2020. máj 12.

Ügyelj a biztonságra a videóhívásoknál!

írta: petrapenovac
Ügyelj a biztonságra a videóhívásoknál!

pexels-photo-374103.jpegA videóhívások és az online konferenciák egyre nagyobb szerepet töltenek be a mindennapjainkban, mind a munka, mind pedig az oktatás területén. Sőt, a szórakozásról sem szabad megfeledkeznünk, hiszen az utóbbi időben a barátainkkal való kapcsolattartás és az „összejövetelek” legegyszerűbb módja is ez lett. Éppen ezért már többször is foglalkoztunk a témával, például olvashattál már Nálunk tippeket a videóhívásokkal kapcsolatban. Most pedig ahhoz hoztunk néhány ötletet, hogyan teheted minél biztonságosabbá az online hívásokat. 

Az utóbbi időben egyre több kétség merült fel, ami a videókonferencia-alkalmazások megbízhatóságát és a biztonságosságát illeti. Leginkább a Zoom nevű alkalmazás kapcsán bizonytalanodtak el az emberek, miután előfordultak olyan esetek, hogy hívatlan vendégek is csatlakoztak egy-egy videóhíváshoz – az Egyesült Államok esetében ráadásul iskolák is érintettek voltak. Az események kapcsán az alkalmazást fejlesztő cég összeállított egy listát olyan tippekkel, amik segítségével biztonságosabbá tehető nem csak a Zoom, de a legtöbb ilyen felület használata is:

  • Frissítsd rendszeresen az alkalmazást! Ezáltal azonnal elérhetővé válnak számodra az új biztonsági intézkedések is.
  • Ne tedd nyilvánossá a meetingeket! Ez a legalapvetőbb lépés, hiszen így csak a linkkel vagy a kóddal rendelkező személyek csatlakozhatnak majd a híváshoz.
  • Használd a kétfaktoros azonosítást! Ezáltal a link vagy a kód ismerete mellett egy jelszó is szükséges, hogy a résztvevők csatlakozhassanak a híváshoz, ezáltal még egy ellenőrzési ponton átesnek.
  • Csak a „házigazda” számára legyen engedélyezve a képernyő megosztásának lehetősége! Így elkerülheted, hogy mások megzavarják a hívást azzal, hogy saját felületüket mutatják a kijelzőn, vagy nem kívánt tartalmak bukkanjanak fel.
  • Távolítsd el a hívatlan vendégeket! A résztvevők listáját böngészve minden egyes személynél megjelenik több művelet is – köztük az eltávolítás. Élj vele, ha valaki olyan csatlakozott a híváshoz, akire nem tartoznak a részletek!
  • Kapcsold ki a kamerád és a mikrofonod, ha éppen nem Te beszélsz! Ez egyrészt csökkenti a zavaró tényezők számát, hiszen nem szűrődnek be felesleges zajok. Másrészt pedig a többi résztvevő biztosan nem lát és hall olyasmit, ami nem tartozik a nagyközönségre.
  • Használj az alkalmazás által létrehozott virtuális, vagy semleges otthoni hátteret (pl. sima fal) a hívás során, hogy ne mutass túl sokat a közvetlen környezetedből!
  • Ha fel szeretnéd venni a meetinget, mindenképpen kérd a résztvevők hozzájárulását is (a Beleegyezés gomb használatával)!
  • Próbáld ki a Várószobát! Ez tényleg egy virtuális előtérként működik: láthatod, ki szeretne csatlakozni a híváshoz, mielőtt Ő élesben látna bármit is.
  • Zárd le a meetinget! Ez az opció lehetővé teszi, hogy valaki akkor se tudjon csatlakozni a híváshoz, ha rendelkezik a kóddal és adott esetben a jelszóval, miután a hívás már elkezdődött. Ezáltal ha mindenki jelen van már, akire számítottál és elkezdted a meetinget, más már nem tudja azt megzavarni a későbbi csatlakozással.

security-protection-anti-virus-software-60504.jpegEzek közül persze akadnak opciók, amik kifejezetten csak a Zoom esetében használhatók, de jó néhány lehetőség található a listában, amit szinte minden alkalmazásnál be lehet vetni. Nézd át alaposan az általad használt felületet, hogy mi is áll rendelkezésedre, amivel biztonságosabbá teheted a hívásokat! Az otthon töltött idő növekedésével az internethasználat is megnőtt, ezzel együtt pedig annak negatív hatásai is felerősödtek. Most még jobban oda kell figyelnünk az adathalászokra és a biztonságunkra, hiszen szinte tényleg minden tevékenységet online végzünk!

Ha érdekel, hogyan is hat a koronavírus-helyzet az online térben fellelhető veszélyekre, valamint az internetfüggőségre és hogy mit tehetsz ezek ellen, olvasd el erről szóló cikkünket is!

Te mivel teszed biztonságosabbá a videókonferenciákat?

Források:  https://blog.zoom.us/wordpress/2020/03/20/keep-uninvited-guests-out-of-your-zoom-event/

https://associationsnow.com/2020/03/how-to-protect-yourself-in-the-age-of-videoconferencing-calls/

Szólj hozzá

tipp biztonság videó tippek távmunka meeting home office videóhívás videóchat