2015. jún 23.

Újabb elem a Facebook algoritmusában!

írta: Klausz.Melinda
Újabb elem a Facebook algoritmusában!

facebookAnnak érdekében, hogy még tovább növeljék a felhasználói élményt és még pontosabb képet adjon vissza a hírfolyam, a Facebook bejelentette, hogy újabb elemmel bővíti az algoritmusát, mégpedig a bejegyzéseken töltött idővel.

És hogy miért kellett ez az új tényező az amúgy sem egyszerű egyenletbe? Arról a Facebook egyik munkatársa így ír:

„Megtudtuk, hogy sok esetben, csak azért, mert valaki nem lájkol, commenttel, vagy nem oszt meg egy bejegyzést a hírfolyamán, az nem jelenti azt, hogy nem volt hasznos számukra. Vannak esetek, amikor például az emberek információt akarnak a jelenlegi súlyos helyzetekről, de nem feltétlenül akarják azt véleményezni nyilvánosan. E megfigyelés alapján, mi frissítjük a hírfolyamot és rangsoroljuk, hogy mennyi időt töltenek el az egyes bejegyzéseken.”

Viszont nem olyan egyszerű mérni ezeket a másodperceket, hiszen hogyan különböztetik majd meg, hogy valaki azért tölt el 10 másodpercet egy képen, mert valóban tetszik neki, vagy azért vár 5-10 másodpercet, mert lassú az internetkapcsolat és nem tölt be neki. Ez valószínűleg a jövőben még apró csiszolásokra szorul, de még majd csak pár hét múlva fog elstartolni ez a változás.

Innentől kezdve tehát a Facebook azt ígéri, hogy „észre fogja venni” ha a távoli ismerősünk 25. cicás képén csak egyszerűen átsuhanunk és egyre kevesebbet fog megjelenni az számunkra. Ez a magánszemélyeknek valóban jó hír, de vajon a céges oldalaknak milyen változást hoz?

 

 

Szólj hozzá