2024. máj 28.

Milyen innovatív funkciókkal érkezik a Canva fejlesztése? 1. rész

írta: Rózsa Katka
Milyen innovatív funkciókkal érkezik a Canva fejlesztése? 1. rész

cc1.pngAz Canva alapítói a platform megújulását és még több AI segítségével működő eszközt és a kooperációt segítő funkciókat kínálnak. Cikkünkben összeszedtük mindazt, amit az a közel 2,5 millió ember már ismer, akik élőben követték az eseményeket. Nem érdemes lemaradnod, ha te is aközé a 185 millió havi szintű felhasználó közé tartozol, akik a Canva lehetőségeit kihasználva kreálnak kreatív tartalmakat, akár kedvtelésből, akár vállalkozásuk számára. 

Canva Create 

2024. május 23-án tartották meg harmadjára, a Meta Connect-hez hasonló, előadásokat felsorakoztató Canva Create eseményt Los Angelesben. A három alapító együtt nyitotta meg az online is közvetített nagyszabású eseményt: Melanie Perkins (CEO), Cliff Obrecht (COO) és Cameron Adams (CPO). A 11. születésnapját ünneplő cég az új évtizedébe lépve, az egyének helyett most a szervezetek munkáját szeretnék a fókuszba helyezni, így a prezentáció is a Work Redesigned, vagyis a Munka újratervezve címet kapta.

Mindezt három szemszögből közelítik meg:

  • a vizuális kommunikáció növekedése,
  • a munkahelyi eszközök elterjedése
  • és a generatív AI (Mesterséges Intelligencia) gyors felemelkedése.

A Canva lényege, hogy egyszerűen lehessen, modern, minőségi vizuális tartalmat gyártani, egy könnyen elérhető, mindent egybefoglaló platformon, ahol az AI is segítségünkre van. Az egy órás Keynote, vagyis a főbb pontokat összeszedő előadásukat színházi elemekkel tarkították, ami bár a maga módján illik a Canva kreatív imázsába, és az biztos, hogy az amerikai díjátadók stílusát és humorát tükrözi. Nem véletlenül ígérik meg bevezetőjükben, hogy igazi show-ra számíthatunk! Virtuális ajtó kinyitásával vezetnek be minket a Canva megújult világába, amelyet egy videós összefoglaló ismertet.

Jöjjenek is a részletek!

Újdonságok 

A videós bemutató folyamatosan sorolja az újdonságokat, amelyet egy üres prezentáció szerkesztőoldalnak a megnyitásával indít. Prezentációk készítésekor az elérhető minták közül most már drag-and-drop módszerrel tudjuk behúzni a szükséges diákat az oldalainkra, valamint az oldalsó panel könnyebben elrejthető, ezzel adva több teret a szerkesztésnek.

Amennyiben van feltöltve a vállalkozásunknak megfelelő színpaletta, a prezentációkat innentől egy kattintásra a saját színeinkben tudhatjuk.

Az elrendezések közül is tudunk keresni, a panel ajánl fel számunkra többféle opciót. A képek szerkesztése gyorsabban elérhető a szerkesztő tálca megújulásával, ahol egy kattintásra elérhető lesz például a háttér-eltávolító funkció. De nem csak a képek esetében, a szövegeknél is segítség lehet számunkra, a helyesírás-ellenőrző vagy a Magic Write funkció, ahol meg tudjuk határozni akár, hogy milyen hangvételű szövegeket kreáljon, bővíteni tudjuk, vagy lerövidíteni vele írott tartalmainkat. (Az más kérdés, hogy magyarul ez mennyire megy majd flottul, de a ChatGPT fejlődéséhez mérten biztos, hogy segítségünkre lesz.) 

cc2.png

Ami még izgalmasabb, hogy a képek és videók mellett, most már grafikákat is képesek leszünk a Canva segítségével, szöveg alapján készíteni, így saját grafikával is el tudjuk látni kreatív tartalmainkat. Sőt, amennyiben grafikánkat, fotónkat további felhasználás céljából szeretnénk viszont látni, megtehetjük a mockup-készítés lehetőségével, ahol már videós tartalmat is fel tudunk tölteni. 

A kollaborációs platform és üzenetküldés is megújul, az ötletelésre használt White board tábla nézetben lehetőségünk van az AI segítségével csoportosítani témákat vagy akár összefoglaló dokumentumot készíteni belőle. Utóbbi felület is újabb módokkal vár, ezentúl lehet véleményezni közvetlenül a dokumentumon belül, amit egy kattintással el is lehet fogadni majd. Ha viszont te éppen videós tartalomgyártó vagy, akkor most biztosan összeteszed majd a két kezed a következők hallattán: zajszűrés funkció és videós háttér-eltávolító opciók is könnyedén elérhetőek lesznek. 

De hogy mivel készülnek kifejezetten a HR, a sales és a marketing területen dolgozók számára, illetve a kreatív szakemberek munkájának megkönnyítésére? A sorozat következő részéből megtudhatod! 

Kövess mindet social media platformjainkon, hogy ne maradj le az újdonságokról! 

ujgen_2.PNGApropó újdonságok, az újgenerációs közösségi média oldalaival képben vagy? Ha mégis szeretnéd őket jobban megismerni, könyvünk Neked való!

Források: 

https://www.canva.com/whats-new 

https://www.youtube.com/watch?v=tUkCiqHgvm0&ab_channel=Canva  

Szólj hozzá

előadás képszerkesztés képek újdonság grafika szerkesztés közösségi média posztolás canva canva create