2015. jún 25.

Ezt mutatja az Internet Veszprém kapcsán

írta: Klausz.Melinda
Ezt mutatja az Internet Veszprém kapcsán

Veszprém_Castle_Area_View_2010Turisztikai szezon kezdetén érdemes megvizsgálni, mit beszélnek városunkról az idelátogatók, milyen képet festünk az Interneten. A Séd kritikai folyóirat 2015. nyári számában érzelemmérést végeztem Veszprém és Veszprem hívószavakra, mely kutatás kivonatát az alábbiakban közöljük. A teljes anyag elolvasható az ingyenes folyóirat 32-33. oldalán!

Veszprém történetében – már ami a Google-ben 2004-ig visszanézhető - időszakot illeti, 2009-ig jelentős növekedés volt megfigyelhető a Veszprém és a Veszprem szavakra, keresettsége növekvő tendenciát mutatott. 2009. február 8-án a Cozma-gyilkosság esete megtriplázta a városra és Marian Cozma nevére történő kereséseket. Ezt követően azonban csökkenésbe fordult a keresések száma és a 2009-es esetet megelőző szint alá süllyedt.

cozma

Legjelentősebb hírek...

...melyek ismét felpörgették az Internetet Veszprémmel kapcsolatban - 2004-től napjainkig az alábbiak voltak (a legnépszerűbb hírek szalagcímeit közölve):

2010.: Öt góllal nyert a Veszprém a Chambéry ellen

2010.: A Barcelonát kapta a Veszprém a BL-ben

2010: Részvétnyilvánítás a Veszprém megyei iszapkatasztrófában elhunyt áldozatok hozzátartozóinak

2012: Oroszországban dől el a Veszprém sorsa

2012: Huszadszor bajnok a Veszprém, Mocsai búcsúzott

2013.: Igazoltan hiányozhatnak holnap a Veszprém megyei középiskolások

2013.: Veszprém megyében száz autó vesztegel az utakon

2015.: Kézi SEHA-liga: 15/15, bucira verte a Boracot a Veszprém

 

Országokat tekintve a legtöbb rákeresés Magyarországról (ezen belül is Balatonalmádiból, Veszprémből, Zircről, Balatonfüredről, Várpalotáról és Ajkáról), míg országhatáron kívülről Romániából (100-ból 7), Ausztriából (100-ból 6) érkezik, melyeket Németország és Lengyelország követ (100-ból 2 keresés esetén).

A legnépszerűbb kapcsolódó témák, melyek a Veszprém hívószóval összefüggésben megjelennek, az az MKBVeszprém, a térkép, az állás, a menetrend és az időjárás, míg az ékezet nélküli Veszprem kifejezésre szintén az MKB Veszprém, a handball vezet, ettől jócskán lemaradva településnévként, illetve hotel kapcsolódó kulcsszóval keresik a várost.

 

Veszprém a Youtube-on

A Google-ben történő keresés az Y- és Z-generáció számára már oldskool megoldás, ők elsősorban a Youtube-on keresztül keresnek, ezért érdemes megnézni, mi mindent tud rólunk a Youtube. Bár itt a keresés csak 2008-ig vezethető vissza, ez alapján is tudunk érdekes adatokkal szolgálni. Sőt, mivel a 2009-es Cozma-gyilkosság eseménye a Youtube-közegét még jobban felkorbácsolta, ezt követően még erősebben volt érezhető a keresések csökkenése. Sőt 2011. októbere és 2013. január között elérte mélységi pontját, melyet csak minimálisan sikerült növekedésbe fordítani az elmúlt időszakban, s így a 2008-as időszak keresettségét nem sikerült reprodukálni. Az ok egyébként a felgyorsult információáramlásban (2012-ben percenként 600 db átlagosan 3 perces új videót töltöttünk fel (kb. 30 órányit) a Youtube-ra, addig mára már 72 órányit). Ilyen nagy számú videókínálatból kitűnni nem egyszerű, pláne, ha az algoritmusok folyamatosan változnak és nem követik a feltöltők az új keresőoptimalizálási technikákat, amivel rá is tud találni az átlagos fogyasztó a videóra.

veszpremerzelemyoutube

A keresésekben kapcsolódó kulcsszóként itt is az MKB Veszprém vezet, azonban felcsatlakozott hozzá a „Veszprém Rally” és az „induló” szavak.

 

Veszprém és a képek

Ha a képekkel kapcsolatos jelenségeket vizsgáljuk, érdemes a korábban népszerű FlickR valamint a jelenleg legtöbb felhasználó által használt Instagramot vizsgálni elsődlegesen.

A FlickR képmegosztó portálon 12.551 Veszprém fotó szerepel, melyek közül több újrafelhasználható akár kereskedelmi forgalomban is: 1.065 Creative Commons liszensszel, 659 kereskedelmi forgalomban is használható joggal rendelkezik. Itt olyan kincsekre is bukkanhatunk, mint például Schmidt Attila szociofotói.

Az Instagramon közel 12.000 fénykép szerepel #Veszprem címkével ellátva, melyet a #Veszpremarena (422 címkével), #Veszpremfest (204) követ. Mielőtt azt hihetnénk, hogy a kézilabda hátraszorult a 9. helyre, közöljük, hogy a Veszprém Aréna megjelöléssel feltöltött fényképei 99%-ban kézilabdás képeket tartalmaznak, a Veszprém kulcsszóból pedig minden 3. ilyen fotó.

A kutatáshoz kapcsolódó diagramok teljes terjedelmükben megtekinthetők itt:

Összefoglaló
Bár Veszprém kitört a Cozma-gyilkosság jelentette „érdeklődési” körből, az internet világa egyértelműen a kézilabdával kapcsolja össze Veszprémet. Ami önmagában nem lenne baj, ha a többi rendezvény, látnivaló és érték is megjelenne a netlakosok világában. Amíg azonban csupán egy rendezvény (VeszprémFest) látható Veszprém SEO térképén, vagy nem tudjuk tudatosan fejleszteni Youtube-megjelenéseink, honlapjaink, közösségi média felületeink optimalizációját (hogy többen találjanak rá a rólunk szóló hírekre), vagy nem vesszük észre a körülöttünk lévő értékeket (pl. a közösségi média felületeken megjelenő tehetségeket) a keresési tendencia továbbra is stagnálni fog.

 

 

A kutatás teljes terjedelmében elolvasható az ingyenes Séd kritikai folyóirat 2015. nyári számában!

Szólj hozzá