2020. sze 09.

Cancel culture, avagy az elhallgattatás jelensége a közösségi médiában - VIDEÓVAL

írta: K.Klarissza
Cancel culture, avagy az elhallgattatás jelensége a közösségi médiában - VIDEÓVAL

cancel-5355845_1280.jpgMi az, ami összeköti Johnny Depp-et, Ivanka Trump-ot és a Simpsonból jól ismert Apu Nahasapeemapetilon karakterét? Létezésük egy pontján mindhármat törölték. Lehet, hogy hallottál már a „cancel culture” kifejezésről, hiszen alig telik el úgy egy nap, hogy valaki ne válna az áldozatává.

De mi is ez pontosan?

Mai modern világunkban, ahol a közösségi médián keresztül éljük mindennapjainkat - pláne arctalanul - megbotránkoztatóan könnyű leírni a véleményünket, ezzel akár a földbe is döngölve olyan embereket, akiket még csak nem is ismerünk.

A cancel culture, magyarra lefordítva az elnémítás/kirekesztés kultúrája főként a világhálón kezdődik el, és a jelenség célja, hogy bojkottálja az egyének közösségi média profiljait, vagy folyamatos negatív hadjárat indítása az egyén által gyártott tartalmakkal, illetve az őt támogató márkákkal szemben. Aztán ez tovább folytatódik a fizikai létben: koncertek, rendezvények, nyilvános közösségi események, beszédek, előadások során. A végső cél pedig, hogy az illető vállalhatatlanná váljon, esetleg romba dőljön a karrierje, társadalmi pozíciója.

A Cancel Culture kapcsán kérdezte a Petőfi TV vezetőnket, Klausz Melindát is, a vele készült interjút itt tekinthetitek meg:

A cancel culture legnagyobb melegágya a Twitter és az Instagram felülete, de az egész világhálón jelen van, mostanra pedig eddig még soha nem látott méreteket öltött. Ennek visszaszorítására született meg júliusban a Harper’s magazinban megjelenő nyílt levél, melyben 150 író, tudós és művész, köztük JK Rowling, Salman Rushdie és Margaret Atwood áll ki az információk és ötletek szabad cseréje, és a liberális társadalom mellett.

A cancel culture a baloldalon sokak számára a hashtag-megszállott internetes korszakhoz igazított, politikailag jogtalanok klasszikus taktikája. Lisa Nakamura, a Michigan-i Egyetem professzora, aki a digitális média és a faj, a nemek és a szexualitás metszéspontját vizsgálja, leírja a kirekesztés stratégiáját. Amikor egy embercsoportnak nincs ereje valaminek a megváltoztatására vagy lerombolására, a számukra elérhető néhány lehetőség egyike az, hogy megtagadják a részvételt. Az internet gazdaságában, ahol a figyelem gyakran egyenlő a pénzzel, egy ilyen bojkott következményekkel jár.

A jobb oldalon ezt ugyanakkor egyfajta internetes mobszabálynak tekintik, egy tompa eszköznek, amelyet a szólásszabadság és a nyílt vita iránti intolerancia visel. A Harper-levél aláírói félnek attól, hogy „a vita korlátozása - akár egy elnyomó kormány, akár egy intoleráns társadalom által - mindig megsérti azokat, akiknek nincs hatalma, és mindenki kevésbé képes a demokratikus részvételre”.

A mindennapi szóhasználatban a valakinek az ignorálása akár viccesnek és következménytelennek is tűnhet, azonban egyáltalán nem az! A cancel culture komoly és valós következményekkel járhat, mellyel tulajdonképpen kirekesztjük a velünk nem azonos véleménnyel rendelkező embereket.

Mit tehetünk ellene?

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy amit „mondunk” és teszünk, annak a közösségi médiában is súlyos hatásai vannak, így célszerű rávilágítani a mások számára sértő tartalmakra. Emellett fontos különbséget tennünk egy közszereplő személyes véleménye, magánélete és az általa létrehozott „alkotás” között. 

Neked erről mi a véleményed?

 

Források:

https://www.scmp.com/magazines/post-magazine/fashion/article/3050187/cancel-culture-how-social-media-has-stopped-us

https://marieclaire.hu/riporter/2020/08/07/netes-lincseles-vagy-tarsadalmi-igazsagszolgaltatas-mi-az-a-cancel-culture/?fbclid=IwAR2GPUR5Z4UAHbzsHP9U6M_NR4g0HMqnJttQw74wxi6mDMhTvqTygCIxg24

https://barankovics.hu/cancel-culture-kirekesztes-a-kozossegi-media-koraban/

https://harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/

https://www.telegraph.co.uk/music/what-to-listen-to/cancel-culture-did-begin/

Szólj hozzá

kirekesztés intolerancia közösségi média negativitás cancel culture