2015. dec 02.

Adócsaló vagy az emberiség megmentője a Facebook-alapító Zuckerberg?

írta: Klausz.Melinda
Adócsaló vagy az emberiség megmentője a Facebook-alapító Zuckerberg?

10523599_c40069c264ac0cece89eb134464a7cc9_wmDecember 1-jén a Facebook alapítója Mark Zuckerberg egy nyilvános jegyzetet hozott létre egy hetes kislánya és felesége fotójával valamint a kislánynak szóló levéllel. A levélből a sajtó egy részt emel ki, miszerint a Facebook alapítója az emberiség érdekében lemond a családja birtokában lévő Facebook-részvények 99 százalékáról, emiatt aztán elkezdődtek a találgatások, hogy vajon adócsalásról vagy valóban segítségről van-e szó. De Zuckerbergéknek nem ez az első jótékonysági kezdeményezése.

2013-tól működtetik az internet.org rendszerét, amelyben ingyen mobilnetet ad a fejlődő térségeknek. Az ENSZ jelentése szerint ugyanis a világ lakosságának 57 százaléka nem fér hozzá az internethez, a legszegényebb országokban pedig ez az arány még kisebb, még a 10 százalékot sem éri el!

Az eredetileg Zambiában elindított projekt azóta több afrikai, latin-amerikai és ázsiai országban is elérhető. Eredetileg harminc szolgáltatást lehetett igénybevenni az internet.org segítségével az alábbi témakörökben: helyi és globális hírek, egészség, helyi munkalehetőségek, utazási és időjárási információ, szótárak, fordítók, oktatóanyagok, keresőszolgáltatások, zenehallgatás, Wikipedia, és persze a Facebook Messengerestül állt a felhasználók rendelkezésére. A internet.org-os Facebookban nincsenek reklámok és bármelyik mobilszolgáltatónak felkínálták a lehetőséget a csatlakozásra. A korábbi Facebook által összeállított szolgáltatáscsomagot azonban sok kritika érte, ezért nyilvánossá tették a platformot és mindenki számára lehetőséget teremtettek az Internet.org-on való részvételre. A fejlesztési platform itt érhető el.

A fejlesztéssel látszólag mindenki nyer: hiszen a felhasználók, akiknek nehéz az internetelérés, mobilnethez jutnak. A szolgáltatók plusz tagokat, potenciális előfizetőket szereznek, a Facebook pedig új felhasználókat - hiszen a fejlett világban már nem igazán tud hova növekedni. 

Idén októberben a Facebook bejelentette, hogy egy francia műholdas szolgáltató, az Eutelsat segítségével a szubszaharai Afrikába műholdas internetet visznek. 

A fejlesztés és maga az Internet.org azonban sok támadást kapott és kap a mai napig, hiszen sokan - joggal - a Facebook piaci hatalmától, a netsemlegesség megszűnésétől és sok ingyenes "csali" internet bevezetésétől tartanak. Az ingyenes internetet ugyanis nem csupán a Facebook, hanem a Google vagy éppen Indiában egy mobilszolgáltató, az Airtel Zero is megpróbálta megteremteni.

A mostani adományból létrehoznak egy alapítványt, s szándékuk szerint az a felajánlott összeg az egészségügy, a személyreszabott oktatás, az internet-hozzáférés és a közösségépítés, az emberi képességek és az egyenlőség ügyének fejlesztésére fordítható. 

A levél alapján azt gondolom, hogy felesleges az adócsaló, pénzkimenekítő és egyéb szófordulatokat használni. Inkább gondolkozzunk el, mi magunk vajon felelősségteljesen gondolunk-e a jelen és a jövő nemzedékeire? Mit tettünk és mit tervezünk tenni a mostani és a jövőbeli generációkért, az emberekét, a világért? És most felejtsük el a bezzeg, neki van pénze... kezdetű mondatokat: a kis lépés is lépés!

 

 

Szólj hozzá