2020. okt 20.

Milliomos videójátékosok

írta: Sáringer Viktória
Milliomos videójátékosok

pexels-lalesh-aldarwish-194511_1.jpgElsőre furcsán hangozhat, hogy valaki pénzt keres azzal, hogy a hobbijának él. Az pedig, hogy meggazdagodik ebből, egyenesen hihetetlennek tűnik. Azonban ez a közösségi média világában már nem is olyan ritka. Az online világ, vásárlás, lehetőségek következtében már karriert is lehet építeni ezeken a felületeken. És nem csak úgy, ha saját vállalkozást és webshopot indítasz, hanem akár úgy is, ha blogot írsz, videókat töltesz fel a YouTube-ra, TikTokra vagy Twitch-re, vagy csak fotókat az Instára. Legyen a téma a divat, sminkek, érdekes és vicces tartalmak - ha eléggé megnyerő a személyiséged és a felhasználóknak elnyeri a tetszését a tartalom, amit létrehozol, könnyedén influencerré válhatsz. És igen, akár milliomossá is, miközben egész nap azt csinálod, ami a hobbid. Például videójátékokkal játszol.

pexels-soumil-kumar-735911.jpgNem gondoltad volna, hogy ilyen népszerű az, ha valaki játszik? A YouTube-on legtöbb feliratkozóval rendelkező PewDiePie is videójátékok által vált népszerűvé és mára már 107 millió feliratkozója van a YouTube felületén.

Igen, neki az a bevételi forrása, hogy videójátékokkal játsszon, ezt felvegye videóra, majd feltöltse a netre. És bizony komoly piac van emögött. Számtalan fiatalból vált milliomos ennek okán. PewDiePie egyik legnépszerűbb videóját, ami egy montázs a legjobb pillanataiból már 90 millióan megtekintették. Itt nézheted meg:

 

Szintén a legnépszerűbbek közé tartozik Ninja, aki a mainstream médiába, a televízióba is bekerült, az Álarcos Énekes műsorába. Ő is videójátékokra összpontosítja YouTube-csatornáját. És az is sokat elárul, hogy leleplezésekor a világsztárokból álló zsűri számára sem volt ismeretlen.

 

Ninja még Jimmy Fallon méltán híres esti műsorában is meghívást kapott, mint a világ egyik legismertebb streamelője. A gamer komoly, milliós szerződést is magáénak tudhat a Microsofttal. Ő is a YouTube-on kezdte, majd a Twitch-re váltott, mint sokan mások, akik hasonló tartalmakkal foglalkoznak. Ninja még könyvet is írt a videójátékokról, az élő adásokról és felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy a gyerekek csak olyan videójátékokkal játsszanak és olyan streameket nézzenek, ami korban megfelel nekik.

 

És ezek a videósok nem csupán nézettségből, feliratkozásokból, merchandise-ból keresik a pénzüket, hanem bizony komoly együttműködéseik is vannak cégekkel. A videójátéknak hatalmas piaca van, nagy a verseny és egy-egy nagy gyártó szép összegeket fizet ki azért, hogy lecsapjanak a tartalomgyártókra. Nem kerül kevésbe az, hogy a világ legnépszerűbb streamelői kipróbáljanak egy játékot, hogy promótálják azt.

pexels-anurag-sharma-2728255.jpgVikkStar123 például elsősorban a Minecrafttal játszik, ami miatt sok kritikát kapott az évek során, azonban nemrég egy videóból kibukott, hogy csupán a Minecraft szervereknek köszönhetően több, mint 2 millió fontot keresett. Ez forintra átválta meghaladja a 760 milliót és ebben még nincs benne a többi együttműködése, a promóciós posztjai, a YouTube-on és Twitch-en szerzett pénz.

Persze azért ne gondoljuk azt, hogy ez egy könnyű út és influencernek lenni fenékig tejfel. Sok munka van mögötte, hiszen a videók felvétele, kamerák és mikrofonok beállítása, az utómunkák mind-mind sok pénzbeli és időbeli befektetést igényelnek. És még így sem garantált a siker, hiszen ma már annyian keresik az áttörést, hogy nehéz kitűnni. Valami különleges, egyedi kell, hogy a felhasználók követni kezdjenek. Talán úgy is mondhatjuk, hogy a szerencsecsillagoknak is megfelelően kell állnia ahhoz, hogy pont jókor, jó helyre, megfelelő tartalmat tegyünk közzé és ezáltal beinduljon a karrier és ne akadjon meg pár napon belül. És persze a sok munka mellé kitartás és sok erő is kell, hogy az ember megbirkózzon a nyilvánossággal kéz a kézben járó kritikákkal és utálkozó üzenetekkel, kommentekkel.

 

Források:

https://www.youtube.com/watch?v=J89vnVitx-8

https://www.youtube.com/watch?v=XKOcqJhSTj0

https://www.youtube.com/user/NinjasHyper

https://www.youtube.com/user/PewDiePie/videos

Szólj hozzá

játék youtube stream videójáték hírnév pénzszerzés influencer Twitch