2014. máj 10.

PC, tablet, okostelefon, Google-szemüveg és most egy gyűrű mind felett...

írta: Klausz.Melinda
PC, tablet, okostelefon, Google-szemüveg és most egy gyűrű mind felett...

gyuruAz okostelefonok és a tabletek egyre nagyobb tért hódítanak életünkben. Pár éve még csak akkor foglaltunk jegyet kedvenc koncertünkre, ha arról hallottunk a televízióban vagy a rádióban. Ma viszont csak lájkolod kedvenc együttesed oldalát és a koncertjegyet akár a reggeli buszozás közben is megvásárolhatod.

Ahhoz, hogy jobban megérthessük a különböző kommunikációs eszközök használatának lényegét, elvégeztek egy kutatást, melyben több mint 2000 Facebook felhasználó vett részt. A tanulmány kimutatta, hogy az online jelenlevő felnőttek több mint 60%-a 2 eszközt is használ a mindennapokban, 20%-uk hármat is.

Különböző eszközök=különböző szerepek:

Bár feltételezhetnénk, hogy az emberek minden eszközt ugyanúgy, és ugyanazokra a célokra használnak, de ez nem így van. Az okostelefont internetezésre a megkérdezettek 77%-a inkább csak akkor használja, ha éppen házon kívül van. A tableteket viszont otthon használják, de inkább csak kikapcsolódni, szórakozni. A válaszadók 86%-a a munkához, fontosabb projektekhez laptopot használ.

Az online felhasználók 40%-a elkezd egy tevékenységet az egyik eszközön és egy másikon fejezi azt be később. Ez a szám egyre csak növekszik az eszközök számával együtt: 54%-uk birtokol 2 eszközt és azokon váltogatják tevékenységeiket és 73% pedig 3 eszközön oldja meg ugyanezt. A váltások oka a képernyő mérete lehet. Általában az okostelefonokról váltanak át, hiszen mégiscsak a gépelés egyszerűbb egy nagyobb eszközön. Tehát az elsődleges szempont a váltásnál a kényelem, de indokként szerepel még egy sürgető feladat, idő hiánya, a biztonsági és adatvédelmi aggályok.

A kimutatások nem meglepő eredményt hoztak, miszerint az okostelefonok, azok az eszközök, amelyek az egész nap folyamán velünk vannak. 10-szer nagyobb a valószínűsége, hogy a tömegközlekedésen telefonon internetezünk, mint laptopon.

Hogy mi jöhet még az okostelefonok és tabletek után? Megjelent a Bluetooth kapcsolattal felszerelt gyűrű, amely segítségével a többi eszköz irányítható egyetlen kézmozdulattal.

Szólj hozzá