2015. jan 02.

2014. legnagyobb álhírei a neten...

írta: Klausz.Melinda
2014. legnagyobb álhírei a neten...

mosoly21Az Interneten rengeteg álhír és hamis információ kering. Raádásul helyzetet a közösségi média gyors megosztási lehetőségei súlyosbítják, ugyanis minél több ismerős oldalán látjuk ugyanazt az információt, egyre inkább igaznak tűnik számunkra.

De nézzük, melyek voltak 2014. év legnagyobb netes átverései!

duplaveceAz első legnagyobb és leginkább szertebúrjánzó álhír áradatot a februári, Szocsiban megrendezett Olimpia élt meg. A nyitóestén az öt karika egyike nem jelent meg teljes mértékben, ezért a baki elkövetőjét állítólag holtan találták meg másnap. A hír azonban kamu volt. Ugyanígy ál információ volt az is, miszerint farkas járt az olimpiai faluban, vagy hogy Magyarországot az orosz tévében halálra dícsérték. A dupla wc-s megoldás azonban valóban igaz.

 

Az iwiw bezárását követően egy iwiw2 nevezetű oldal azt ígérte, hogy belépési adatok megadásával átmenthetők adataink. Az oldal azonban nem mentette át az adatokat, legalábbis nem úgy, ahogyan gondolnánk. A megadott hozzáférési jelszóval és e-mailcímmel programozottan e-mailfiókokba jutottak be, ahonnan továbbküldték az iwiw2 oldalának hírét. Szerencsénkre itt „nagyobb” visszaélés nem történt a címekkel. Egyelőre.

Magyarország a nemzetközi hírekig is eljutott a kamuhírek segítségével (is). Szeptember derekán „került elő” egy 1937-es holland képes újság, amely egy budapesti iskola speciális képzéséről számolt be fotókkal illusztráltan. A képen lévő hallgatókat mosolygásra tanították, a módszer eredményeként pedig a magas öngyilkosságú rátájú fővárosban visszaadták az életkedvet az embereknek.

Harmadik mellű nő sem létezik. Legalábbis a hírek szerint a 21 éves Jasmine Tridevil nem operáltatott harmadik mellett önmagának az Emlékmás című film hatására.

kinai_utlevelA hírek szerint egy négy éves kínai kisfiú úgy összefirkálta apja útlevelét, hogy nem tudta használni és hazautazni vele Dél-Koreából. A Wall Street Journal információja alapján azonban elmondhatjuk, hogy a hír csak kitaláció volt.

Másodjára járták körbe a netet a kötelező tartalékszemüveg tartására felszólító álhírek. Előbb a 2012-es KRESZ, legutóbb pedig a rendőrség „Látni és látszani” közlekedésbiztonsági kampányát követően kapott szárnyra ez a hír. A valóságban azonban csupán azok számára kötelező a tartalék szemüveg autóban tartása, akiknek a jogosítvány hátulján a 110-es kód szerepel.

Ha gyanús hírekkel találkozol, a legjobb ha utánanézel például Marinov Iván honlapján az urbanlegends.com-on, ő ugyanis rengeteg hamis információt, fake-hírt gyűjt össze!

Szólj hozzá