2020. okt 19.

Visszatért a megszokott medrébe az életünk?

írta: Klausz.Melinda
Visszatért a megszokott medrébe az életünk?

Öt megyeszékhellyel kapcsolatos keresési trendeket vizsgáltunk

backpack-bag-blur-commuter-346768.jpgA kijárási korlátozás alatt számtalan alakommal láthattunk a közösségi média csatornákon fotókat eldugott helyekre, vagy éppen a Balatonra, a Velencei-tóra, Siófokra történő kirándulásokról. Május 4-től vidéken, majd két hét csúszással, május 19-től Budapesten szigorú menetrend szerint megkezdődött a koronavírus-járvány miatti korlátozások fokozatos enyhítése is. A korlátozások csökkentése miatt az emberek egyértelműen megindultak, így például a hotel szegmensben egyértelműen érezhető volt a foglalások számának robbanásszerű növekedése. De vajon mi történt azóta? Mennyire maradt általános, hogy kirándulunk, utazgatunk? Vagy visszaállt a régi kerékvágás az életünkben? Ennek jártunk utána 5 megyeszékhely keresési trendjeit vizsgálva.

Tegye fel a kezét, aki ha utazik, nem megy rá a Google-re, hogy megnézze az utazási célállomásának látnivalóit, szállást keressen, megnézze mennyi lesz az adott állatkertbe vagy egyéb helyszínre a belépő és hogy kinézzen egy-két jó éttermet, ahol a gyerekeknek is tuti talál majd valamit!

De még mielőtt az aktuális adatokba fejest ugranánk, először is nézzük meg, hogy hogyan érintette a keresési trendeket maga a koronavírus! Kiválasztottunk 5 megyeszékhelyt randomszerűen, melyeket a Google Trends szoftverén keresztül vizsgálunk. A Google Trends felületén 2004-től napjainkig tudjuk megnézni az adott kifejezéssel kapcsolatos keresési trendeket. Az elemző szoftver nem mutat abszolút (konrkét) adatokat, hanem kiválasztja a legmagasabb értéket a vizsgálati tartományban, ezt 100 százaléknak tekinti és minden más adatot ehhez viszonyít.

Nos, 2020. februárjához viszonytva a márciusi adatok leszállóágat, az áprilisiak pedig egyenesen mélyrepülést mutattak, ekkorra a korábbi keresési mennyiségek mintegy háromnegyedére estek vissza és csak azért nem még radikálisabbra, mert az adott város + koronavírus szókapcsolatok keresése a márciusi kiugrás után tartotta magát ezen időszak alatt is. Fontos azt is hangsúlyozni, hogy az adatsorból kivettük a nemzetközi adatokat és csak a Magyarországon történő internetes kereséseket vizsgáltuk.

nevtelen_16.png

Az elmúlt három hét keresési trendjei azonban már kisimultak, ha látunk is növekedést, azok immáron minimálissá váltak az adott megyeszékhelyekkel kapcsolatban. Ha az öt megyeszékhelyt nézzük, akkor a legtöbb keresés Győrrel, majd Miskolccal kapcsolatban történt, melyet szorosan követ Nyíregyháza. 

nevtelen2_1.png

S hogy mire kerestünk rá az elmúlt három hétben? Mutatjuk

Győrben

 

Szólj hozzá