által kiadott, előre megfogalmazott sablonszövegekből az igazi rajongók számára rögvest kiderül, hogy ezek nem kedvencük saját szavai és a hitelesség csorbát szenved mind az influencer, mind a cég számára a felhasználók részéről.

Ahogy már korábban is írtuk, nem mindegy a véleményvezér követőtáborának demográfiai összetétele. Nem, nem az számít, hogy kinek van a legnagyobb követőbázisa, hanem hogy ki az, aki a leghatékonyabban el tudja érni a kívánt célcsoportot mind nem, földrajzi hely, kor és érdeklődési kör szempontjából. Az sem utolsó, hogy olyan influencert kell találnod, aki a költségvetésed kereteinek is megfelel.

Nézd meg, hogy az adott véleményvezér tipikusan milyen tartalmakat gyárt! Mit gondolsz, beleillik márkád képébe egy hasonló tartalom? Egyezik az influencer imidzse márkád üzenetével, stílusával? Amennyiben egy minden héten fast fashion ruhákat posztoló influencert választasz környezetvédelmi ’Ne pazarolj!’ kampányodhoz, úgy erős konfliktus lesz a véleményvezér online tevékenysége és márkád üzenete között, ami szintén a hiteltelenség érzetét kelti.

influ5.jpgAmikor megtaláltad a megfelelő influencereket, keresd fel őket vagy ügynökségüket és egyeztess velük céljaidról, az elvárásaidról, hogy láthasd, passzoltok-e közös munka szempontjából. Lehet, hogy az influencer fog nemet mondani neked és nem fogadja el az ajánlatot, mert ő maga úgy érzi, hogy nem illik profiljába az adott márka, termék vagy nem akarja az adott feltételeket bevállalni. Ne ijedj meg ilyenkor, teljesen természetes, ha egy hiteles véleményvezér nem vállal el minden megkeresést – pont ez is teszi megbízhatóvá, hogy válogat a felkeresések között és csak azt reklámozza, ami tényleg profiljába illik és megfelelőnek tartja. Sok véleményvezér kér először is terméket, hogy tesztelni tudja és csak ezután dől el, hogy benne van-e a közös munkában, ugyanis ha nem válik be neki a termék, akkor nem szívesen mutatná be követőbázisának.

Szerződj!

A cégek és az influencerek közül is sokan lazán kezelik az együttműködéseket, de hangsúlyos, hogy legyen egy írásbeli megállapodás, ami mindkét félnek egyformán megfelel és el is fogadják aláírásukkal az elvárásokat, határidőket. Nem csak magadat biztosítod be így, de az influencernek is jó, ha papíron van a kifizetés dátuma és a pontos elvárások. A szerződés azért is fontos, mert amennyiben mégsem valósul meg a kampány valamilyen oknál fogva, de a kifizetés már az influencernél van, lehetőséged van lépéseket tenni a szerződésben meghatározottak szerint, vagyis hogy milyen munkáért és milyen költségben egyeztetek meg, milyen határidővel kell teljesíteni az influencernek a munkát, a cégnek pedig a kifizetést és így tovább. Arról se feledkezz meg, hogy minden egyes hirdetésnél meg kell jelenítenie az influencernek azt, hogy szponzorált posztról van szó. Egy #reklám, #hirdetés vagy #szponzoralttartalom keresőcímke senkinek sem fáj, viszont jogilag elvárás. A pénzért hirdetett tartalmakat tisztázni kell a közösségi oldalakon az átláthatóság kedvéért.

A visszajelzés fontos!

Amikor elkészül a tartalmakkal az influencer, a legtöbb esetben kérés a márka részéről, hogy megosztás előtt hadd nézze meg, hogy le tudja okézni, megfelel-e az elvártaknak. Ez teljesen normális, nyugodtan kérheted, hogy megosztás előtt elküldésre kerüljön a tartalom részedre és amennyiben valamivel nem vagy elégedett, szólj.

Te dolgoztál már együtt influencerekkel?

Forrás: https://themanifest.com/social-media/how-create-influencer-marketing-campaign

Szólj hozzá

marketing kampány hirdetés tipp együttműködés youtube facebook tippek instagram Facebook influencer Instagram