2020. nov 29.

Lopni tanulnak a fiatalok a TikTokról? – Káros trendek

írta: Sáringer Viktória
Lopni tanulnak a fiatalok a TikTokról? – Káros trendek

pexels-alexandra-maria-318236.jpgA TikTok az egyik leggyorsabban növekvő, legnépszerűbb közösségi felület napjainkban. Kiemelten populáris a fiatalok körében, így nagy felelőssége is van az alkalmazásnak, hogy milyen tartalmakat mutat meg a felhasználóknak.

Természetesen a TikTok-on is vannak szabályozások, hogy hány éves kor felett ajánlott a használata, és a szülők beállíthatnak szűrőket, hogy felnőtt vagy káros tartalommal ne találkozzon a gyermek, azonban ezek nem mindig működnek tökéletesen. És nem csupán a káromkodás, a felnőtteknek szóló tartalmak lehetnek károsak – a rossz példa mutatása is. Az egyik ilyen trend, amelyik rohamütemben terjed a felületen hetek óta az úgynevezett #borrowing trend. Valószínűleg azért ez a neve, mert ha direkt módon a lopást használják hashtag-ként, akkor hamar letiltotta volna az app a videós tartalmakat, azonban így valamiért még mindig fent lehetnek. Na, és nem is kevés van belőlük a TikTok-on:

2020-11-19_3.png

Mint láthatjuk a legnépszerűbb hashtag-et már 134 millióan tekintették meg.

A videók témája változó, az egyikben tippeket adnak, hogy honnan és/vagy hogyan érdemes elemelni dolgokat, a másikban a szerzeményeket mutatják be, de olyanok is vannak, akik arcukat felvállalva épp lopás közben veszik fel magukat, és töltik fel a netre, mintegy bizonyítékként.

Teljes őrület, hogy ezek a videók fent maradhatnak a felületen, és számtalanban arra buzdítják a fiatalokat, hogy lopjanak ők is – vagyis „vegyenek kölcsön”, de ez a két fogalom ebben az esetben egy és ugyanaz.

Gyűjtöttünk Nektek néhány példát, hogy milyen típusú videókkal találkozhatnak a gyerekek, fiatalok a TikTokon ezen hashtag-ek alatt!

Figyelem!


Ezt a blogcikket nem azért hoztuk létre, hogy ötleteket adjunk a vállalkozó kedvű fiataloknak, hanem azért, hogy tisztában legyenek a TikTok-on nem aktív személyek is arról, hogy van egy ilyen jelenség a platformon és akár gyermeked is rátalálhat. Sőt, keresnie sem kell, akár a For You Page-en, vagyis az ajánlott tartalmaknál is bedobhatja neki az algoritmus. Úgy pedig nehéz megóvni gyermekünket a káros trendektől, ha nem tudunk róluk, így emiatt hoztuk létre ezt a válogatást. Lopni természetesen bárhonnan törvénytelen és komoly bajba lehet kerülni miatta, így mindenkit óva intünk ettől! Nem érdemes kísérletezni, ugyanis a rendőrségi feljegyzés örökre megmarad, és ez életünk során problémákat okozhat, akár csak egy munkahely keresése esetén is, hiszen egy átvilágításon látni fogják, hogy a múltban loptunk, ami nagyban csökkenti az esélyeinket.

Nézzük a TikTok-okat!


Először is a hack-ek. Mindenki szereti a könnyebb utat, a lifehack-eket, ugye? No, hát itt éppen nem egy nemes célú, ötletes, életet megkönnyítő tanácsról van szó, hanem tippekről, hogyan és honnan érdemes lopni.

Itt például egy őrült technikát mutatnak be, hogyan lehet egy papírpohárba rejteni a termékeket:

@borrowinq

got taken down first time � // ##fyp##borrowing##borrowingtips##borrowinghacks

♬ Pinky Pie has molly in her green tea - Karm :)

Őszintén szólva, szinte kizárt, hogy ez működjön, valószínűleg itt csak a kreativitását akarta bemutatni valaki és felugrani a trendre, hogy ő is részt vesz a „kihívásban”.

A következő „oktató” videóban egy trükköt mutatnak be, amiben a táskájukba rejtik az eltulajdonítani kívánt terméket, ami szintén egy eléggé feltűnő taktika:

@.tipsforborrowing

How to borrow with short sleeves##fyp ##borrow ##foryou ##yw

♬ ppcocaine unreleased song - rizzy

Itt egy cukorkákkal teli táskába próbálják meg elrejteni a dolgokat:

@b0rrowing.tipss

here’s another tip! ##hbdtiktok ##fyp ##foryou ##xyzbca ##borrowing ##borrowingtips ##borrowinghacks ##borrowingtiktok ##pricelesswave

♬ Chateau (Feel Alright) - Djo

Ez pedig az eddigi legőrültebb taktika, ahol egy kivágott hajgumiba próbálnak meg belepréselni ezt-azt…

@borrowingtricks

borrowing with a scrunchie ��‍♀️ ##fyp ##TimeforTENET ##DogPerson ##foryou ##foryoupage ##borrowingtiktok ##borrowingtips ##borrowing ##borrowingscrunchie

♬ N o w h e r e T o R u n - �����

És íme egy teljeskörű tanácsadás, hogy hova miért érdemes és miért nem érdemes elrejteni valamit:

@borrowing_tiktok

Sorry for the lighting but my last video got deleted so I just need to upload something� ##borrowingtips ##borrowing ##borrowinghaul ##borrowingtiktok

♬ original sound - vhs

Zárásként pedig a hack-ek sorában itt egy srác, aki valószínűleg az üzlet vécéjében dönti le az üdítőt és örül annak, hogy mennyit spórolt így:

@xpissx

##ColorCustomizer yeah ❤️ asp hey wally world if ur watching this is a joke babe xoxo ##borrowingtips ##fyp

♬ 50505050505 - maria like mario

Arról nyilván nem esik szó, hogy a legtöbb üzletben a mosdókhoz való belépés előtt is érzékelőkön kell áthaladni, ami azonnal jelez, ha bármilyen termék „véletlenül” a kezünkben marad…

Ezek a hack-ek szinte kivétel nélkül otthon kerültek bemutatásra, nem „élesben” és nagy eséllyel egyik sem működne amúgy a való életben. Legalábbis tolvaj legyen a talpán, aki feltűnés nélkül fel tudja húzni a pólóját, és fél másodperc alatt a melltartójába tud gyűrni valamit. Ráadásul a legtöbb boltban biztonsági őrök, kamerák és csipogó vonalkódok segítségével vigyáznak a termékekre, így nagyon csekély az esély arra, hogy nem kapják el a TikTok-on lopásból frissen diplomázott fiatalokat. Arról, hogy ez milyen (akár hosszútávú) hátrányokkal jár, már fentebb írtunk, így nem ragozzuk tovább, hogy lopni nem csak nem helyes, de illegális is.

No és akkor jönnek a szerzeményes videók, aminek a 90%-a nagy eséllyel kamu és csak trendi akar lenni a feltöltője. Igen, itt tartunk, hogy a lopás trendi a TikTok-on. Mivel az alkalmazás törli azért az ilyen jellegű tartalmakat, meg nyilván sokan jelentik is, ezért egyesek már azt is hozzáfűzik videójukhoz, hogy legális okok miatt ez csupán vicc, nem igaz, de persze kihangsúlyozva, hogy ezt csak azért írják, mert muszáj, nehogy valaki bejelentse őket.

Itt ez a hölgy például azt állítja, hogy több mint 300 eurót érő terméket lopott el:

@borrowingbarbie

its okay � ##borrowing ##borrowingideas ##borrowingtips ##borrowinghaul ##borrowingbros ##borrowingtiktok ##fyp ##belguim ##barbz ##riri ##rihanna

♬ original sound - Espinozaoscar

Itt pedig a következő delikvens, aki néhány matricáért, sminktermékért és egy gyógypapucsért kockáztatja a jövőjét:

@borrow1ng

todays haul . total 388 ##borrowingbuddies ##borrowing ##borrow ##lifting ##lift ##borrowingtips ##borrowinghaul ##borrowinghacks ##borrowingthings

♬ FlyBoyFu - Laffy Taffy (Remix) - Tik Toker

A következő remekmű készítője pedig még a blokkot is lekamerázta, hogy mennyi mindent vásárolt, amiért fizetett, és mennyit lopott el mindeközben:

@baneborrow

oops � ##borrowinghaul ##borrowtiktok ##borrowing ##borrow ##target

♬ Roses - Imanbek Remix - SAINt JHN

Nyilván az már más kérdés, hogy a blokkon lévő számok alapján elég jól visszakereshető az üzlet, az időpont és ezáltal a kamerafelvételek is.

Na és persze mivel nagyon "rendesek", akik egy TikTok trend "kedvéért" lopnak, még azt is szinte minden videóban vagy a leírásában közzéteszik, hogy kisvállalkozásoktól ne lopjunk, csak a nagyoktól. Habár itt azért megfontolandó, hogy a nagyobb vállalatok, szupermarketek esetében is előfordulhat, hogy a dolgozóknak kell ledolgozni vagy kifizetni a hiánytermékeket, és őket vonják felelősségre. Szóval ez az érv kicsit gyengének hat, inkább jobb lenne azt hirdetni, hogy sehonnan se lopjunk.

És persze az is le van vezetve, hogy honnan és miért nem érdemes lopni:

@borrowing_tiktok1307

Don't steal from target��##borrowing

♬ original sound - johnny :)

És a jól tájékozott tini tolvajok még azzal is tisztában vannak, hogy melyik üzletekben érvényes az a szabályzat, hogy a bolti dolgozók nem követhetnek a bolton kívül – vagyis ha rájönnek, hogy loptál, nem futhatnak utánad az üzlet területén kívül:

@_borrowing

Stay safe! ##borrowing ##borrowingtips ##borrowing101

♬ WAP but make it spencer reid - gray

Itt egy bolti dolgozó készített videót a biztonsági kamera felvételeiből, amin jól látható, hogy hogyan lop el valamit egy lány, a csipogót elrejtve. Azonban mivel ezt megtalálták a dolgozók, visszanézték a felvételeket, ahol az egész jól látszik – és mivel kártyával fizetett a lány egy apróságért, könnyedén visszakereshető a személyazonossága is, hogy felelősségre vonják a lopásért:

@darbycakes1

##theft ##shoplifting ##shoplifter ##robbery ##robber ##police ##fyp ##foru ##theft ##thief ##borrowing ##borrow ##smallbusiness ##store ##stealing ##stole ##stolen

♬ original sound - Darbycakes

És persze a boltok nagy sajnálatára olyan szekció is van a keresőcímke alatt, ahol arról nyilatkoznak, hogy melyik boltokból és miért érdemes lopni.

@_.uk_borrower._

##borrowing ##borrowingtips ##borrowinghacks ##borrowingtiktok ##borrowingideas ##ukborrowing ##ukborrowers

♬ original sound - borrowing tips
@livelaughborrow

10 super easy places to borrow from ##borrowing ##fyp ##foryou ##klepto

♬ Electric Love - BØRNS

Ha nem lenne elég a lopásból, akkor itt van még egy, jóval kifinomultabb verzió. A legtöbb márkás sminktermékeket forgalmazó üzletben lehetőség van arra, hogy kipróbálás után visszavidd a terméket, ha nem tetszik. Ezt kihasználva ebben a videóban egy nagyon drága alapozó helyére tölt a hölgy egy olcsóbb verziót és így tervezi visszavinni a boltba, így megtartva a drágábbat, és egyben visszaszerezve a pénzt:

@kerahmack

can’t wait to return this �� ##coronavirus ##fyp ##smallgestures ##selfcare ##borrowing ##makehispocketshurt

♬ Vibe (If I Back It Up) - Cookiee Kawaii

Mi a gond ezzel a trenddel?


Azt már nem vesézzük tovább, hogy miért nem szabad lopni, mert ezt mindenki talán úgyis tudja magától. Viszont arra érdemes figyelmet fordítani, hogy miért terjedhet el egy ilyen trend ennyire gyorsan. A fiatalok, tinik szemében sokszor menő az, ha valaki nem tartja be a szabályokat, és itt ezúttal a lopás az, ami reflektorfénybe került. Valaki elkezdte ezt az őrületet, a többiek trendinek találták, és az egészből lett egy olyan dolog, ami már több, mint 100 millió emberhez eljutott. A közösségi médiában sajnos nem csak a jó, fontos ügyek, de a káros, veszélyes trendek, kihívások is nagyon gyorsan elterjedhetnek.

Nagy a felelőssége a felületnek, hogy ne engedje meg, hogy álhírek, veszélyes vagy törvénytelen tartalmak jelenjenek meg a platformon, és hogy ezek ne tudjanak elszaporodni. Azonban annyira sok tartalom kerül ki percenként az online térben, hogy legtöbbször követhetetlen a milliónyi új tartalom. Épp ezért fontos, hogy ha olyannal találkozunk, ami nem felel meg a platform irányelveinek, akkor azt jelentsük, ezzel is felhívva rá a felület kezelőinek figyelmét. Ide tartoznak például a pornográf, rasszista vagy erőszakos tartalmak. Mondhatjuk, hogy ezekhez képest ez a #borrowing trend nem olyan nagy baj, és biztos mindenki csak szórakozásból tölti fel a videókat, igazából nem is lopnak – de ez nem feltétlen van így. Sok gyereket, fiatalt ösztönöznek illegális tevékenységre, akik talán még nem elég érettek, hogy eldöntsék mi a helyes és mi a helytelen.

Mit tehetünk?


Szülőként mindig felügyeljük gyermekünk online tevékenységét. Kezdjük ott, hogy milyen közösségi felületeken van fent, milyen online játékokkal játszik. Tájékozódjunk, hogy az egyes platformok használata hány éves kortól javasolt (átlagosan a közösségi média oldalak a 13 éves korhatárt szokták megadni), milyen lehetőségei vannak ott a gyerekeknek. Ha nem is értünk nagyon a digitális világhoz, akkor is utána kell járnunk ezeknek a dolgoknak, mert bármilyen felületen veszély leselkedhet gyermekünkre, ahol lehetőség van üzenetváltásra – így akár egy online játéknál is! Nem csupán a rosszra való ösztönzés, káros trendek, de cyberbullying, grooming áldozata is lehet gyerekünk.

Szintén nagyon fontos, hogy beszéljünk gyermekünkkel arról, hogy mivel találkozhat a neten, és ebben az esetben mit tanácsos tennie:

  • Ha mondjuk idegenektől kap üzenetet, jelezze nekünk,
  • ha nem biztos abban, hogy megfelelő-e a tartalom, amit lát, kérdezzen meg egy felnőttet,
  • ha találkozik egy trenddel, ne szálljon be egyből, meggondolatlanul, még akkor sem, ha a többiek fejest ugranak.

 

Szólj hozzá