2019. júl 01.

Őszinték velünk az influencerek?

írta: Sáringer Viktória
Őszinték velünk az influencerek?

capturing-cheerful-couple-1371176.jpgAz influencer marketing napjainkban egy meghatározó téma, így nem mehetünk el mellette szó nélkül. Sokan közülünk azt sem tudják, hogy kik az influencerek, pedig biztos hogy mindannyian, akik internetfelhasználók vagyunk, követünk párat valamelyik közösségi oldalon.

Miért egyre népszerűbb az influencer marketing?

A digitalizáció hatására a fogyasztók sokkal tanultabb médiafelhasználók és ezáltal kritikusabbak a reklámüzenetek irányában. A márkáknak már szinte lehetetlen, hogy kitűnjenek a reklámok tömegéből, ezért fordulnak az influencerek felé. Mindennap találkozunk az influencer marketinggel, sőt, sokszor észre sem vesszük. Ez egy érdekes jelenség, ami erőteljes marketinglehetőségekkel bír. Sokféle különböző módon használhatjuk az influencer marketinget, így a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Ha kreatív a márka és megtalálja az üzenete számára megfelelő influencert, egy nagyon hatékony hirdetési lehetőséget aknáz ki.

Kiből válhat influencer?

Igazából bárkiből. Elsősorban bloggerekből váltak influencerek hitelességük és hű követőtáboruk által. Ha egy általunk ismert blogger kínál egy terméket, megbízhatóbb forrásnak tekintjük, mint ha egy „hagyományos” reklámban láttuk volna ugyanazt. Ma már nem is szükséges egy blog megléte, elegendő egy Instagram-profil.
A cégek szempontjából nem lényeges, hogy legyen blog – hisz ezek olvasottsága sok esetben alacsonyabb, mint amennyi megtekintést kap egy Facebook vagy Instagram-poszt, illetve egy Youtube-videó. A Technorati Média 2013-as Digital Influence jelentése megállapította, hogy az influencerek 86%-át teszik ki a bloggerek. Szintén ebben a kutatásban világítanak rá, hogy a bloggerek 31%-a - akik influencerré váltak - már több, mint 5 éve blogolt.

Magyarországon az influencerek táborát erősítik még korábbi élsportolók, tévéből ismert közszereplők, celebek, szépségkirálynők, modellek, valóságshow-szereplők, vloggerek – összességében mindenki, aki nagyobb követőtáborra és ismertségre tett szert az utóbbi években.

Pénzért bármit eladnak nekünk az influencerek?

Sokan nincsenek tisztában vele, hogy az influencerek pénzt keresnek az Instagram, Facebook vagy Youtube oldaluk segítségével. Azt pedig még kevesebben tudják, hogy nem is kevés pénzről beszélünk, hiszen ebből meg is lehet élni.
A pénz pedig sokszor az őszinteség rovására mehet. A hitelesség kulcsfogalom, hiszen enélkül nem lehet jól hirdetni, ez az influencerek legnagyobb kincse, ami nélkül nem kapnak megkereséseket.

A másik oldalról nézve, ha egy márka túl sok influencerrel dolgozik, mindkét fél szenvedni fog. Ha ezáltal az influencer hitelessége megrendül, akkor a megtérülés sem lesz az elvártnak megfelelő.
A megbízható influencer nem ajánlhat közönségének olyan terméket, amiről nincs ismerete. Biztos előfordult már, hogy egy marketingkampány olyan feltűnően az orrunk előtt zajlott, hogy ezáltal elvesztette a hitelét és vonzerejét. Bizalmatlanságot ébreszt, ha egyszerre minden általunk követett blogger ugyanazt az egy terméket kezdi népszerűsíteni, amiről korábban még sosem nyilatkozott. Természetesen nincs aki elhinné, hogy az aktuális arckrémet mindenki a megjelenés napján kipróbálta és máris imádja.

Követők vásárlása

A hitelesség kérdéskörénél beszélni kell a követők vásárlásáról is. Az influencerek 40 %-a már vásárolt magának követőt, mely a cég felé közvetít hamis információkat. A cégek előnyben részesítik a nagyobb követőbázissal rendelkező bloggereket, hogy üzenetük, termékük minél több emberhez eljusson. De a követőszám nem minden, hiszen a hamis követők nem fognak kattintani, lájkolni, kommentelni, vásárolni, így egyedül az aktív követők száma mérvadó. Hamis követőkkel lehet együttműködési felkérést szerezni márkáktól, de amennyiben sikertelen lesz a kampány és megkeresés, vásárlás nem történik a cég felé, a továbbiakban valószínűleg nem fog újra létrejönni közös munka. Valódi, lelkes követőtábort építeni rengeteg idő és kemény munka az influencer részéről, de megéri. A márkáknak sem egyszerű az ilyen véleményvezérekre rátalálni, de kifizetődő a kutatás a megfelelő jelölt után.

Te is követsz influencereket?

 

Források:

Perrey, Jesko & Spillecke, Dennis: Retail Marketing and Branding: A Definite guide to Maximizing ROI, 2012

https://www.forbes.com/sites/danielnewman/2015/06/23/love-it-or-hate-it-influencer-marketingworks/#38596f9150b3

https://www.slideshare.net/jdeyaref/tm2013-dir-16523905

https://businessesgrow.com/2014/03/18/slippery-slope-influence-marketing

https://www.reuters.com/article/us-unilever-media/unilever-takes-stand-against-digital-medias-fake-followersidUSKBN1JD10M?_ga=2.189070443.1398260473.1556553055-1334044317.1556553055

Szólj hozzá

influencer