2020. máj 01.

A valódiság látszata a közösségi média felületeken és a zenészek támogatása

írta: Sáringer Viktória
A valódiság látszata a közösségi média felületeken és a zenészek támogatása

woman-in-denim-jacket-and-black-pants-holding-cup-of-coffee-3671493.jpgNapok óta hangos a sajtó attól, hogy milyen támogatásban részesültek a zenészek. Lehetőség adódott pályázni és ezzel egy adott összeghez hozzájutni. Ennek célja azon művészek támogatása volt, akiknek elmaradtak a fellépései és ez a bevételkiesés megviselte az anyagi helyzetüket. Az internetre felkerült a lista az előadók nevével, akik megkapták ezt a támogatást és az emberek között hatalmas felháborodást keltett az eset, aminek bőven hangot is adtak a közösségi oldalakon. Hogy ennek mi az oka, azt cikkünkben megvizsgáljuk!

A kezdetek

Az előadóművészek sok bevételtől estek el, hiszen a különböző koncertek, rendezvények, fesztiválok elmaradnak a koronavírus járvány miatt. Emiatt írt ki támogatást az Artisjus és az EJI is, hogy azon művészek, akik nehéz anyagi helyzetbe kerültek, segítséghez jussanak.         

A botrány

A támogatást megkapó személyek listáján olyan nevekkel is találkozhattunk, akikről az ember azt gondolná, hogy nem szorulnak rá az egyszeri pénzügyi támogatásra. Sokak hangot adtak nemtetszésüknek, miszerint nem érdemlik meg egyesek a pénzt és ezzel elvették a helyet olyanok elől, akiknek viszont tényleg sokat számított volna az összeg.       
Majka volt az, aki elsőként szót emelt és igazságtalannak nyilvánította a döntést, szerinte olyanok is kaptak támogatást, akiknek nem volt szüksége rá. Korábban, már a pályázat kiírásakor Vastag Tamás kérte az előadókat, hogy csak akkor kérjék a támogatást, ha valóban szükségük van rá. Egyre több zenész nyílvánult meg az eset kapcsán pro vagy kontra, később pedig az Artisjus is megszólalt az ügyben.       
Természetesen nem látunk bele senkinek a pénztárcájába és nem is a mi dolgunk más zsebében turkálni. Nem tudhatjuk, kinek mennyire volt szüksége a pénzügyi segítségre, ezt nem is a mi feladatunk eldönteni, de azt érdemes megvizsgálni, miért szült ennyi feszültséget a szituáció.

Miért vált ki ez ennyi indulatot?

A közösségi médiában mindenki a legjobb arcát igyekszik mutatni, a legtöbb influencer élete már-már tökéletesnek tűnik a megosztott tartalmai alapján. Az emberek sokszor irigykedve nézik, milyen luxusnyaralásokat, drága holmikat engedhetnek meg maguknak a hírességek. Miután az influencerek gazdag, irigylésre méltó képet festenek magukról követőik felé, nehéz elfogadni, hogy vajon miért folyamodnak egy bruttó 160 ezer forintos támogatásért. Aki megengedhet magának egy luxus hajóutat, Gucci táskákat, pihenést a legdrágább hotelekben, azt, hogy minden egyes nap más étteremben étkezzen, most hirtelen bajba kerül? Érthető, ha az emberek szerint ez a két dolog összeegyeztethetetlen és bántja az igazságérzetet, hogy nem csupán olyan személyek kaptak támogatást, akik nem nagyzolnak az interneten.

Amennyiben érdekel a téma, a tökéletesség látszatáról az interneten korábban itt írtunk.

Mi a valóság?

zene_sz2.jpgFontos, hogy ne felejtsük el: az interneten nem mindig a valóságot láthatjuk. Ráadásul az influencerek sok dolgot kapnak ingyen is, bartel együttműködések keretében. Például táskákat, cipőket, ruhákat, ingyenes lehetőséget utazásra, étteremekbe és bulikba hívják őket, cserébe pedig annyi a dolguk, hogy nagyszámú követőbázisuk számára tartalmat készítsenek az adott termékről, szolgáltatásról, így népszerűsítve azt. Gondoljunk bele! Ha egyes influencerek ennyi mindenhez hozzáférnek ingyen, nem is olyan nehéz nekik spórolni mondjuk egy drágább külföldi nyaralásra, hiszen kevesebb kiadásuk van. Ráadásul vannak, akik nem csupán terméket, de pénzt is kapnak a reklámozásért.
A mostani helyzetben minden márka, cég költségvetése átalakult, így kevesebben akarnak együttműködni az influencerekkel is. Így sok zenésznek, aki egyben influencerként is aktív, mindkét bevételi forrása csökkent. Persze ettől még a jogdíjakról nem szabad elfeledkezni és arról sem, hogy tanácsos lenne (lett volna) ezeknek az előadóknak korábban félretenni és spórolni, amíg ment a szekér. De az is igaz, hogy sokuk a külvilág felé közvetíti luxus életvitelét, azonban ez sokszor nem teljesen felel meg a valóságnak.

zene_sz.jpgHa őszinték akarunk lenni, nem tudhatjuk senkinek az anyagi hátterét, így nehéz megállapítani, kinek és milyen formában jár, vagy nem jár pénzügyi támogatás. Azonban az előadók számára is folyton ott a lehetőség, hogy ideiglenesen más munkát vállaljanak, amíg a dolgok vissza nem állnak a rendes kerékvágásba – ezzel elkerülhető lett volna az egész felhajtás. Van olyan, aki a botrány kirobbanása után felajánlotta jótékony célokra ezt az összeget, azonban ez is csak olaj volt a tűzre, hiszen a következők merültek fel az emberekben: Ha fel tudja ajánlani az összeget, akkor nincs szüksége az anyagi segítségre. Ha pedig nincs szüksége az anyagi segítségre, akkor miért pályázott rá? Miért nem hagyta meg ezt a lehetőséget másoknak?

 

A magyar eset nem példátlan, a világban több helyen is feszültséget szült a koronavírus okozta helyzet és a hírességek hozzáállása. Számtalan ismert személy panaszkodik a karantén okozta nehézségekről, ami indulatot kelt azokban, akik kevésbé szerencsés körülmények között vészelik át ezt az időszakot. Az emberek úgy érezhetik, hogy nem megalapozott a hírességek panaszkodása, hiszen legtöbbjük hatalmas medencés villában lakik és nem merül fel nála pénzügyi probléma, míg követőinek nagy része nincs ilyen jó helyzetben. Sokan kénytelenek egy apró lakásban, többedmagukkal átvészelni a karantént, vannak, akik elvesztették munkájukat, bizonytalanná vált a megélhetésük, küzdenek, hogy ételhez juttassák családjukat, betegek lesznek vagy elveszítettek valakit a vírus miatt – ezek után elég nehéz együttérezniük a bezártság és unalom miatt panaszkodó hírességekkel. Ugyanez a szituáció áll fent itthon is: a nagyzoló, luxust és drága dolgokat mutogató hírességekkel nehéz együttérezni, még akkor is, ha az elmúlt hónapban nem tarthattak koncerteket. Ha az emberek azt látják valakiről, hogy tehetős és nagy lábon él, nehezen fogadják el azt, hogy egy hónap kiesés miatt mégis segélyért folyamodik.

Természetesen a probléma forrása nem a támogatás, mert sokan megérdemlik. Az nem a mi tisztünk, hogy meghatározzuk ki érdemli meg, de az emberi jóérzés azt diktálja, hogy elsőként azok jussanak anyagi segítséghez, akiknek a legnagyobb szükségük van rá.  

Egyet azonban észrevettünk, ez pedig a technikai tanulás és a változás iránti nyitottság kérdéskörében rejlik. A kezdet kezdetén, 2020. március 17-én hirdettünk egy Zenészként a közösségi médiában ingyenes, másfél órás gyakorlati tippeket és kiutakat adó szemináriumot, felismerve azt, hogy mennyire pánikban van ez az ágazat. És mivel vezetőnk, Klausz Melinda zeneiparban is dolgozik és fesztiválok szervezésében, zenekari kommunikációkban is többször résztvett, a gyakorlatban ismeri az iparágat érintő kérdéseket. Bár hirdettük is az eseményt, 50 alatti létszám vett részt a kurzuson, videónkat azóta 28(!) ember nézte meg (pedig belinkeltük több zenész csoportba is), az előadásból született cikkünket pedig 416 fő látta. 

Neked mi a véleményed erről a szituációról? Írd meg nekünk kommentben!

Szólj hozzá

zenész előadó Facebook influencer Instagram koronavírus