2015. aug 03.

Facebook oldal helyettesíti a honlapot?

írta: Klausz.Melinda
Facebook oldal helyettesíti a honlapot?

blogA Facebookon jelenleg körülbelül 40 millió aktív céges oldal van regisztrálva, ami azért sem lehet meglepő, hiszen ez egy ingyenes felület és pár perc alatt megvan a regisztráció, melyet követően akár több millió felhasználót érhetünk el egyszerre.

Sok vállalkozó úgy gondolja, hogy a miért is költene pénzt arra, hogy felépítse honlapját, mikor ott van a Facebook, ahol a teljesen ingyen megoldható szinte minden. De vajon tényleg helyettesíti a Facebook a saját honlapot?

Azért a Facebook oldalaknak vannak némi korlátaik. Igaz, kiváló lehetőséget kínál arra, hogy a potenciális vásárlókkal felvegyük a kapcsolatot és bizonyos mértékekig el is juttassuk hozzájuk üzeneteinket, mondanivalónkat. Persze egy idő után már egyre csak kevesebbet kezd el látni a felhasználó belőlünk és ritkulnak majd a lájkok és hozzászólások és innentől nyúlhatunk a pénztárcánkért… Ha csökken az elérés, azt bizony lehet, hogy csak fizetett hirdetésekkel tudjuk korrigálni, amitől pedig már nincs is annyira ingyen ez a felület sem.

Egy másik gyengepont, hogy a Facebook oldalaknál hiányzik a megfelelő ellenőrzés. Nem egyszer történt már olyan, hogy egy hivatalos brand nevével létrehoztak illetéktelenek rajongói oldalt. Emlékezzünk csak vissza a Pannónia Fesztivál esetére, amikor is 2 oldal is jelen volt Facebookon, mint a fesztivál hivatalos(!) Facebook oldala.

A harmadik érv pedig, hogy a keresési listában jóval előrébb szerepel egy honlap, mint egy Facebook oldal. Természetesen a Facebook oldalakat is kidobja a Google, de a SEO-ban jóval előkelőbb helyet foglal el egy honlap.

Ha pedig ez nem lenne elég indok, akkor mondunk még egyet: a design is jóval korlátozottabb a Facebook oldalakon. Egy honlap szerkesztésénél jóval több a lehetőség, míg a Facebookon a profilkép, borítókép és az adott menüpontok variálhatók (persze ezekből is ki lehet nagyon ötletes dolgokat).

Tehát összegezve röviden:

Legyen Facebook oldalunk? Mindenképpen! És elég csak az? Valószínűleg nem. Most már eljutottunk odáig, hogy a honlap megléte nem „jó, ha van”, hanem szükségszerű.

Szólj hozzá