2024. aug 30.

Letartóztatás és komoly vádak árnyékolják be üzenetküldés új korszakát ígérő Telegramot

írta: Sáringer Viktória
Letartóztatás és komoly vádak árnyékolják be üzenetküldés új korszakát ígérő Telegramot

durov.JPGKépzeld el, hogy van egy üzenetküldő alkalmazásod, ami gyors, megbízható és ingyenes. Egy olyan platform, amit bármilyen eszközön használhatsz, és ahol teljes biztonságban tudhatod virtuális levelezéseidet. A Telegramon több mint 950 millió felhasználó van jelen - azonban mostanában nem az alkalmazás pozitív megítélésétől hangos a nemzetközi sajtó, hanem a Telegram mögött álló személy, Pavel Durov letartóztatásától és a felület moderálásának hiányától, aminek következtében törvénytelen tevékenységekhez is használhatták.

Most cikkünkben összefoglaljuk, amit tudnod kell!

Mi az a Telegram?

A Telegram egy üzenetküldő alkalmazás, ami rejt néhány új funkciót is. Lássuk is, mire használható:

  • Küldhetsz üzeneteket, fotókat, videókat, fájlokat.
  • Lehetőség van ingyenes hang- és videóhívásokra.
  • Akár 200 000 fős csoportokat is létrehozhatsz. A csoportokat az adminisztrátornak kinevezett felhasználók kezelhetik. A nyilvános csoportokhoz csatlakozni tudnak a felhasználók, így nyitott a kommunikáció.
  • Az egyszerű SMS-t és e-mailt ötvöző funkciójával a Telegram személyes és üzleti kommunikációra is használható.
  • Az eszközök között szinkronizálni lehet az appot.
  • Van GIF-kereső, fotószerkesztő és matricák.
  • Felhő alapú tárhelyszolgáltatást kínál a foglalt tárhely minimalizálására.

Honnan indult?

A Telegram először az Apple rendszerekre jelent meg 2013. augusztusában, de nem sokkal később követte is az Androidra fejlesztett verzió.

A Telegramot Pavel Durov és testvére, Nikolai támogatja. Az orosz testvérpár technológiai és anyagi szempontból is hozzájárult az alkalmazás létrejöttéhez és sikeréhez. A fejlesztőcsapat jelenleg Dubaiban tevékenykedik.

Mit jelent az alkalmazás számára a jelenlegi letartóztatás?

Jelenleg vizsgálat alatt áll a cég és annak vezetője, így összeszedtük, amit már tudni lehet az ügyről.

Pavel Durovot Párizsban vették őrizetbe és azzal vádolják, hogy nem megfelelően kezelte a Telegramot, emiatt a platformon olyan csoportok is kommunikálhattak, akiket többek között terrorizmussal vagy szélsőséges elvekkel azonosítottak, illetve nem illő tartalmakat is terjeszthettek bármilyen nemű korlátozás nélkül. Mivel titkosított üzeneteket is lehet küldeni a felületen és rendkívül magas a felhasználók tartalmainak biztonsága, így ez valószínűleg megkönnyítette az emberek dolgát, hogy illegális ügyeket is rendezzenek az alkalmazáson keresztül. Jelenleg úgy néz ki, hogy az alkalmazás és az azért felelős tulaj bűnrészesnek is számíthat és letöltendő börtönbüntetést is kaphat – akár 10 évet is.

Az Index cikke szerint egy már korábban is folyó nyomozás eredményeként tartóztatták le most az orosz milliárdos üzletembert, aminek nincs köze a politikához. A rendőrség házkutatásra is engedélyt kapott, Durovot pedig a reptéren, külföldről történő hazaérkezésekor vették őrizetbe.

Az óvadékot 5 millió euróban határozták, de ennek kifizetése természetesen nem okozott gondot a milliárdosnak, így jelenleg szabad lábon védekezhet azzal a megkötéssel, hogy nem hagyhatja el Franciaországot.

Kié a felelősség?

Felmerülhet a kérdés, hogy mégis ki a felelős azért, hogy a bűnözők saját céljaikra használnak egy felületet. Ugyanis Durovot nem vádolják azzal, hogy ösztönözte a felhasználókat erre a viselkedésre, de mivel nem moderálták megfelelően az alkalmazást, így elterjedtek a bűnözéssel kapcsolatos üzenetek és tartalmak is. Említésre kerül a pénzmosás, a pedofília, a csalás, a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem is.

Minden felületen szükséges a moderáció és olyan fejlesztések beépítése, amik megakadályozzák az ilyen jellegű használatot. Viszont felelősségre vonható-e a felület tulajdonosa? Mi a helyzet akkor, ha tegyük fel, irányultak az illegális tevékenység visszaszorulására vonatkozó intézkedések? Mi a helyzet a biztonsággal, a privát szférával és a szabad beszéddel, ha mindezt ellenőrzése alatt tartja és korlátozza egy alkalmazás? Természetesen fel kell lépni az illegális tevékenység ellen, de ilyen és ehhez hasonló kérdéseket vethet fel az emberekben a felelős megnevezésének kérdése.

További kontextust ad az ügyhöz a sajtóközlemény, miszerint a Telegram nem volt hajlandó együttműködni a nem megfelelő tartalmak megállításában:

Emmanuel Macron az X-en (korábban Twitter) reagált is a sokakat foglalkoztató kérdésekre és azt írta, hogy a szabadságjogokat a való életben és a közösségi médiában is a jogi keretek között kell fenntartani:

A Telegram álláspontja egyébként (érthető módon) az, hogy a tulajdonos nem tehető felelőssé a felületen folytatott tevékenységekért és állítják, hogy betartják a szükséges szabályozásokat. Hogy ez mennyiben felel meg a valóságban, azt a bíróság fogja megítélni.

Forrás: https://telegram.org/faq

https://telegram.org/press

https://www.cnn.com/2024/08/28/tech/pavel-durov-telegram-custody-released-intl/index.html

https://www.france24.com/en/europe/20240829-telegram-chief-durov-freed-on-bail-after-being-formally-charged-over-crime-on-messaging-app

https://time.com/7015129/pavel-durov-arrest-france-telegram/

https://www.youtube.com/watch?v=T3uDooqn7WM

https://index.hu/techtud/2024/08/27/telegram-alapito-pavel-durov-uzenetkuldo-alkalmazas-parizs-macron/

https://hu.euronews.com/2024/08/25/letartoztattak-a-telegram-vezerigazgatojat-pavel-durovot-franciaorszagban

https://x.com/EmmanuelMacron/status/1828077245606342672

Szólj hozzá