2020. jan 10.

A tökéletesség látszata a közösségi oldalakon

írta: Sáringer Viktória
A tökéletesség látszata a közösségi oldalakon

to_ke_letes_1.jpgA közösségi média platformokat legtöbbünk oly módon használja, ami nem mutatja meg valódi énünket. A közösségi média az első olyan médium, ami lehetőséget ad az embereknek, hogy nyilvánosan megosszák gondolataikat, érzéseiket és életük akár minden apró pillanatát. Sajnos már veszélyes módon valótlanná váltak a közösségi platformok, a hamis hírektől kezdve a hamis követőkön át a trollokig és a színlelt tökéletességig. Nehéz megállapítani, hol, kiben bízhatunk.

Mielőtt bármi más elhangzana a témában, fontos, hogy megértsük, utópisztikus abban hinni, hogy egy jobb technológia megoldja majd a problémákat. A technológia csak egy tünete a nagyobb problémának, nem csupán ez áll a problémák mögött.

Akkor mi áll a problémák hátterében?

Részben mi magunk. A természetünk, a tökéletesség látszatára való törekvésünk, amely megnyilvánul a közösségi oldalakon. Amikor megosztjuk a képeket a reggelire fogyasztott, tökéletesen álló, étvágygerjesztő palacsintáinkról, a tegnapi bulin készített koccintós fotót, a lábunkat lefényképezve nyaraláskor a medence partján – természetesen mindezt filterekkel, szerkesztőprogramokkal feljavítva, hogy minél jobban mutasson, minél tökéletesebb legyen és minél több kedvelést szerezzünk.

Sokszor mi magunk is így járunk el, többet igyekszünk mutatni, mint amink van. Hamis, tökéletes képet festünk to_ke_letes_2.jpgéletünkről. Mégis, amikor nagy követőtáborral rendelkező influencerek, hírességek profilját nézegetjük, elkap minket az irigység és az elkeseredettség, hogy nekünk sosem lesz olyan márkás táskánk, nem jutunk el abba az egzotikus országba, nem leszünk ilyen boldogok és gondtalanok. Nem gondolunk bele, hogy talán ők is ugyanazt csinálják, mint mi: elferdítik a valóságot a látszat kedvéért. Attól, hogy valaki minden nap feltesz egy vidám fotót magáról, a nagyszerű életéről, nem jelenti azt, hogy ő mindig boldog és mindene megvan. Attól, hogy valakinek gyönyörű alakja van a képein és hibátlan arcbőre, nem jelenti, hogy a valóságban is ugyanolyan.

Hiányzó történet

A legtöbb közösségi platform a rövidebb, lényegretörőbb szövegek megosztását támogatja, például a Twitter, Instagram is korlátolt karaktermennyiséget engedélyez közzétenni, ha hosszabb monológra készülünk, jegyzetből screenshotolt leírásokat, kommentekben való folytatást kell létrehoznunk.

Egy-egy fotót, személyt, problémát teljesen más fénybe helyezhet a kontextus és az információ mennyisége és mélysége, amit megosztanak. Sokszor egy tökéletesen beállított fotó előtt 100 rossz próbálkozás áll, amiről mi nem tudunk, hiszen csak a végeredményt látjuk. Persze nem azt mondjuk, hogy ossz meg rossz minőségű, sötét képeket vagy tégy közzé fotókat a rossz hangulatú pillanataidról is, de nem árt, ha egy kis őszinteséget, valódiságot viszünk profilunkra.

Véleményvezérek és a tökéletes életük

to_ke_letes.jpgFőleg az influencerek számára fontos tanács, hogy ne féljenek megmutatni az arcukat smink nélkül is, az ételt, ami kivételesen nem sikerült és megégett, a ruhát, ami nem áll tökéletesen és így tovább. Néhány apró részlet a mindennapokból közelebb tudja hozni az érinthetetlennek, tökéletesnek tűnő influencereket, akikre nap, mint nap irigykedve gondolunk. Sokaknak az önbizalmát is elveszi a „tökéletes életet élő” véleményvezérek követése és kevesebbnek tartják magukat miattuk.

Akik elég bátrak, hogy felvállalják magukat

Vannak olyan influencerek, akik saját Instagram-profiljuk mellett egy másodlagos profilt is üzemeltetnek, ahová olyan fotókat töltenek fel, ami elsődleges, tökéletességre törekvő feed-jükbe nem illenek bele, viccesek, esetleg rosszul sikerültek – így megmutatva követőiknek, hogy ők sem hibátlanok, mindemellett fő profiljuk esztétikáját sem rondítják to_ke_letes_3.jpgel.

Például Olivia O’Brien énekesnő Instagram oldalát több, mint egy millió rajongója követi, de emellett fent tart egy másik, közvetlenebb profilt is, aminek az Olivia O’Crien nevet adta.

Ez a fő profilja: https://www.instagram.com/oliviaobrien/

Ez pedig a másodlagos: https://www.instagram.com/oliviaocrien/

Második profilját 43 ezren követik, ahol vicces, szerinte zavarbaejtő tartalmakat oszt meg a mindennapjaiból. Így, külön profilra töltve ezeket megoldható, hogy a követői, akik a tökéletes fotóira és zenei karrierjére kíváncsiak, csak fő profilját kövessék, míg aki még többet szeretne tudni róla és érdekli, mi van a színfalak mögött, bekövetheti másodlagos oldalán is.

Hasonló módon járt el az ausztrál beauty youtuber, Kasey Rayton is, aki elsődleges profiljára bikinis képeket, sminkfotókat, tökéletesre szerkesztett, filterekkel ellátott fotókat oszt meg a felhasználókkal: https://www.instagram.com/kaseyrayton/

Másodlagos profilján olyan képeket találunk, amiken őszintén nevethetünk, az arcmaszkot viselő előnytelen fotóktól kezdve a humoros képösszevágásokon át a rosszul sikerült fényképekig, amin pont nem épp előnyös arcot vág vagy csukva van a szeme: https://www.instagram.com/kaseyraytonfromyoutube/

A hasonló mentalitással rendelkező influencerek, akiknek önbizalmán nem ejt csorbát, ha rajongóik nem csupán hibátlan, kiválasztott helyzetekben látják őket, sokat tesznek azért, hogy főleg fiatalabb követőik is ráeszméljenek, ők is csak emberek. Nekik is vannak rosszabb napjaik, elrontott fotóik, hibáik. Ők azok a véleményvezérek, akik segíthetnek egy lépést tenni a probléma megoldása felé, hogy ne csupán a tökéletesség látszatára törekedjünk közösségi oldalainkon.

Forrás: https://www.entrepreneur.com/article/311421

Szólj hozzá

követő influencer