2023. dec 22.

Rossz minőségű videók a TikTok-on? Máris mondjuk a megoldást!

írta: Sáringer Viktória
Rossz minőségű videók a TikTok-on? Máris mondjuk a megoldást!

blog_10.pngA TikTok Report szerint a TikTok 2021 harmadik negyedévében elérte az egymilliárd felhasználót és 2023 végére várhatóan eléri az 1,8 milliárdot is. Az app népszerűségével egyre többen vágnak bele a videók készítésébe és feltöltésébe is, mind magánszemélyek, influencerek vagy márkák. És egy közös a sikeres tartalmakban: jó a minőségük. Épp ezért nagy csalódás, ha a videó, amivel sokat dolgoztunk, rosszabb minőségben kerül a közönség elé, mint amilyennek Te látod a galériában vagy a szerkesztőfelületen.

És bizony a TikTok videók készítése az ötletnél, inspirációnál kezdődik, majd jön a felvétel, a legjobb tartalom kiválasztása, utómunka, szerkesztések, hozzáillő zene vagy hanghatások megtalálása és hozzáadása, narrálás, feliratozás, filterek beillesztése, a tökéletes szöveg megfogalmazása, a legjobb releváns hashtag-ek összegyűjtése. És csak ezután nyomhatsz a megosztás gombra. Tehát a legtöbb esetben – pláne egy márkánál, ahol tervezett stratégia van – azért nem 1-2 perces folyamat a létrehozás, ami után érthető módon szeretnéd, ha a sok munka gyümölcsét minél jobb minőségben láthatná a közönség.

Ne aggódj, ha jelenleg meggyűlt a bajod a videók minőségével feltöltés után, nem vagy egyedül, többen is erről számolnak be. Most épp ezért gyűjtöttünk pár tippet, amit kipróbálhatsz, hogy javíts az esélyeiden!

Mi az oka, hogy rossz minőségben kerül fel a tartalom?

Először is nézzük át, hogy mi okozhatja a gondokat, mert lehet, hogy már itt rátalálsz arra, amit esetleg nem jól csinálsz. Ha ezen változtatsz, akár a teljes probléma is megszűnhet.

1. TikTok feltöltési hiba

Néha a TikTok egy kiváló minőségű videót automatikusan homályosabb, rosszabb minőségű videóvá alakít. És az is lehetséges, hogy csak a saját profilból vagy készülékről látod ezt így, miközben másnál nincs ilyen gond. Ezért érdemes lehet ellenőrizni számítógépről és/vagy másik felhasználói fiókból, másik készülékről, hogy ott milyen a videó minősége.

2. Helytelen TikTok specifikációk

A TikTok nem módosítja automatikusan a videó minőségét, ha az alkotás megfelel a következő követelményeknek:

  • A kliphez megfelelő ajánlott méret: a maximális videófájl mérete iOS rendszeren 287,6 MB vagy 72 MB Android rendszeren
  • A videó rögzítése és feltöltése a megfelelő formátumban történik, ami MP4 vagy MOV.
  • A megfelelő kodek típust választották ki.
  • A függőleges, 9:16 képarány előnyös.

Ha a videót a TikTok alkalmazásban rögzíted, akkor automatikusan a megfelelő specifikációk szerint lesz beállítva. De ha egy meglévő videót töltesz fel a galériából vagy más programból, a TikTok szerkesztheti a minőséget a feltöltés után.

3. Túl magas vagy alacsony felbontás

Az összes TikTok videónál maximum 1080p videófelbontás lehetséges, még ha 4K-s videót is veszel fel. Tehát ha nagyobb felbontású klippeket teszel közzé, akkor a platform automatikusan csökkenti a felbontást.

Ha már vannak videóid magasabb minőségben, amiket nem szeretnél veszni hagyni, akkor alakítsd át a felbontást egy köztes programmal vagy webes felülettel, mert ez jobb eredményt hozhat, mintha maga a TikTok állít rajta.

4. A szerver kapacitása korlátozott

A kiváló minőségű videók TikTok-on való közzététele és lejátszása sok helyet és energiát igényel az eszköztől. Ha az eszköz kapacitása korlátozott, az befolyásolhatja a TikTok videó minőségét is. Tehát ha nagyon tele van a telefon vagy számítógép memóriája, lassú a rendszer, akadozik a TikTok, nincs meg az elegendő tárhely vagy az elég erős internetkapcsolat, máris romolhat a minőség. Ilyenkor próbálkozz másik eszközről, hogy lásd, van-e különbség, ez okozhatja-e a minőségromlást.

A gyenge minőség javítása felvételnél

A rossz minőségű TikTok videók kijavításának legegyszerűbb módja a maximális videóminőség manuális visszaállítása a rögzítés előtt. Az eszközön válaszd ki az 1080p videóminőséget és a 30 képkocka/másodperc vagy magasabb értéket a maximális, TikTok-ra alkalmas videóminőség érdekében.

Adattakarékos mód OFF!

A Beállítások között van egy Data saver mód, amit egy csúszkával kapcsolhatsz ki és be. Ez akkor igazán fontos, ha mobilinternetről használod a TikTok-ot. Ugyanis a TikTok futásához nem kevés adat kell, ami gyorsan fogyaszthatja a mobilinternetet és gyenge jel esetén akadozhat, lassú is lehet. A Data saver ilyen esetekben jó, mert adatkímélő, vagyis ilyenkor kevesebb adatot tölt le, ami jobb felhasználói élményt jelenthet videónézegetésnél. Ám videófeltöltésnél épp ellenkező hatása van, ugyanis ronthat a minőségen az adatspórolás miatt. Így ezt érdemes kikapcsolva tartani már a felvétel kezdete előtt, egészen a feltöltés befejezéséig, vagy úgy általában teljesen kikapcsolni.

tiktok-data-saver.jpg

Mit tehetsz videószerkesztés közben?

A TikTok szerkesztője szuper kényelmes, nagyon egyszerű és remek lehetőségeket is kínál, viszont lehet, hogy érdemes egy másik programnak is esélyt adni. Egyes források szerint a TikTok saját, platformon belüli szerkesztője is megzavarhatja a minőséget. Bizony, macerás egy harmadik programot vagy webes felületet bevetni a szerkesztéshez, de kifizetődő lehet, ha ezáltal javulhat a közzétett minőség.

Kiváló minőségű TikTok videók feltöltése

Ha a lehető legjobb videóminőségben szeretnéd feltölteni tartalmadat, gondoskodj az erős, stabil internetkapcsolatról. Inkább várj, ha úgy veszed észre, hogy gyengébb a jelerősség. Ennek mérésére már alkalmazások is letölthetők, így mind a mobilnetet, mint a wifit ellenőrizheted. A rossz, gyenge jel még egy alapvetően erős internetkapcsolatnál is előfordulhat, hiszen a szolgáltatóknál is lehetnek problémák vagy rajtuk kívülálló okok is bezavarhatnak. Ezek a gondok pedig a legtöbbször csak ideig-óráig állnak fenn, így ha türelmes vagy és kivárod, amíg újra maximális lesz a jelerősség, kiváló minőségű videó lehet a jutalmad.

Telefon helyett számítógép

Ha eddig csak a telefonos applikációból töltötted fel a TikTok videókat és semmi sem vált be a minőség javítására, akkor próbálkozz webes böngészőből is. Ezt megnyithatod számítógépről, táblagépről, de akár a telefonodon található keresőből is.

Itt ugyanúgy bejelentkezhetsz a fiókba, mint telefonon. Viszont azt észben kell tartani, hogy itt más a feltöltési felület és a lehetőségek is korlátozottabbak! Mert habár feltölthetsz egy videót, megadhatsz leírást, hashtag-eket, beállíthatod a kommentelési, duettezési és megosztási lehetőségeket, ráadásul időzíthetsz is, nem sok szerkesztési lehetőség van és zenét sem tudsz alávágni a tartalomnak. Így ide más programmal szerkesztett, már feltöltésre előkészített videókat tudsz feltölteni.

Arra is figyelni kell, hogy a hashtag-eket be kell olvasnia a rendszernek, 3 percnél hosszabb videót kétfelé szed automatikusan a felület és nem mindig azt a borítóképet teszi a megosztott videóhoz, amit szerettünk volna és amit kiválasztottunk.

Feltöltés HD minőségben

Ez egy manuálisan beállítható opció, ami a feltöltési felületen látható az alkalmazásban. Ha ezt nem állítod be, akkor szinte garantált a rossz minőségű videó, mert nem a lehető legjobb minőségben fogja feltenni a felület. Alapvető fontosságú, hogy ez minden videó feltöltésénél aktív legyen!

tiktok-upload-hd.jpg

Miért is ilyen fontos a minőség?

A TikTok kiváló minőségű videói jobb megtekintési élményt nyújtanak a felhasználóknak, és ezátal az emberek hajlandóbbak aktivizálni magukat a videókkal kapcsolatban, vagyis kommentelnek, elmentik későbbre, megosztják ismerőseikkel. Ha a TikTok videó minősége rossz a feltöltés után, akkor a fenti tippeket szépen sorban kipróbálva megtalálhatod, mi is a megoldás.

ujgenkonyvv.PNGEmeld vállalkozásod a következő szintre! Az újgenerációs közösségi média felületek és trendjeik, marketing eszközeik nagy hatással vannak napjaink online hirdetéseire. Ha Te is szeretnéd alaposan kiismerni magad a témában, válaszd könyvünket! További részletek ITT!

Forrás: https://www.winxdvd.com/streaming-video/tiktok-video-quality-bad-after-upload.htm

https://clipchamp.com/en/blog/poor-video-quality-tiktok/

Szólj hozzá

tartalom videó aktuális ötletek minőség tippek tanácsok videós videós tartalmak videós hirdetés tartalomgyártás videós tartalom tartalomtípus videós marketing