2020. sze 01.

A közösségi média tönkreteszi az életünket?

írta: Sáringer Viktória
A közösségi média tönkreteszi az életünket?

pexels-andrea-piacquadio-3755755.jpgFacebook, Snapchat, Intagram, TikTok, Viber, Messenger, WhatsApp, Skype, Pinterest, Twitch – tovább is van, mondjuk még? Napjainkban már mindenki online van és mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő alkalmazást vagy weboldalt. Sőt, mindenből, amire vágyott rögtön több opciót is. Sokszor kiemeljük a közösségi média pozitív oldalait, de ezúttal most kicsit a negatív hatásokra is kitekintünk. Beszélhetünk ugyanis függőségről és mentális problémákról is, amik a közösségi portálokhoz kapcsolódnak, úgymint irigység, önmagunk egészségtelen összehasonlítása másokkal, depresszió és a magány érzete. És igenis vannak olyanok, akiknek túl sok a közösségi média és akiknek ezáltal hosszútávon problémákat okoz.

A közösségi média jó vagy rossz?

Egy felmérésben 2700 amerikait kérdeztek meg az internetezési szokásaikról és arról, mennyire elégedettek életükkel, hogy kiderítsék, hogy a közösségi média negatív hatással van-e rájuk.

social_media_impact_on_life_satisfaction_1c46263c.png

(Forrás: https://www.security.org/resources/is-social-media-ruining-your-life/)

A tanulmányok kimutatták, hogy az 5 legnépszerűbb közösségi média platformhoz - a YouTube, Facebook, Instagram, Snapchat és Twitter – olyan fogalmak, mint csúfolódás, testkép problémák és a FOMO (Fear Of Missing Out, vagyis a félelem, hogy kimaradunk valamiből) is társultak. A depresszió és szorongás témaköre is felmerül a közösségi oldalak kapcsán. Ennek ellenére 70.4% állította a megkérdezettek közül, hogy a közösségi média összességében pozitív hatással volt a saját életükkel való elégedettség tekintetében. De azért, ha megnézzük az eredményeket alaposan, akkor nagyrészt közepes értéket jelöltek meg a kutatásban résztvevők.

Érdekes például, hogy a legfiatalabb generáció és a kapcsolatban lévő emberek között volt a leginkább gyakori a válasz, miszerint a közösségi média ront a saját életükkel való elégedettségükön. A fiatalok sokkal fogékonyabbak a közösségi oldalak negatív hatásaira és egyesek szerint a tinédzserek körében észlelhető emelkedés a mentális egészséget érintő problémák tekintetében bizony kapcsolódik a közösségi médiához. Ehhez hozzátartozik, hogy a fiatal felnőttek teszik ki a közösségi média felhasználók nagyrészét és ők azok, akiket jelentősen befolyásol a felületeken megvalósuló elfogadás vagy éppen ennek hiánya. Ezeket a tényezőket figyelembevéve már nem is olyan meglepő, hogy ezt a korcsoportot érinti a leginkább a közösségi média negatív oldala. Tudj meg többet a közösségi média hatásairól a tinédzserekre!

Nézzük meg közelebbről, mely csoportok voltak azok, akik jellemzően azt a lehetőséget választották, hogy a közösségi média jobbá teszi az életüket és kik voltak azok, akik a negatív oldalát érzik erősebbnek:

mini_asset_considering_demographic_characteristics_513a4249.png

(Forrás: https://www.security.org/resources/is-social-media-ruining-your-life/)

Összességében láthatjuk, hogy elsősorban férfiak az idősebb korosztályból (Baby boomer generáció, 1946-1964 között született generáció) érezték a közösségi média pozitív hatásait. A negatív oldalt főként a fiatalok és elsősorban a nők érezték erőteljesebbnek.

A Pew Research Center kutatása szerint a hölgyek többet használják a közösségi oldalakat, mint Facebook, Instagram és Pinterest, mint a férfiak és ez ugyanígy elmondható, hogy a fiatalok is több időt töltenek ezeken a felületeken, mint az 50 évnél idősebbek. És ez nem is meglepő, ugyanis aki csak ritkán használja a közösségi oldalakat kevésbé szembesül a negatív hatásokkal.

Megszüntessük a közösségi médiát?

Arra is rákérdeztek a kutatók, hogy szeretnének-e inkább egy olyan világban élni az emberek, ahol nem létezik közösségi média:

imagining_a_world_without_social_media_96b926b4.png

Forrás: https://www.security.org/resources/is-social-media-ruining-your-life/)

Az igen és a nem aránya megdöbbentően közel van egymáshoz, de végsősoron a mérleg majdnem 60%-kal afelé dől, hogy azért mégiscsak legyen közösségi média.

A jó, a rossz és a közösségi média

Nem tagadhatjuk, hogy a közösségi média használatához tartoznak pro és kontra érvek is. Egyrészről a digitális platformok összehozzák az embereket, megkönnyítik a kapcsolattartást, az információszerzést, minden egy karnyújtásnyira kerül tőlünk és kinyílik a világ. Ugyanakkor a társadalmi elvárások, ideálok még erőteljesebben kifejeződnek például az Instagram posztokon keresztül, ahol számos influencer nem realisztikus módon jeleníti meg tökéletes életét és hibátlan kinézetét, vagy a Snapchaten, ahol rengeteg filter áll azonnal rendelkezésünkre, hogy megváltoztassuk kinézetünket és „szebbé” tegyük megjelenésünket.

Ezek a dolgok talán nem is tűnnek fel nekünk tudatosan, de mindenképp negatívan hatnak ránk. Például észrevettétek, hogy a Snapchat filterek nagyrészéhez csodás, égszínkék szem társul? Hogy az Instagramon népszerű véleményvezérek többsége darázsderékkal, hibátlan arcbőrrel rendelkezik? Mert ezek a dolgok igenis rossz üzenetet közvetítenek felénk, ami miatt lehet, hogy elégedetlenné válunk saját magunkkal szemben. Természetesen nem hat mindenkire egyformán a közösségi média, ezért ami fontos, hogy saját mentális egészségünkre ügyeljünk és ezalapján határozzuk meg, mennyi időt töltünk a közösségi felületeken.

Ha egy kicsit kikapcsolnál és tartanál egy kis Digitális Detoxot, kattints: http://digitalisdetox.com/

 

Források: https://www.security.org/resources/is-social-media-ruining-your-life/

https://www.pewresearch.org/fact-tank/2019/04/10/share-of-u-s-adults-using-social-media-including-facebook-is-mostly-unchanged-since-2018/

https://www.popbuzz.com/music/artists/selena-gomez/news/snapchat-filter-blue-eyes-instagram-video/

Szólj hozzá

statisztika egészség közösségi média