2024. jan 03.

Tartalomnaptár készítése három lépésben

írta: K.Klarissza
Tartalomnaptár készítése három lépésben

cover_5.pngEgy korábbi blogcikkünkben már kifejtettük, hogy mi is pontosan a tartalomnaptár és milyen előnyei vannak. Ha nem olvastad még, kattints ide!

A tartalomnaptár létrehozása a vállalat céljaitól és tartalmi igényeitől függően változik. Elemezni kell a célközönséget és a piacot, ötleteket kell gyűjteni és létre kell hozni egy dokumentumot, amelyben nyomon követhető a fejlődés. Most minden lépést részletesen bemutatunk!

1. Alapok

Stratégiai tartalomnaptár felépítéséhez össze kell gyűjteni a tartalommarketing-stratégiából származó kulcsfontosságú információkat, amelyek megalapozzák a terveidet. Vedd figyelembe az alábbi szempontokat annak meghatározásához, hogy mit kell nyomon követni a naptárban:

  • Célközönség és értékesítési ciklus: ismerd meg mind a jelenlegi, mind a leendő vásárlók igényeit és készíts tartalmat az értékesítési ciklus különböző szakaszaihoz.
  • A tartalomgyártás céljai: a tartalomnaptár létrehozása előtt fontos célokat kitűzni. Például szeretnél leadeket generálni? Vagy például hogyan fogod a ROI-t meghatározni?
  • Erőforrások elérhetősége: állítsd össze a csapatodat. Lesz-e belsős profi tartalomgyártó csapatod, vagy vegyesen belső és külső közreműködőkkel fogsz dolgozni? Szükséged van a téma szakértőire vagy vendégszereplőkre?

Mindezek a tényezők befolyásolják a tartalomkészítési munkafolyamatot és a feladatok rangsorolásának gyakoriságát.

2. Tartalomnaptár készítés

Nincs két egyforma tartalomnaptár, de jellemzően tartalmaznak néhány kulcsfontosságú elemet. Mi a legjobb módja annak, hogy eldöntsd, hogyan szervezd meg: napok, hetek, hónapok vagy negyedévek szerint? Ez természetesen az általad létrehozott tartalom típusától függően változhat.

A tartalomnaptárak létrehozásának két gyakori módja van: táblázat vagy projektmenedzsment szoftver. 

A táblázatokkal könnyedén felcímkézheted az oszlopokat és sorokat a szükséges információkkal, például a létrehozási lépésekkel, a jóváhagyási lépésekkel, a dátummal és időponttal, a médiatartalommal és a kulcsfontosságú teljesítménymutatókkal (KPI). Használd a legördülő menü és a jelölőnégyzet funkciókat az állapotok frissítéséhez. A táblázat alapú tartalomnaptársablonok ingyenesen és fizetősen egyaránt elérhetők az interneten.

Speciális funkciókkal rendelkező tartalomnaptár létrehozásához pedig kipróbálhatsz egy projektmenedzsment eszközt. Egy felmérésben a megkérdezettek 76%-a nyilatkozott úgy, hogy tartalommarketing tevékenységei során használ naptári, együttműködési vagy munkafolyamat-eszközöket. Az olyan platformok, mint a monday.com, a Smartsheets vagy az Airtable, kombinálják a táblázatok és az adatbázisok elemeit automatizált projektmenedzsment munkafolyamatokkal.

3. Válaszd ki a tartalomcsatornát és a témát

Fedezd fel, közönséged mely csatornákon a legaktívabb és milyen típusú tartalmakat fogyaszt. A naptár témáinak ötletelésekor vedd figyelembe az elemzést a témák meghatározásához.

Ha már eszedbe jutott néhány téma, ásd magad mélyebbre és keress kapcsolódó témákat és altémákat.

Tartalomütemezési szempontok

A tartalomnaptár létrehozása és kezelése nem csak a témák és határidők felsorolásából áll. Stratégiaibb megközelítést igényel, amely iparágonként és szervezetenként eltérő. 

Íme néhány szempont a tartalomnaptár tervezése során:

  • Szezonalitás

A vállalkozás típusától függően a szezonalitás nagy szerepet játszhat a tartalomnaptár kialakításában. 

  • Vállalati mérföldkövek vagy promóciók

A vállalkozással kapcsolatos legfontosabb dátumokat és eseményeket is fel kell venni a tartalomnaptárba. Ez magában foglalhat iparági konferenciákat, termékbemutatókat és egyéb jelentős eseményeket. Ha értékesítést vagy promóciót tervezel, fontos, hogy a kapcsolódó tartalmat is szerepeltesd a naptáradban.

  • Tartalom mix

Fontos a megfelelő tartalomösszetétel és a közzétételi gyakoriság fenntartása. Tervezd meg a hosszú formátumú útmutatókat és a rövid listákat is. Győződj meg arról, hogy naptáradban SEO-központú és egyéb releváns témák is szerepelnek. Bár ez különböző tartalomformátumokat eredményezhet, a legtöbbnek két csoportba kell tartoznia: örökzöld tartalom és időszerű témák.

  • Örökzöld tartalom

Az örökzöld tartalom hosszabb (néha végtelen) eltarthatósággal rendelkezik és a közzététel dátuma után is megőrzi vagy növeli értékét. Ha az elkészített tartalom egy százalékát örökzöld témáknak szenteljük, akkor következetes leadeket, követőket vagy ügyfeleket generálhatunk.

Az örökzöld tartalom lehet a tartalmi stratégia alapja. Néhány példa az örökzöld tartalomformátumokra: blogbejegyzések, hosszú formátumú videók, esettanulmányok.

  • Időszerű tartalom

Az időszerű tartalom egy adott pillanatot vagy eseményt dolgoz fel. Fedezd fel az érdeklődést egy felkapott téma, hír vagy esemény kapcsán, hogy a márkádat minél szélesebb közönséghez juttasd el. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy rövid időn belül növeld a láthatóságot és az elkötelezettséget.

Az időszerű tartalom növelheti márkád tekintélyét és befolyását is.

A hatékony tartalomnaptár növeli a csapat termelékenységét és átláthatóbbá teszi a tartalomgyártás minden szakaszát. A hatékonyság növelése érdekében összhangban kell lenni a csapat munkafolyamatával. A tartalomnaptárak legjobb eredménye attól függ, hogyan kezeled őket, miközben szem előtt tartod a vállalat céljait.

Míg az általános tartalomnaptár átfogó tervet nyújt a vállalkozás tartalomstratégiájához, a közösségi média tartalomnaptár segít biztosítani a közösségi stratégia sikeres végrehajtását, a létrehozástól egészen a közzétételig a leghatékonyabb időpontokban. 

evtervezos.PNGTervezd meg velünk éved social media stratégiáját! Trendek, tartalmak, új social media felületek és megoldások - Te felkészültél a tavaszi megújulásra? KATTINTS!

Forrás:

https://sproutsocial.com/insights/content-calendar/

Szólj hozzá

kampány tartalom tipp naptár stratégia ötlet tanács tartalmak tematizálás releváns ütemezés kampányok stratégiakészítés tartalomnaptár