2023. okt 03.

Mi mindenről beszélt Mark Zuckerberg? Itt az új, 2023-as Meta Connect beszámoló!

írta: Rózsa Katka
Mi mindenről beszélt Mark Zuckerberg? Itt az új, 2023-as Meta Connect beszámoló!

blog_32.pngA Facebook és Instagram tulajdonával egyaránt rendelkező anyacég idén is megtartotta éves, az érdeklődők számára nyitott beszámolóját, a Meta Connectet. Mark Zuckenberg cége 2021 óta fut Meta néven, amit szintén egy ilyen esemény keretében jelentettek be. Tavaly pedig beharangozták a Quest Pro VR szemüveget, így tehát az ezt ismerők azzal az előfeltétellel kapcsolódhattak be rá idén, hogy ismételten meg lehet majd tudni izgalmas újdonságokat. Ráadásul ez a 10. éves beszámolójuk, amit ebben a formában tartanak meg, így hát nem csoda, hogy az ideinél is jópáran összegyűltek világszerte a laptopok és telefonok képernyője előtt, szeptember 27-én a kezdés időpontjában.

1_3_3.pngA kétnapos esemény az Egyesült Államokbeli idő szerint van streamelve, így például az ottani 10:00-órai kezdés (AM PST), az magyar idő szerint este 19:00 óra. Ráadásul az ígérthez képest, egy fél órával később kezdték az előadást, bár a streamhez már az ígért időben lehetett csatlakozni a Meta Facebook oldalán.

A késés után viszont bele is csaptak a dolgok közepébe, szokás szerint a CEO nyitotta meg a konferenciát. 

Mark Zuckerberg szerint

Az emberek a nem is olyan távoli jövőben, már úgy fognak belépni egy szobába, hogy abban legalább annyi hologram lesz, amivel interakcióba lehet lépni, mint tárgy. Ezek lehetnek a munkaállomásunk képernyői, a tévénk, vagy akár a papírmunkához használt dokumentációink.

Ez pedig remekül felvezette az idei esemény fő témáját, a Meta legújabb VR szemüvegét, a Quest 3-at, ami „a fizikális tér megnagyobbodását ígéri”. 

  • Látja a környezeted és amint felveszed beolvassa azt automatikusan a rendszerébe. 
  • Behozza a további szórakozási lehetőségeket abba a térbe, amelyben vagyunk: videónézés, virtuális játékok. 
  • Valamint a lakásunkba beilleszthetünk virtuális elemeket, melyek mindig ott lesznek az adott helyen a használat során (pl.: interaktív képkeretek). 

A fejlesztések többek között az új processzornak és az új belső üvegeknek köszönhető. Október 10-én pedig már hozzá is férnek a vásárlók ehhez az eszközhöz 499 dollártól kezdődően. 

„Ez egy kimagasló év volt az AI számára” 

Kezdi a következő témáját Zuckerberg. Felvezeti, hogy a Meta fejlesztései által már elérhetővé váltak olyan lehetőségek, mint 

  •  a szöveg alapján létrehozott 3D videók,
  • hangok létrehozása képek alapján,
  • tárgyak megelevenítése (beolvasása) a VR felületeken csupán a tekintet segítségével,
  • beszéd utánzása egy másik nyelven a saját hangodon (Voicebox),
  • illetve ott van a saját, nyílt forráskódú AI felületük a Llama 2 is, 

bár ezeket a legtöbb ember nem tudja élvezni egyelőre. Mégis az utóbbi 12 hónapban elérhetővé váltak a következő lehetőségek:

1. Emu

3_4_2.pngAzaz, Expressive media universe, a Meta saját fejlesztésű képalkotója, ami 5 másodperc alatt alkot számunkra szöveg alapján képeket. A neve pedig kreatívan folytatja a Llama 2 után az állatos tematikát. Jó, jó, de mi benne az új? Az, hogy elérhető lesz a chatfelületeken és új, igényeinknek megfelelő matricákat tudunk majd vele alkotni. 

Ezen felül, az Instagramon is megjelenik hamarosan az Emu funkció.

2_4_2.pngPontosabban a képmanipulációs része az AI képalkotásoknak, (ha jól értjük) a story szerkesztési felületen belül. Az ígért fejlesztés nagyjából egy hónap múlva lesz elérhető. 

2. Meta AI

Ami nem más, mint az összes Meta chatfelületen belül hamarosan megtalálható általános kisegítő, ami a Llama 2 működése alapján segít megválaszolni a kérdéseket, de egyben képes az /imagine parancsszóval képalkotásra is, másodpercek alatt. Sőt privát beszélgetésekben is fordulhatunk majd hozzá, egyszerűen a @Meta AI megtagelésével és az válaszol bármely chaten belül. 

Ezen túl létrehoztak még több AI perszónát, „Different AIs for different things” felhívásra, azaz témára specifikus AI karakterekkel tudunk majd beszélgetni. Ilyen például a Max (AI), aki egy szakács, így könnyedén segít, hogy mit főzz a vendégeidnek, és így tovább az egyes érdeklődési köröknek megfelelően. Ezeknek az AI karaktereknek a megformálásához, egy-egy valós személy adta az arcát és „személyesítette” meg azt pl.: LaurDIY, SnoopDog.

4_2_2.png

Ezeknek az AI felületeknek ráadásul nem csak személyiségük, de hamarosan hangjuk is lesz, vélhetőleg jövő januárban. Bár Zuckerberg megjegyzi, hogy ezek jelenleg még nem táplálkoznak az internetről jövő információkkal, csak a már beléjük tápláltakkal tudnak szolgálni. 

3. AI studio

Ne aggódj, Te sem maradsz ki a jóból, ugyanis mindenki tud majd saját AI-t létrehozni, sandbox módszer segítségével, így nem kell majd hozzá tudni kódolni, hanem egy egyszerű felületen keresztül lehet majd azt létrehozni. Ez értelmezéseim szerint hasonló a chatbotokhoz, de még jobban meg tudod személyesíteni önmagadat vagy a vállalkozásodat. A funkció valószínűleg 2024-ben lesz elérhető. 

És mivel az AI egy új technológia Zuckerberg fontosnak tartotta leszögezni, hogy mindezek természetesen felvetik a felelősség kérdését, hogy dolgoznak azon, hogy pontosan milyen kihívások várhatnak ezügyben rájuk, és hogy a meglévő modelleket eredeti funkciójuknak megfelelően üzemeltessék.  A válasza tehát, hogy ezeken a kérdéseken napi szinten gondolkoznak, így ezek az újítások a minimális veszély helyett is csupán lehetőséget jelentsenek. 

4. Ray-Ban Meta Smarglasses

Az utolsó napirendi pont, amit a Keynote-on belül Zuckenberg bemutatott. A Ray-Ban Meta Smartglasses megengedi, hogy fotózz és videózz ténylegesen a saját szemszögödből: ez az újabb fejlesztése az okosszemüvegeknek, amiben már Meta AI is megtalálható lesz. Egyelőre kérdéseket tudsz feltenni neki (audio to text), de a közeljövőben egy újabb software frissítéssel már majd a bejövő képeket is fel tudja dolgozni, így például meg tudja mondani, hogy egy épület pontosan micsoda, vagy le tud fordítani nekünk egy idegennyelvű táblát. Ezek után tényleg már csak egy opcióra vágyunk, amit meg is adnak nekünk: live streamelni tudsz majd a barátaidnak a szemüvegen keresztül, akár már október 17-től, 299 dollárért. 

Azért ne aggódj, ha (egyelőre) nem engedheted meg magadnak, hiszen a CEO elmondása szerint az újítások elérésén túl a legfontosabb mindenekfelett az, hogy ezek elérhetőek és hozzáférhetőek lehessenek mindenki számára.

Te mit gondolsz az újításokról? Kövess minket közösségi felületeinken és ismerd ezeket első kézből! 

Felhasznált források: 

https://www.facebook.com/Meta/videos/1038522214125952 

https://www.shacknews.com/article/137041/meta-connect-2023-livestream-presentation-set-for-late-september 

https://www.engadget.com/metas-connect-2023-event-is-set-for-september-27th-154545337.html 

Szólj hozzá

hírek bejelentés konferencia képszerkesztés ai facebook mi tudás információ friss meta újítás 2023 képalkotó újítások szövegezés mesterséges intellingencia