2015. már 27.

Jogtiszta képek? Nem probléma!

írta: Klausz.Melinda
Jogtiszta képek? Nem probléma!

copyright-stamp-at-laptop-computer-o.jpgw500Mivel az emberek 65%-a vizuális típus, ezért a potenciális vásárlók figyelmének felkeltésének egyik legegyszerűbb trükkje a képek használata.

Ezeknek a képeknek a keresése viszont nem egyszerű. Valószínűleg mindenki először a Google-el próbálkozik. Mikor végre kiválasztod a megfelelő stílusút és méretűt, még mindig ott van az a probléma, hogy vajon a fénykép letöltésével szerzői jogot sértünk-e. A válasz egyszerű: a Google-ön talált képekkel legtöbbször igen. De hol találunk jogtiszta képeket?

Google:

Most akkor mégis? Bár az előbb írtuk, hogy a képek nagy része nem tölthető le jogtisztán, mégis vannak olyan beállítások, amivel csak a szabadon felhasználható képeket mutatja a kereső. Nincs más dolgunk, mint a Google képkeresőjében megnyitni a „Keresőeszközök” fület és ott a „Felhasználási jogok” ablaknál kiválasztani a számunkra megfelelő menüpontot.

FlickR:

A FlickR egy Yahoo oldal, ahol a felhasználók és profi fotósok szabadon feltöltheti képeiket és még mindig az egyik legnagyobb képmegosztó oldal. Ha jogtiszta képeket akarsz, válaszd ki, hogy „Only search within Creative Commons-licensed content”, így csak jogtiszta képeket dob ki az oldal. Ha mégis olyan fotó bukkan fel, ahol fel van tüntetve, hogy "some rights reserved", akkor ellenőrizd a feltételeket a használatba vétel előtt.

Pijumbo.com

Picjumbo.com egy teljesen ingyenes fényképmegosztó oldal kereskedelmi és személyes használatra. A felület bejelentkezés után rengeteg ingyenes képet kínál. Van prémium szolgáltatás felülete, ami 6$ havonta és cserébe egy exkluzív képgyűjteményt is kapunk.

Creative Commons

Ez egy gyűjtőoldal, ahova több oldal is kapcsolódik, mint például a Google, vagy a Flickr is. Nem olyan egyszerű igazán jó képet találni itt, de sokan használják és szeretik a felületet.

Fényképezőgép

Oké, kicsit csalás ebben a listában felsorolni, de ha igazán különleges és hozzád passzoló képet szeretnél, akkor azt bizony magadnak kell készítened. ;)

Szólj hozzá