2014. sze 18.

Facebook, mint a drog?

írta: Klausz.Melinda
Facebook, mint a drog?

drogÉrezted már úgy, hogy rezgett a telefonod, mert értesítést kaptál, valójában viszont nem történt semmi? Nem vagy ezzel a jelenséggel egyedül. Ez a „fantomrezgés szindróma”, melyet az okostelefonnal rendelkezők 89 %-a tapasztalta már.

Kutatások kimutatták, hogy a közösségi oldalak használata dopamint szabadít fel az agyban, ami a boldogsághormonokért felelős. Ez az anyag leginkább akkor szabadul fel, ha magunkról beszélünk. Míg egy-egy személyes találkozó alkalmával körülbelül 30-40 %-ot beszélünk magunkról, addig például a Facebookon képesek vagyunk 80 %-ban csak magunkkal foglalkozni.

Ismered azt az érzést, hogy ”csak 2 perc, megnézem ezt az oldalt és bezárom”? Az internetezők 5-10 %-a képtelen időben abbahagyni a netezést, mindig egyre több és több időt töltenek a neten, mint amennyit eredetileg szerettek volna. Ez egy pszichológiai függőség, az ember minél többet tölt a közösségi oldalakon, annál jobban vágyik a megosztásokra, hozzászólásokra és lájkokra, akárcsak a drogoknál.

Azt gondolnánk, ha több dologra figyelünk egyszerre – mondjuk a közösség oldalakra munka közben – az serkenti az agyműködést, pedig ez pont fordítva van. Kutatások bizonyították, hogy azok, akik sokat használják a közösségi médiát, rosszabbul teljesítenek, mint azok, akik csak ritkán Facebookoznak.

Viszont nem csak az agyunkra, a testünkre is hatással van a közösségi média használat. A rövidlátók aránya az elmúlt években 35 %-kal megnőtt, míg a válaszadók 30 %-a panaszkodott a hüvelykujjában fájdalomra a rendszeres mobilhasználat miatt.

Ezekről a változásokról mesél az alábbi videó is:

Szólj hozzá