2022. nov 18.

Hogyan készíts virális videót a közösségi oldalakra?

írta: Sáringer Viktória
Hogyan készíts virális videót a közösségi oldalakra?

pexels-gabriela-palai-690806.jpgValószínűleg már minden cég eljátszott a gondolattal, hogy megpróbál létrehozni egy vírusként terjedő videót az online térben, így népszerűsítve a márkát. Figyelem, közönségnövekedés és akár konverzió is származhat egy ilyen tartalomból.

Akkor miért nem készít mindenki? Mert bizony nincs egyetlen átfogó képlet, hogy mi lesz sikeres. Ha egy videó virálissá válik, az egy bónusz, nem pedig stratégia. Ez nem egy megbízható és hosszútávú megoldás a rövid élete miatt. Persze származnak előnyök, de nem építhetünk csupán erre.

Habár nincs egy általános, mindenkinél működő recept ahhoz, hogy egy tartalom nagy népszerűségre tegyen szert és vírusként terjedjen a neten, van pár szempont, amit érdemes figyelembe venni, ha ennek elérése a célunk.

Vágjunk is bele!

Mitől lesz egy közösségi média videó virális?

Kezdjük az alapokkal. Virálissá válásnak nevezik, amikor egy tartalom felpörög a közösségi médiában, és nagyon gyorsan nagy közönséghez jut el, szokatlanul sok megosztást és nyilvánosságot kap. Legyen szó Tweetről vagy Instagram Reels-ről, sokféle tartalom terjedhet el.

Hány megtekintés szükséges ahhoz, hogy egy videó virálisnak minősüljön?

Nincs erre konkrét válasz és folyamatosan változik is a nagyjából meghatározott standard. Az Animoto szerint például 2015-ben egy millió megtekintés volt virális. De most, a közösségi média megnövekedett használatával, egy millió néző már alacsonynak számít. És ami konkrétan a TikTok-ot illeti, a Digital Marketing Institute 250 000 megtekintést enyhén virálisnak, 1 milliót közepesen virálisnak, és a 3-7 napon belül 5 millió megtekintést már valóban, hivatalosan is virálisnak tekint.

A pszichológia, amitől egy videó virális a közösségi médiában

A válasz arra, hogy mitől lesz egy videó virális, kicsit olyan, mint a marketingesek szent grálja. És mégis, a válasz az egyszerű pszichológiában rejlik.

Sok minden visszaköszön az érzelmekre és a társadalmi kapcsolatokra. Az arra vonatkozó kutatások szerint, hogy az emberek miért osztanak meg tartalmakat az interneten, a megosztás három legfontosabb motivációja az, hogy szórakoztató tartalmat és értéket adjunk az embereknek, segítsünk meghatározni önmagunkat és erősítsük a kapcsolatokat.

Gondolj bele: mi késztet arra, hogy megnézz egy videót és megosszad? Megmosolyogtatott vagy megnevettetett? Inspirálódtál? Felháborított vagy meglepett a tartalom?

Hogyan készíthetsz virális videót a közösségi oldalon?

Íme néhány tipp, ami segíthet:

1. Határozd meg a célokat

Egy közösségi média marketingstratégiához nem elég az a tudat, hogy valamit népszerűsíteni akarsz. Azt is tudnod kell, miért szeretnéd, hogy a videód virális legyen.

A márkaismertséged növelnéd? Reméled, hogy több követőre teszel szert? Vagy konverziókat szeretnél generálni?

Mindegyik cél megköveteli, hogy a csapat különböző videókat készítsen a közönségnek – hiszen mindegyik célhoz másféle tartalom szükséges. Tisztázd a célokat, mielőtt elkezded a gyártást.

2. Ismerd meg a közönségedet

Ha nem tudsz semmit a megcélzott emberekről, a videód minden alkalommal kudarcba fullad majd. Ahhoz, hogy olyan tartalmat hozz létre, amely jól teljesít a célközönségednél és azon túl is, tudnod kell, hogy mi fog rezonálni velük. A cél, hogy meg akarják osztani a videódat.

A célközönség megismerése nem csak ezen a területen hasznos. Az adatok betekintést nyújtanak abba, hogy mi fogja megragadni a közönség figyelmét, mit keresnek az interneten.

3. Tervezz!

Tervezz meg mindent alaposan, és készíts egy kreatív stratégiai összefoglalót és egy storyboard-ot. Ez rávilágít a tényleges célokra, kulcsüzenetekre, hangnemre, hosszra, terjesztési csatornára és egyebekre is.

Egy jó összefoglaló segít összehangolni az üzenet megfogalmazását és a videó általános célját a tartalommal foglalkozó csapattól egészen a videókészítő csapatig. Így az összes tartalom összefüggő lesz, és ugyanazt a célt igyekszik majd elérni.

Íme néhány rész, amelyet beírhatsz az összefoglalóba:

  • Munkacím: Ez segít eligazodni az átfogó koncepcióban.
  • Leírás: Miről szóljon a videód? Mi a célja?
  • Kulcsfontosságú elemek: Vannak konkrét pontok, amelyeknek szerepelnie kell a videóban?
  • Kapcsolódó tartalom: Milyen kapcsolódó tartalmaid vannak, amelyekre hivatkozhatsz?
  • Konkurens tartalmak: Ismered versenytársaid tartalmait?
  • Platformok: Milyen platformokon lesz megosztva? Milyen verziókra van szükséged a különböző platformok igényeihez?
  • Videó formátum: Függőleges vagy fekvő elrendezés?
  • Kulcsszavak: Különösen fontos az olyan platformok számára, ahol a SEO hangsúlyos szerepet kap.
  • Fontos hashtag-ek/említések: Fontosak a trendek és a partnerségek szempontjából.
  • Call to action: Kérsz ​​valamit a közönségedtől?

4. Kezdj erősen!

Minden jó virális videó azonnal felkelti a figyelmet. Ennek legjobb módja, ha a videó első öt másodpercében a „te” szót használod – a kutatás azt mutatja, hogy ha a videód olyan nyelvezetet használ, mint a „te” vagy a „tiéd” az első néhány másodpercben, akkor magasabb a megtartási arány.

A videó kezdésének további módjai a maximális eredmény érdekében:

  • Hozz létre egy csavart a cselekményben, légy kiszámíthatatlan
  • Dobj be egy csalit már az elején, például tegyél fel egy kérdést vagy árulj el egy különösen érdekes információt
  • Olyan tartalmat készíts, amivel tud azonosulni a célközönség
  • Hass a nézők érzelmeire
  • Figyelemfelkeltő hanghatásokat és zenei anyagokat is alkalmazhatsz
  • Semmiképp se legyen reklámszagú a videó, főleg ne a felvezetés

5. Mesélj egy történetet!

A tartalom a történetmesélésről szól. A virális videók egyre rövidebbek, de mégis szükséges bennük egy magával ragadó történet megfogalmazása. Jó ötlet lehet egy kulcsfogalom kitalálása, mint például a „Monday Mood”, ami nem igényel sok magyarázatot, egy általános fogalom, mégis megadja a kontextust.

Ezek a pontok már megadják a kezdőlökést, hogyan is érdemes nekiállni a virális videó készítésének. Napjainkban az is sokat számít, hogy a trendi felületeken is jelen legyünk a tartalmakkal. Ismerd ki, melyik új közösségi oldalak passzolnak márkádhoz és melyik platformok felelnek meg céljaidnak. Tudj meg többet az újgenerációs közösségi felületekről legújabb könyvünk által!

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/social-media-viral-video/

Szólj hozzá

tartalom célok videó közönség történet tippek tervezés tanácsok népszerű közösségi média történetmesélés virális tartalomgyártás virális tartalom videós tartalom