2015. okt 01.

Tényleg lesz dislike gomb?

írta: Klausz.Melinda
Tényleg lesz dislike gomb?

Mark-Zuckerberg1Nemrég a Facebook azoktól a híresztelésektől volt hangos, miszerint a Like gomb mellé hamarosan érkezik a Dislike gomb is. Mark Zuckerberg valóban nemrég mondta, hogy évek óta nyaggatják a dislike gombbal, ezért elkezdtek dolgozni azon, hogy a felhasználók ne csak kedvelni tudjanak dolgokat, hanem másik gombbal is ki tudják fejezni magukat…

Viszont ez a gomb valószínűleg nem a dislike nevet fogja kapni. Hogy miért is? Mert a felhasználók kapnának az alkalmon és sokan nem a tervek szerinti funkcióra használnák a „Nem tetszik” gombot.

„Természetesen nem az a célunk, hogy a Facebookon elinduljon egy egyfajta szavazási harc a felhasználók között. Nem az a lényege az új gombnak, hogy ha valaki bejegyzését unjuk, vagy ha éppen a személyt nem kedveljük, akkor egyszerűen dislike-oljuk a bejegyzéseit.” – mondta Zuckerberg.

A Facebook sem akar a saját ellensége lenni… Hiszen a dislike gombbal a céges oldalak is rengeteg támadási felületet kaphatnak, és kevésbé lelkesen tevékenykednének ezen a közösségi oldalon. Azt pedig tudjuk, hogy a platform legfőbb pénzforrása az oldalak hirdetéseiből jön.

Amit a Facebook sokkal inkább szeretne, az olyan gombok sorozata, amivel a felhasználók jobban ki tudják majd fejezni saját érzelmeiket. Például, ha valaki szomorú hírt közöl Facebookon, azt nem feltétlenül helyes dolog lájkolni. Erre a célra dolgozik egy új funkción a Facebook csapata.

Ha pedig még több érzelmet kifejező gomb lesz, az azt is eredményezi, hogy a közösségi oldalnak további szintek nyílnak meg az interakciók vizsgálására és még kifinomultabbá válik a rendszer. Sőt, a hirdetők is több adattal tudnak dolgozni üzenetük továbbításában.

Gondoljunk csak bele, lehet, hogy a közeljövőben egy ismerősünk közeli hozzátartozója meghal, és mi a „sajnálom” gombot megnyomva nyilvánítunk részvétet, ezt vizsgálva pedig felbukkan hirdetéskén egy virágküldő cég hirdetése…

Ezeket az új gombokat már elkezdték tesztelni és a közeljövőben ki is fog derülni, hogy pontosan mikről is lenne szó. Kíváncsian várjuk!

Szólj hozzá