2015. aug 25.

Facebook etikett cégeknek

írta: Klausz.Melinda
Facebook etikett cégeknek

tumblr_inline_np63tne16t1toce6o_540Mint azt már tudjuk, a Facebooknak hatalmas ereje lehet a cégek kezében, feltéve, ha azt jól használják. Magánszemélyként is láthatunk néhány olyan bakit, amitől a falra mászik az ember. Ezeket érdemes elkerülni.

De mik is ezek a bakik? Nézzük meg!

Lájkolni saját bejegyzéseinket:

Ha írunk egy bejegyzést, az valószínűsíthető, hogy nekünk tetszik, hiszen a saját munkánkról van szó. Nem kell ezért még külön lájkolni is magunkat. Az igazi oka talán, hogy néhány oldal ehhez a taktikához fordul, hogy úgy gondolják, ekkor többször bukkan fel az adott bejegyzés. (Vagy éppen magánszemélyként akarja lájkolni egy másik admin, de nem állítják át profiljukat a céges oldalról…)

Megjelölni random embereket fotóinkon:

Oké, lehetséges, hogy növekszik az elérés néhány személy megjelölésével a képen… De ha csak úgy ok nélkül jelölünk meg embereket képeken, akkor ők ezt zavarónak fogják érezni egy idő után és még le is tilthatnak minket. Ezzel pedig pont a dolog ellenkezőjét érjük el.

Bejegyzéseket másolni Twitterről:

Ne gondoljuk, hogy a közösségi felületek elkülönülnek egymástól! Sokszor van olyan, hogy egy felhasználó több felületen is követi cégünket. A másolásból pedig az következik, hogy számukra ismétlődő és így unalmassá válhat felületünk.

Felkérések küldése

Ha túl sok felkérést kapunk, akkor azok is egy idő után a spam kategóriába kerülnek. Tehát nem biztos, hogy célravezető mindenre csak úgy meghívni ismerőseinket. Ha azt akarjuk, hogy lájkolják oldalunkat, akkor inkább osszunk meg inkább saját profilunkon néhány érdekes cikket és hivatkozást az adott oldaltól.

Csoportos üzenet küldése:

Mit teszünk azokkal a levelekkel, amiknek látjuk, hogy sok címzettje van és abszolút személytelen? Valószínűleg azonnal töröljük… ” Kérem, nézze meg az oldalam" vagy "Szavazz rám!" – ezek a legtöbbször a kukában kötnek ki, tehát felesleges próbálkozás.

Facebook eseményre meghívó mindenkinek:

Szintén felesleges olyanoknak kiküldeni a meghívót, akiket tudjuk, hogy úgysem vesznek részt az eseményen. Ez zavaró is lehet a sokadik alakalom után. Első körben azokat hívjuk meg, akik az esemény közelében tartózkodnak.

Az etikett a Facebookon hasonlít a való életben betartandó szabályokhoz. Ha belépünk egy étterembe, akkor ne kiabáljunk, mindenki látja azt. Beszélgetünk a barátainkkal az asztalnál, de hallgassuk is meg őket, amikor beszélnek!

 

Szólj hozzá