2022. aug 17.

A mémek már a digitális diplomáciában is szerepet játszanak?

írta: Sáringer Viktória
A mémek már a digitális diplomáciában is szerepet játszanak?

screen_shot_2020-10-30_at_3_28_31_pm.pngElsőre meghökkentő lehet a cím, ugyanis a diplomácia fogalmát a legtöbbünk a komolysággal, a fontos döntések meghozatalával, az államok közötti kapcsolatok kiépítésével hozza összefüggésbe. Ellentétben a mém szót hallva valami humoros dologra koncentrálunk. És habár a humor az élet minden területén megtalálható, diplomáciai helyzetekben meglepő lehet.

Napjainkban már az internet meghatározó szerepe megkérdőjelezhetetlen és az élet minden apró szegletébe beszivárgott az online tér. Nincs ez másként a diplomáciával sem. Ugye ismerősek a hírek, hogy a világ vezetői a Twitteren kommunikálnak?

A digitális diplomácia annak az eredménye, hogy az országok és vezető képviselőik egyre aktívabbak a közösségi média térben. Ha többet szeretnétek megtudni erről a jelenségről, kattintsatok ide.

A napokban már több hírportálon is olvashattuk, hogy az orosz-ukrán határon egyre csak nő a feszültség, az orosz csapatok felvonultak és a világ aggódva várja, mi a következő lépés, nem értik, mi történik. Sokan úgy gondolják, ez csak hadgyakorlat, míg mások már háborútól rettegnek. Így a helyzet komoly. Ám Ukrajna mégis elég lazán reagált rá, ami a legtöbb embernek nevetésre adott okot.

265480595_1298472907336366_4056416447645413096_n.jpgUkrajna Twitter-oldalára ugyanis kikerült a következő mém:

Ezzel a mémmel már sok helyen találkozhattunk és a poén lényege, hogy az utolsó ábra fölé valamilyen frappáns szöveg van írva. A mém bemutatja a fejfájás típusokat, hol fáj az embernek, ha ilyen vagy olyan típusú fejfájása, nehéz helyzete van. És az utolsó kép az, amikor az ember egész valója fáj. No és ebben az esetben ide azt írták, hogy "Oroszország mellett élni."

Sokan megkérdőjelezhetik, hogy miért osztott meg ilyet Ukrajna, ám ez egy nagyon jó lépés volt részükről, ha azt szeretnék, hogy minél többen felfigyeljenek a helyzetükre. Ugyanis a mémek virálisan terjednek és itt a helyzet abszurditása miatt ez még fokozottabban megvalósul. Ha az volt a cél, hogy a világ szemét a jelenlegi szituációra irányítsák, akkor ez egy nagyon okos húzás volt részükről.

Már a TikTok-on is megjelent pár videó, ahol a tartalomgyártó ezen nevet, hogy mennyire random reakció volt ez az ország részéről.

A videóját már 6,4 millióan megnézték:

@mehtabbrar8

The Ukrainians make hot pierogies and hot Memes #ukraine #russia #SpotifyWrapped #fypシ #viral #news

♬ Helikopter - Fazlija

Ráadásul ennek a lépésnek a hatására Ukrajna szimpátiát ébreszt az emberekben, tetszik nekik a lazaság, a humoros megközelítés. Az már más kérdés, hogy vajon bekerül-e majd a történelemkönyvekbe, hogy 2021-ben már mémekkel reagáltak az államok a háborús fenyegetettségre.

263773898_505924170525638_6855077023888345745_n.jpgAzóta már Tajvan is megpróbált beszállni a mémgyártásba és ők is lemásolták Ukrajna lépését.

Szólj hozzá

aktuális mém diplomácia digital diplomacy digitális diplomácia mém kultúra mémek szerepe digitális világ online tér