2021. jún 06.

Közösségi média az utakon – Megéri kockáztatni egy balesetet?

írta: Sáringer Viktória
Közösségi média az utakon – Megéri kockáztatni egy balesetet?

emmanuel-olguin-kg1yx5yi5mc-unsplash.jpgEgyre többet hallunk arról, hogy az emberek felelőtlenül használják a technológia, a digitális világ adta lehetőségeket és bizony a közösségi média oldalakat is. Ezt számtalan módon tetten érhetjük, de ebben a cikkben elsősorban arra koncentrálunk, amikor az utakon, utazás vagy vezetés közben is elvonja a figyelmünket a közösségi média.

Vannak olyan helyzetek, melyekkel mindannyian találkozunk, még akkor is, ha törekszünk az óvatosságra és minden szabályt betartunk. Például a telefon hangja, egy új bejövő üzenet, egy értesítés máris elterelheti a figyelmünket pár másodpercre a vezetésről, az útról. És ehhez az sem kell, hogy a telefont bámuljuk, épp elég, ha mondjuk navigációt használunk telefonunkról. Ugyanis ebben az esetben nem halkítjuk le mobilunkat és nagy eséllyel mobilinternetet is használunk, hiszen a legtöbb programnál ezek alapvetően elvártak a megfelelő használathoz. Ilyenkor tudatosan kapcsoljuk ki az értesítéseket: erre lehetőség van az üzenetküldő alkalmazásoknál és a közösségi oldalaknál is. Nem muszáj véglegesen kikapcsolni, a Messenger-en például beállítható, hogy mennyi ideig ne küldjön értesítéseket.

No de persze ennél sokkal cifrább esetek is vannak, melyek közül most párat bemutatunk.

Először is jöjjön a Snapchat esete. Ezt az ügyet bíróság elé is vitték a szülők, miután két húszéves fiatal elhunyt egy balesetben. A Snapchat-en elérhető egy olyan funkció, ami megmutatja, éppen mennyivel megyünk, milyen sebességgel haladunk. A balesetet szenvedő fiatalok 200 km/órás sebességnél nyitották meg az applikációt, hogy lefotózzák, milyen gyorsan mennek. Ezután következett be a tragédia. A szülők álláspontja szerint a Snapchat gondatlansággal vádolható, mert megtévesztő lehet, hogy jár-e valamilyen plusz, valamiféle jutalom azért, hogy 160 km/óránál gyorsabban száguldanak. Azt is figyelembe kell venni, hogy ezzel a filterrel arra buzdítják-e a felhasználókat, hogy minél gyorsabb tempóban fényképezzék le magukat. Így az egyéni felelősség mellett a közösségi média platform felelőssége is fókuszba kerül.

Egy másik viszonylag friss hír a Zoom-hoz köthető. A Zoom szó szerint berobbant a koronavírus helyzet hatására és számtalan cég, oktatási intézmény kezdte el használni, hogy a valós találkozásokat, megbeszéléseket, tanórákat itt valósítsák meg. Mindenkinek mások az otthoni körülményei a videochat-eléshez, emiatt egy remek funkció, amit a Zoom kínál az, hogy digitális hátteret állíthatunk be. Elmoshatjuk a képet, hogy ne látszódjon, mi van mögöttünk, választhatunk akár egy tengerparti fotót, egy egyszínű hátteret. Ilyenkor a képen mi látszunk a választott, digitális háttér előtt, így a többi résztvevő egyáltalán nem, vagy nagyjából nem látja, hogy hol vagyunk, mi van mögöttünk.

Andrew Brenner, Ohio állami szenátora is a Zoom segítségével jelentkezett be egy megbeszélésre, amiben egy olyan törvényjavaslat előterjesztéséről volt szó, mely szigorítja azon eszközök használatát, melyek elvonhatják a járművet vezetők figyelmét. A csavar az egészben, hogy a videóhívás elején az autójában ül a szenátor, majd telefonján beállított egy hátteret, amely úgy néz ki, mintha otthoni irodájában lenne és nem éppen úton. Ez még talán be is vált volna, de a biztonsági öv eléggé árulkodó jel volt, hogy valójában hol is tartózkodik a szenátor. Ez a történet igazából nem törvénytelen, nem történt semmi illegális és baleset sem származott a cselekedetből, csupán rendkívül abszurd, hogy vezetés közben jelentkezik be egy meeting-re, ahol a téma éppen az, hogy ne vonja el a sofőrök figyelmét semmilyen kommunikáció eszköz.

A következő eset korántsem vidám, ugyanis súlyos balesetet eredményezett. Tavaly októberben járta be a sajtót a hír, hogy egy sofőr élőben közvetítette közösségi oldalán, ahogy sört iszik a kocsiban utazók társaságában. Ezután a térfigyelő kamerákról megállapítható, hogy felgyorsított, belehajtott egy másik járműbe és ennek eredményeként sajnos utasai mind életüket vesztették. Ő maga túlélte a balesetet, ám a másik sofőr is súlyos sérüléseket szenvedett és így az ittas vezetésért és a baleset okozásáért bíróság előtt kell felelnie. A bizonyíték az alkoholfogyasztásra pedig megtalálható a közösségi médiában is. Itt érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mi lehetett az oka az élőzésnek, az autóban való ivásnak. Vajon akkor is ivott volna a jármű vezetője, ha nem közvetítik élőben a social median, hogy mi történik?

Fontos, hogy tisztázzuk, mennyi veszéllyel jár, ha közösségi média felületeket használunk, miközben bármilyen járművet vezetünk, de még bizony kerékpározás közben is okozhat balesetet. Sőt, ha annyira belemerülünk a közösségi média oldalak nézegetésébe séta közben, akkor is probléma adódhat. Éljünk a közösségi média adta új lehetőségekkel, de mindig használjuk felelősséggel é tudatosan a platformokat!

Forrás:

https://index.hu/techtud/2021/05/07/snpachat-csevegoprogram-kepfilter-autobaleset-tragdia-halal-kalifornia-birosag-230-cikkely/ 

https://24.hu/elet-stilus/2021/05/07/zoom-szenator-ohio-torvenytervezet-mobiltelefon/

https://www.origo.hu/nagyvilag/20201029-facebookon-elozte-ahogy-pial-vezetes-kozben-harom-ember-halalat-okozta.html

Szólj hozzá

biztonság felelősség vezetés tudatosság közösségi média Live Zoom Snapchat Élő adás felelős közösségi média használat