2014. máj 19.

Nem(csak) a Facebook-é a világ!

írta: Klausz.Melinda
Nem(csak) a Facebook-é a világ!

NévtelenTi emlékeztek még az Iwiw-re? Még talán aktív felhasználók is vagytok? Nem hiszem, hogy sokan vannak ezzel így, pedig pár éve nálunk csupán ez a közösségi oldal létezett. Azóta viszont szinte teljes egészében kiszorította a Facebook. De vajon más országokban is átvette a hatalmat Zuckerberg?

A világ második legnagyobb közösségi portálja a QZone, amely Kínában használatos. (Nem is véletlen a felhasználók hatalmas száma, hiszen Kína lakossága 1,3 milliárd, ahol a Facebook, mint közösségi oldal, blokkolva van. Kellett nekik is valami alternatíva.)

Nem feltétlenül járunk sikerrel, ha újonnan szerzett orosz ismerősünket a Facebookon próbáljuk megkeresni, hiszen ők főként az úgynevezett V Kontakte közösségi oldalt használják. A V Kontakte 2006-ban indult, mára 240 millió felhasználója van, kinézetében pedig a Facebook régebbi változatára hasonlít. Alapítója Pavel Durov, akiről mostanában többször is lehetett hallani, mivel nem volt hajlandó együttműködni az orosz hatóságokkal, akik felhasználók adatait követelték nála, így elveszítette tulajdonosi részvényeit és cége Putyin közvetlen embereinek kezébe került.

Az Odnoklassniki („Osztálytársak”) jelenleg Oroszország második számú közösségi oldala. Viszont soha nem tudták olyan rugalmassá tenni oldalt, mint a V Kontakte-t, ráadásul már elejétől kezdve teleszórták az oldalt hirdetésekkel, sőt, egy ideig még fizetős regisztráció is volt.

Iránban szintén nem engedték, hogy Zuckerberg uralomra törjön, ezért ott a vezető közösség portál a Cloob.

A Draugiem pedig a legnagyobb közösségi oldal Lettországban és megközelítőleg 2,6 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik.

137 országból 127-ben ma a Facebooknak van a legtöbb felhasználója és valóban kevés kihívója maradt mára már, de azért még akad… Te melyik másik közösségi média felületet használod a Facebook-on kívül?

Szólj hozzá