2023. okt 30.

Okosotthonon gondolkozol?

írta: Kocsis Szandi
Okosotthonon gondolkozol?

okosotthon.jpgBiztosan Te is hallottál már az úgynevezett okos otthonokról. Napjainkban egyre több otthon válik bizony okossá, sokszor viszont ezen berendezések külső szemmel észrevétlenül bújnak meg a lakásokban. Az okoseszközök először az okostelefonok piacra kerülésével kerültek be életünkbe, azóta természetessé vált használatuk a mindennapjainkban. 

De pontosan mi is az az okosotthon és hogyan kapcsolódik az a mesterséges intelligenciához?

A mesterséges intelligencia alapvetően a számítástechnika és az adatelemzés segítségével olyan rendszerek kifejlesztését szolgálja, amelyek képesek emberi vagy annál magasabb szinten gondolkodni és tanulni. Pontosan ezt a tulajdonságát tudjuk okosotthonaink kapcsán kihasználni, ugyanis az okosotthonokban a mesterséges intelligencia alkalmazása lehetővé teszi a ház különböző eszközeinek automatizált vezérlését és optimalizálását. 

Az intelligens otthoni rendszerek képesek érzékelni és reagálni a környezeti változásokra, mint például a hőmérsékletre vagy a fényviszonyokra. Tehát lényegében az AI segítségével az otthonunk automatizálhatóvá válik, ezáltal kényelmesebbé és hatékonyabbá tehetjük a mindennapi életünket. 

okosotthon_2.jpgAz okoskészülékek nemcsak azokat a feladatokat képesek ellátni, amelyre be vannak programozva, hanem úgymond önállóan is képesek döntést hozni, természetesen ezt nem úgy kell elképzelni, mint egy Sci-fi filmben, hogy átveszik felettünk az iránytást, hiszen bármikor beleszólhatunk a rendszer működésébe. Mindegyik okoseszköz egy különálló főegységhez csatlakozik vezeték nélkül és ezen a berendezésen keresztül tud a felhasználó kapcsolatot létesíteni egy külső eszköz segítségével, mely általában egy mobiltelefon. Ebbe a ,,központi agyba” fut be az összes információ a berendezésekkel kapcsolatban, mely lehetővé teszi, hogy az egyes készülékek akár egymással is megtudjanak osztani adatokat, tehát ezek a rendszerek képesek összekapcsolódni is.

Az MI segítségével az okosotthonok képesek megtanulni a lakók preferenciáit és igényeit, majd ennek megfelelően szabályozni a környezetüket. Az intelligens otthoni rendszerek képesek érzékelni és reagálni a környezeti változásokra, például a hőmérsékletre vagy a fényviszonyokra. Tehát ha mondjuk a hőmérséklet egy adott szint alá csökken, abban az esetben automatikusan bekapcsolja a fűtést, melyet egyébként irányíthatunk távolról mobiltelefonunk segítségével is, és mire hazaérünk egy jó meleg otthon vár ránk a fárasztó munkanap után.

Ezek a rendszerek képesek érzékelni a fényviszonyokat és automatikusan felkapcsolják a villanyt, ha sötétedni kezdett. Igaz ezek nem tűnnek túl nagy feladatnak, de higgy nekünk nagyban megkönnyíthetik és kényelmesebbé tehetik életedet. Főleg az olyan rendszerek, amelyek képesek észlelni egyes meghibásodásokat, az olyan okoshűtők melyek képesek felismerni az élelmiszerek lejárati szavatosságát, vagy esetleg észlelik, ha valami netán kiborult volna és azonnal munkára látnak.

Nem is beszélve arról, hogy a rendszerek képesek tanulni, tehát egy okosbojler esetében azt tapasztalhatjuk, hogy az megfigyeli, hogy egy adott idő alatt a nap melyik szakaszában használunk legtöbbször melegvizet, majd a rendszer ezekre az időpontokra gondoskodni fog a megfelelő melegvíz mennyiségről, ezáltal környezettudatosabbak is lehetünk, hiszen a bojlernek nem kell egésznap ugyanazon a hőfokon tartania a melegvizet. 

Miért válaszd tehát az okosotthon rendszereket?

  • Jelentősen hozzájárulhatnak a mindennapi életünk megkönnyítéséhez.
  • Az okosotthon technológiák lehetővé teszik, hogy távolról is irányíthassuk, ellenőrizhessük otthonunk különböző eszközeit. 
  • Az okosotthonok automatizálhatják a napi rutinfolyamatokat, így akár időt, de még energiát is spórolhatunk. 
  • Növelhetik az otthoni biztonságot és kényelmet, hiszen az intelligens eszközök és érzékelők segítségével nyomon követhetjük a ház körüli tevékenységeket, esetleges baj esetén pedig értesítéseket kaphatunk a történtekről. Például egy intelligens csengő lehetővé teszi, hogy láthasd és kommunikálhas az ajtóhoz érkezőkkel, akkor is ha nem tartózkodsz otthon. 
  • Csökkenthetjük általa a karbonlábnyomunkat, ugyanis ezek a berendezések minimális hatással vannak a környezetre és még az energiafelhasználásunkat is optimalizálhatjuk általuk. 

Mindennek két oldala van!

Persze az okosotthonok számos előnnyel járnak, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a hátrányokat sem. Ugyanis az okosotthonok rengeteg adatot gyűjtenek és tárolnak rólunk, amely olyan tekintetben nagyszerű, hogy ismerik az igényeinket, de adatbiztonsági szempontból jelenthetnek kockázatot, hiszen ezek az információk egészen könnyen hackerek kezébe kerülhetnek. Emellett okozhat egyfajta elkényelmesedést, amely persze nem probléma hiszen, ha vannak ilyen rendszerek miért is ne használhatnánk ki őket?

okosotthon_3.jpgViszont ezen eszközök kialakítása nagyobb befektetést igényel, de idővel képesek megtérülni. Másik hátránya lehet, hogy stabil internetkapcsolatra van szükség, ahhoz, hogy a rendszer megbízhatóan működhessen. Meg persze, mint minden eszközben, itt is merülhetnek fel hibák, tévedések, kommunikációs félrecsúszások.

Tehát összességben elmondható, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazása az okosotthonokban forradalmasíthatja az otthoni automatizációt és megteremtheti a személyre szabott élményt. Az okos rendszerek képesek felismerni és tanulni a lakók szokásaiból, preferenciából és tisztában vannak az igényeinkkel, így automatikuson alkalmazkodnak is hozzájuk, mely annak köszönhető, hogy az AI képes elemző adatokat gyűjteni és javaslatokat tenni. Éppen ezért az okosotthonokban alkalmazott mesterséges intelligencia a jövőbeli otthonok szívévé válhatnak. 

Te kipróbálnád ezt az életformát?

Források:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mesters%C3%A9ges_intelligencia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Okosotthon

https://www.origo.hu/techbazis/20180412-mire-jo-az-okos-otthon.html

https://epitoanyag.hu/blog/egyeb/okosotthon-elonyei-es-hatranyai

https://www.plc-program.hu/blog/okos-otthon-automatizalas

Szólj hozzá

ai mi automatizálás automatizáció okosotthon mesterséges intellingencia