2014. okt 27.

Az Internetadó margójára 3.: A kínai ügy...

írta: Klausz.Melinda
Az Internetadó margójára 3.: A kínai ügy...

BoXilai-BoXilai-SinaWeibo-20130822Sosem gondoltam volna, hogy ennyire aktuális lesz a Közösségi média konfliktuskezelésről szóló könyvem, ebből szedem elő az Internetadó kapcsán azokat az eseményeket, amelyek a nagyvilágban történtek a közelmúltban, amikor a kormányok így vagy úgy, de az internettel akartak machinálni...

A kínai sztori igazi ellentmondásokat rejtő krimihez vagy brazil szappanoperához hasonlít. Így címszavakban foglaljuk össze a lényegét:

Kína 2012. (globalvoices.hu).

Chonqing alpolgármestere, Bo egyik pillanatról a másik eltűnik posztjáról és a városból.

A kínai mikroblogokon hollétével kapcsolatos találgatások terjednek. A többségi információk szerint politikai menedékjogot kért az amerikai konzulátuson, mivel kegyvesztetté vált a helyi párttitkárnál. A Twitterhez hasonló Sina Weibo nevű oldalon történő hivatalos közlés szerint Bo csupán átmenetileg távozott posztjáról, ugyanis „nyaralás jellegű gyógykezelésen” vesz részt miközben a kínai kormány a Sina Weibo-n Bo amerikai konzulátuson való létét erősíti meg.

A találgatások felerősödnek.

A második pletykahullámban pekingi puccsról terjednek a hírek az elnökkel és a miniszterelnökkel szemben.

A kormány ennek hatására elkezdi blokkolni bizonyos szavakra történő internetes kereséseket, majd rátámad a közösségi médiára, hat embert letartóztatnak, 16 weboldalt bezárnak, a Sina Weibo és Tencent Weibo oldalak szintén büntetést kapnak a „súlyosan közrendet sértő pletykák terjesztéséért” s két-három napra felfüggesztik a hozzászólások megjelentetését.

Pár héttel később a kormány közleményt tesz közzé Bo eltávolításáról „súlyos fegyelemsértés miatt”.

A netezők, bloggerek és platformüzemeltetők meghasonlanak: ha igazzá válik a korábbi pletyka, akkor miért is kaptak büntetést?!?

A történetnek itt vége szakad.

Ha további történetek is érdekelnek, kövesd a blogomat, vagy keresd bátran a közösségi média konfliktusokról szóló új könyvemet!

Szólj hozzá