2024. jún 10.

A szerzői jogokra nincs tekintettel az AI! Tennessee-ben érvénybe lépett az ELVIS-törvény

írta: Sáringer Viktória
A szerzői jogokra nincs tekintettel az AI! Tennessee-ben érvénybe lépett az ELVIS-törvény

nevtelen_terv_2_1.pngA mesterséges intelligencia (AI) térnyerésével felmerül a kérdés, hogy ez a technológia mennyire van tekintettel a szerzői jogokra. Itt gondolhatunk mindenféle szellemi termékre az írásoktól kezdve a képi anyagokon át a zenéig és hangokig. Érdekes, de az amerikai államokban a hang nem tartozik a tulajdonjog védelme alá. Ám 2024. márciusában Tennessee kormányzója, Bill Lee aláírta a kreatív módon ELVIS névre keresztelt törvényt, aminek célja a zenészek megóvása a mesterséges intelligencia jogosulatlan használatától.

Mi az ELVIS törvény?

Az ELVIS ebben az esetben természetesen a törvény mivoltából eredendően a művészre is utal, de tulajdonképpen egy mozaikszó: Ensuring Likeness Voice and Image Security Act. Ezt magyarul úgy fordíthatjuk, hogy: A hasonlóság biztosításáról szóló hang- és képbiztonsági törvény.

És erre bizony szükség is van, mivel az AI számára ma már nem kihívás, hogy bármelyik zenész vagy híresség hangját reprodukálja. Viszont ez a zenészek esetében különösen kellemetlen és ez a szabályozás ezt meg is akadályozza.

Nem meglepő, hogy ezt éppen ebben az államban lépték ezt meg először, hiszen Tennesse híres arról, hogy rengeteg embert foglalkoztat a zeneiparban.

Ez a törvény elsőként szabályozza a szerzői jogot ilyen formában, hiszen korábban még nem érvényesítettek olyan szabályozást, ami megakadályozza, hogy az AI engedély nélkül utánozza egy személy hangját. Most viszont ennek következtében az ilyen tevékenység büntetőjogilag is jogsértésnek számít majd. A törvény polgári jogi perre is felhatalmaz.

Miért fontos?

A zeneipar résztvevőinek egyedi adottságai vannak, amik a szellemi tulajdonukat képzik, ezért nem fair, ha egy AI eszköz ezt elveszi tőlük, hogy a saját céljaira használja – legyen az bevételszerzés vagy hírnévrontás. Sajnos a deepfake terjedésével az sem meglepő, ha a valóságra teljesen hasonlító, mégis hamis alkotásoknak vagyunk szemtanúi.

A zene világától egyébként nem áll távol a számítógépes technológia, viszont a mesterséges intelligencia közelmúltbeli fejlődése – amelyet különösen a ChatGPT tett népszerűvé – megosztó véleményeket szült a zeneiparban. A művészek általában igénybe vesznek eszközöket, hogy javítsanak a hangzáson és hangjukon, de ezzel szemben a mesterséges intelligencia önmagában is képes eredeti tartalmat létrehozni, beleértve a hangokat, szövegeket vagy dalokat.

Példaként említhetjük, hogy az AI hangklónozó eszközök segítettek a dalszerzőknek olyan dalokat előállítani, amelyek híres előadókat utánoznak, vagy olyan hangokat hoznak létre, amelyek úgy szólnak, mint egy adott személy. 2023-ban a hangklónozási technológia segített egy névtelen TikTok-felhasználónak virális dalt létrehozni Drake és a Weeknd klónozott énekének felhasználásával.

Ezeket az eszközöket arra is használták, hogy egy népszerű videójáték frissítéséhez egy elhunyt színész hangját adják hozzá – de ehhez a családja engedélyt adott, ami teljesen más eset.

Van köze Elvisnek ehhez az egészhez?

És végül egy kis érdekesség, ugyanis nem csak a mozaikszó összeolvasása utal a híres művészre. Mind tudjuk, hogy mennyire népszerűek a mai napig az Elvis-imitátorok és ez is egy olyan terület, amire korábban nem létezett szabályozás. Elvis Presley 1977-ben hunyt el és utána rengetegen használták az ő nevét és képmását különböző célokkal, ez viszont ismeretlen terep volt a jog számára: hosszas pereskedések után végül csalódniuk kellett azoknak, akik úgy gondolták, hogy egy személy halála után szabadon felhasználható a nevük és minden hozzájuk kapcsolódó szellemi tulajdon. Az állam elfogadta a törvényt, miszerint a halált követően a személyiségi jogok átruházhatók. Ma már szinte a világ minden pontján vannak a szellemi alkotások öröklési jogaira vonatkozó szabályozások. Tennesse-ben pedig nem csak az elhunyt zenészeket, de a még aktív művészeket is védi az újonnan elfogadott törvény attól, hogy az AI segítségével lemásolhassák a hangjukat és akár saját dalokat készítsenek a beleegyezésük nélkül.

Forrás: https://www.armstrongteasdale.com/thought-leadership/artificial-intelligence-and-copyrights-tennessees-elvis-act-becomes-law/

https://24.hu/kultura/2024/03/22/tennessee-mesterseges-intelligencia-zene-vedelem-torveny/

https://en.wikipedia.org/wiki/ELVIS_Act

Szólj hozzá

zene zeneipar ai érdekesség szabályozás mesterséges intellingencia