2015. okt 20.

Blokkolni a hirdetéseket? Szerintünk inkább ne!

írta: Klausz.Melinda
Blokkolni a hirdetéseket? Szerintünk inkább ne!

stop-adblockRengeteg felület, mint például a Facebook is a hirdetésekből él meg. Viszont sok felhasználó nem szereti, ha az orra előtt állandóan reklámok ugrálnak. Erre találták ki az adblockereket, ami a nevéhez hűen a hirdetéseket blokkolja.

Az első számú ilyen blokkoló program a piacon az Adblock, ami szinte semmilyen felületen nem engedi beszivárogni a reklámokat a felhasználóhoz, legyen szó akár Facebookról, vagy YouTube-ról. De vajon tényleg jó ötlet hirdetésblokkolót használni?

A válasz: igen és nem. Rövidtávon igen, hiszen könnyebben és „akadálymenetesen” eljutunk a kívánt tartalmakhoz egyetlen reklám nélkül, hosszútávon viszont nem, hiszen mint mondtuk rengeteg felület a reklámokból tartja el magát, így veszélyeztethetjük azok fennmaradását. Ugyanakkor nem feltétlenül rossz számunkra a hirdetések felugrása, hiszen a technika fejlődésével már teljesen az igényeinkre szabják azokat és olyan reklámok jelennek meg számunkra, amikre valóban szükségünk is lehet.

Ez a téma azért is lehet most nagyon aktuális, hiszen az Apple az újonnan megjelent operációs rendszerében felajánlja az Adblock telepítésének lehetőségét minden felhasználó számára. Sőt, az UBS kutatása szerint, több mint 200 millióan (és az amerikaiak 16%-a) használnak már valamilyen blokkoló programot a hirdetések ellen. Viszont elmondásuk szerint a reklámok tiltása nem fog általános viselkedéssé válni és ez a mérték nem fog tovább növekedni.

Viszont nem árthat szem előtt tartani ezt a tényt a jövőben:

Nem feltétlenül érdemes rengeteg pénzt hirdetésekre költeni, miközben a célközönségünk nagy része letiltja a reklámokat. Érdemes előtte egy alapos kutatást végezni és előbb kicsiben kezdeni.

Fontos a minőségi tartalom! A legjobb reklám, ha a felhasználó nem érzi azt, hogy a tartalom reklámozni akarunk valamit hanem ha értéket közlünk és ha az embereket valóban érdekli, akkor nem akadályozzák a megjelenést.

Szólj hozzá