2020. okt 23.

Milyen messzire képesek elmenni az influencerek?

írta: Sáringer Viktória
Milyen messzire képesek elmenni az influencerek?

pexels-freestocksorg-291762.jpgMár korábban is foglalkoztunk a tökéletesség látszatának témakörével a közösségi oldalakon, és arról is említést tettünk, hogy az influencereknek mekkora szerepük van ebben. Ez utóbbi kijelentés tagadhatatlan, hiszen a véleményvezérek legnagyobb része igyekszik mindig csupán a szépet, a jót megmutatni követőinek és a nehézségeket, problémákat, tökéletlenségeket nem osztja meg velünk. És hogy ennek mi a következménye?

Sokan vannak, akikre mentálisan iszonyú rosszul hat folyton látni mások tökéletes életét, hibátlan külsejét, hogy másnak mindene megvan, mennyivel boldogabb nálunk és így tovább. Nagyon fontos észben tartanunk, hogy nem mindig a valóságot látjuk vagy nem a teljes képet, csupán egy apró részletet. Ami érthető is, mert habár az influencerek szívesen mutatják meg mindennapjaikat, a problémák általában annyira privát jellegűek, hogy ezekről inkább hallgatnak. Még ha valaki napi szinten videózik és vlogokat tölt fel a netre, vagy minden egyes nap élőben van valamelyik közösségi felületen, akkor se tudjuk, pontosan mi a helyzet vele a való életben, mert a nap 24 órájából csupán pár percet vagy pár órát látunk, a többibe nem feltétlenül enged betekintést.

Hogy mennyire messze képesek elmenni egyes véleményvezérek azért, hogy egy bizonyos képet alakítsanak ki magukról? Hogy egy tökéletesnek tűnő életet mutassanak be a felhasználóknak? Még úgy is, ha ez igazából nem is a valóság, csupán díszlet és színjátszás?

Egy azóta már törölt Tweet jelent meg, ami virálisan terjedni kezdett és hatalmas döbbenetet váltott ki az emberekből. A bejegyzést megosztó lány arról írt, hogy most tudta meg, hogy a Los Angelesben élő, Instagramon aktív influencer lányok egy stúdióba járnak, ahol olyan díszletet rendeztek be, mintha egy privát repülőgép belsejében lennénk. Innen már mindannyian összerakhatjuk a képet, hogy ezek a véleményvezérek azért jártak itt, hogy követőiket megtévesztve eljátsszák, hogy magángéppel utaznak, miközben csupán egy díszlettel pózolnak. Tehát már lassan semmiben sem bízhatunk. Szerkesztéssel teljesen megváltoztatható a testalkat, eltüntethetők a bőrhibák, drága designer termékeket vághatunk rá a fotóra, de akár még ilyesfajta ügyeskedésre sincs szükség, hiszen egy fotóstúdióban a kész díszletbe is beülhetünk. Ezt a Kaliforniában található stúdiót egyébként ki lehet bérelni és 64 dollárba kerül egy órára. Azért mégiscsak olcsóbb, mint egy magángép…

A Tweet egyre népszerűbbé vált és az emberek elkezdték megtalálni azokat az influencereket, akiknek a stúdióban látható díszlet szerepel a képeiken. Hoztunk egy példát is, hogy lásd, milyen a díszlet. Te megmondanád a fotó alapján, hogy ez nem egy valós, magángépen készült fotó, csupán egy fotóstúdió?

eiy25tyxgagupdx.jpg

(Forrás: https://twitter.com/mothapotumelo17/status/1309622707856781314)

Néhány influencer úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy utólag szerkesztve a kép címét odaírta, hogy ez csak egy fotózás, stúdióban készült a kép. Azonban arra nem gondoltak, hogy az Instagramon látható, hogy mikor lett módosítva egy-egy szöveg, ami eléggé átlátszóvá teszi ezt a próbálkozást. Habár nem mutatja a felhasználóknak, milyen szöveg szerepelt korábban, de nem nehéz következtetni arra, hogy mi változott… Volt olyan véleményvezér, aki olyan szerencsétlenül járt, hogy screenshot is bizonyítja az utólagos szerkesztést.

ke_pernyo_foto_2020-10-16_10_11_34.png
(Forrás: https://twitter.com/babymamadrama65/status/1309574686590861313)

Az emberek reakciója vegyes volt erre a hírre, ugyanis míg néhányan számonkérték az influencereket, hogy mennyire hamis, valótlan dolgot közvetítenek és mennyire hiteltelenek a követőikkel szemben, mások inkább nevetségesnek találták az egészet, hogy milyen messzire képesek egyesek elmenni csak azért, hogy mások bizonyos módon gondolkozzanak róluk. Mert ez igazából másról nem szól, ha jobban belegondolunk, csupán arról, hogy másoknak eljátsszuk, hogy mennyire gazdagok, szépek, tehetségesek vagyunk. És épp ez a "tökéletesnek" titulált kép az, amit sokan igyekeznek fenntartani magukról. De a nap végén ez igazából nem több, mint hazugság. Sok esetben pont a hiányosságok és az önbizalom problémái állhatnak emögött.

Persze nem ez az első ilyen alkalom, hogy valaki megtéveszti követőit. Bow Wow például 2017-ben bukott le, amikor közösségi oldalára kiposztolt egy fotót, hogy hamarosan utazik magángéppel New Yorkba, azonban egy szemfüles Twitter-felhasználó lefényképezte a valóságot, ahogy egy rendes, menetrend szerinti gépen utazik vele együtt.

És a legkínosabb az egészben, hogy az internet gyakorlott nyomozóinak köszönhetően még azzal is lebukott, hogy a fotót egy autókölcsönző weboldalról mentette le és sajátként tüntette fel.

Eközben mások 20-50 dollárt is fizetnek a designer táskákért, hogy pózolhassanak mellettük, mintha bevásároltak volna:

Lil Nas X pedig, aki sosem hagy ki egy kis drámát, gúnyt űzött az influencerekből, akik ilyen valótlanságokat próbálnak elhitetni követőikkel. Rászerkesztette magát a PhotoShop segítségével a magángép stúdióról neten keringő képre és ezt osztotta meg követőivel:

 

Forrás: https://roguerocket.com/2020/09/28/fake-private-jet/

Szólj hozzá

hazugság véleményvezér instagram influencer Instagram