2021. jan 05.

Álprofilos követők, hamis népszerűség? – a világvezetők követői között megbúvó fake profilok

írta: Balsay Dalma
Álprofilos követők, hamis népszerűség? – a világvezetők követői között megbúvó fake profilok

pexels-stephan-muller-1473215.jpgA különböző közösségi média felületeken megállás nélkül megy a harc a követőkért és az emberek figyelméért. Szinte ma már akkor mondunk valakit híresnek, ha bizonyos követőszámot elért valamely social media oldalán. De vajon tényleg ez a legmegfelelőbb szempont a népszerűség méréséhez? 

Jelenlegi cikkünkben a világvezetők követőtáborának vizsgálata segítségével arra világítunk rá, hogy a követők létszáma mennyire könnyen manipulálható, és hogy nem minden esetben felel meg a valóságnak az, amit éppen látunk.

A Twitter legnépszerűbb világvezetői 2020-ban

Talán nem mondok újat, ha azt állítom, hogy napjainkban még mindig Donald Trump örvend a legnagyobb népszerűségnek a világvezetők közül a Twitteren. 88,6 milliós követőtáborával magabiztosan tartja az első helyet évek óta. (A Twitteren való népszerűségének valószínűsíthető okáról itt írtunk korábban)

Az egykori amerikai elnököt Narendra Modi, az indiai miniszterelnök követi, azonban 64,2 millió követőjével csak a távolból integethet az amerikai politikusnak.

Harmadik helyen Ferenc pápa áll, aki 51,7 millió követővel rendelkezik, a kilenc különböző nyelvű Twitter profilját együttvéve.

De vajon mennyire valósak ezek a számok? Mekkora a valódi követőtáboruk a legnépszerűbb világvezetőknek a Twitteren?

Fake és valós követők

Hogy ezekre a kérdésekre megkapjuk a választ, számos kutatást végeztünk, amelyek alapján kijelenthető, hogy egyik fent említett politikus sem ártatlan – mindegyik követői között szép számban akadnak kamu profilok.

A legfrissebb adatok szerint Donald Trump követőinek 13,22%-a fake követő, ami összesen közel 12 milliós számot jelent.

trump_1_1.png

Ez a szám Narendra Modi esetében jóval kisebb, csupán 2,8%-a kamu a követőinek, tehát a 64 millió követőjéből közel 2 millió álprofil.

indiai.png

Ferenc pápa kilenc darab profilja összesen közel 6,5 millió fake követővel rendelkezik, ami egy igen nagy szám, az összes követőjének a 12,48%-át teszi ki.

Ide a fő profiljának adatait szemléltető információkat tettük be (a végső, 12,48%-os adatot a pápa összes profiljáról származó adatok összegzésével határoztuk meg):
papa.png

 

A fake követők felfedésével sem változott azonban a világvezetők népszerűsége közötti sorrend. A valós követőket tekintve Donald Trump körülbelül 76,6 milliós, Narendra Modi 62 millió körüli, Ferenc pápa pedig közel 45,2 milliós követőtáborral rendelkezik.

Miért „éri meg” a fake követők alkalmazása?

De hogy miért alkalmazzák a vezetők ezt a nem túl tisztességes módszert követőik számának növelése érdekében?

Számos oka lehet annak, hogy növelni szeretnék követőik számát. Egyrészről az álprofilok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy több emberhez eljusson egy adott üzenet. Ezen túl természetesen az is közrejátszhat, hogy szeretnének népszerűbbnek tűnni, s ezáltal több követőt generálni, mint amennyivel valójában rendelkeznek.

A kamu követők azonban a legtöbb esetben interakciót nem generálnak, csupán a követők számát növelik, ami ezáltal a visszájára is elsülhet: ha egy profil aránytalanul sok követővel rendelkezik a bejegyzéseire érkezett interakciókhoz, lájkokhoz, hozzászólásokhoz, megosztásokhoz képest, akkor éppen az ellenkezőjét váltja ki a kívánt hatásnak, és a profil, valamint az amögött álló személy imázsát rombolja.

 

A Twitteren való „verseny” tehát nem a legtisztességesebb formában zajlik, és ez nem csak a világvezetők, politikusok esetében van így. Szinte az összes ismert ember követőinek a vizsgálatánál találkoznánk fake profilokkal. A mai technikákkal már szinte mindent meg lehet valósítani és el lehet érni, ennek következtében sajnos ma már szinte semmi nem jelent akadályt, ha valaki a népszerűsége kedvéért a követőtáborát kamu profilokkal kívánja felturbózni.

Ha szeretnél te is utánajárni, hogy az általad kedvelt személyek követői között vajon hogyan alakul a valós és fake profilok aránya, akkor kattints ide, és derítsd ki! Ha találtál megdöbbentő adatokat, oszd meg velünk is, kíváncsian várjuk!

 

Források:

 

 

Szólj hozzá

követők Ferenc pápa Trump Donald Trump Narendra Modi twiplomacy digitális diplomácia twiplomácia világvezetők fake követők