2015. aug 05.

Játékon keresztül lophatják el adataidat a Facebook-on!

írta: Klausz.Melinda
Játékon keresztül lophatják el adataidat a Facebook-on!

unnamedTöbbször cikkezték már újságok és egyéb hírportálok, hogy ellopták ennyi meg annyi Facebook felhasználó adatait. Nemrégiben például közel 6 millió felhasználó személyes adatai szivárogtak ki a legnagyobb közösségi portáltól. Sőt több esetben olyan adatok is napvilágra kerülhetnek rólunk, amiket mi nem is osztottunk meg a közösségi oldallal. De hogyan lehetséges ez?

Több oka is lehet:

Az egyik ok az úgynevezett árnyékprofil - ennek létezését a Facebook is elismerte. Amikor ismerősöket keresünk a Facebookon, engedélyezzük, hogy hozzáférjen az e-mail fiókban lévő címünkhöz, sőt, okostelefonunkon még a telefonkönyvünkhöz is. Ekkor azonban olyan ismerősök telefonszámához, vagy másodlagos e-mail-címéhez is hozzájut, akik bár fent vannak Facebookon, nem adták meg ezeket az adataikat. Tehát másokon keresztül is hozzájuthatnak adatainkhoz.

A másik ludas egy androidos játék lehet. A Cowboy Adventure és Jump Chess nevű játékok például olyan trójai vírust tartalmaztak, amelyek lehetővé tették a játékosok facebookos adatainak ellopását. Ezeket azóta a Google törölte és telepítés előtt figyelmezteti a felhasználókat. A jelentésekből kiderül, hogy az ilyen vírusos programok megközelítőleg 1%-ot sem tesznek ki.

De olyan is volt, amikor a Facebook dolgozói nyúlnak mellé. A hibát a Facebook egyik régebbi szolgáltatása, az archívumletöltő okozta. Az algoritmus rosszul volt beállítva, ezért a profil letöltők olyan adatokhoz is hozzájutottak, amiket amúgy nem osztottak meg.

Tehát mindig legyünk elővigyázatosak, hogy milyen programot töltünk le, vagy mit is használunk éppen!

Néhány jó tanács a végére:

  • Lehetőleg csak a hivatalos Google Play áruházból töltsünk le alkalmazást!
  • Mindig nézzünk utána az alkalmazásnak és figyeljünk a felhasználók értékeléseire!
  • Egy vírusirtó és biztonsági szoftver pedig biztosan jól jön ilyenkor is.
 

Szólj hozzá