2021. feb 20.

Miért nem fogsz soha úgy kinézni, mint egy influencer?

írta: Sáringer Viktória
Miért nem fogsz soha úgy kinézni, mint egy influencer?

szabolcs-toth-0u41mg8q_hu-unsplash.jpgValószínűleg legtöbbünknek ismerős az érzés, mennyire el tudja venni önbizalmunkat, amikor végiggörgetjük Instagram kezdőoldalunkat és azt látjuk, hogy mindenkinek tökéletes a kinézete, az élete, mindene megvan, boldog – és ott vagyunk mi, akiknek ettől a perctől elromlott a kedve, ugyanis úgy érezzük, mi sosem juthatunk el ide. Mi nem lehetünk ilyen szépek, hibátlanok, gazdagok, nem lehet ilyen jó alakunk, ilyen csodás párunk, nem fogunk eljutni ilyen luxus helyekre.

Az is előfordul, hogy valaki inkább törli magát az Instagramról, mert nem akarja folyton mások életét nézni és féltékenykedni, mennyivel jobb nekik. És ez persze nem csak az Instagramon van így, hanem a Facebookon, Youtube-on vagy bármely más közösségi platformon is. Mégis valahogy mindig az Instagram kerül fókuszba, amikor a véleményvezérek tökéletes(nek tűnő) élete a téma, hiszen itt a vizualitás az első, és a képek, videók, sztorik, amik közzétételre kerülnek szinte kivétel nélkül hibátlanra szerkesztettek. Legyen ez a szerkesztés csak egy kis színjavítás vagy egy teljes, instant plasztikai beavatkozás Photoshop segítségével.

Hiába tesz fel egy véleményvezér magáról egy fotót smink nélkül, azt látjuk, hogy neki nincsenek pórusai, nem vörös a bőre, nincs egy pattanása, ránca sem. Emellett a legtöbbjük orra az áhított, hibátlan, nőies forma, ajkaik teltek és egyformák, arcuk tökéletesen szimmetrikus, szemük még smink nélkül is gyönyörű, fogsoruk hibátlan, hajuk kócosan is csodás, testükön nincsenek striák, narancsbőr, nincs rajtuk egy csepp felesleg sem, ugyanakkor mellük és fenekük mégis telt teljesen lapos hasuk mellett. Ezek az influencerek szó szerint ’tökéletesnek’ hatnak, az aktuális szépségideált testesítik meg, hibátlanok.

huha-inc-ofvesgqrbjc-unsplash.jpgNo és akkor ezután, ha belenézünk a tükörbe és szembesülünk vele, hogy bőrünk, arcunk, testünk bizony nem hibátlan, könnyedén elmehet a kedvünk. Szégyelljük magunkat, irigykedünk, féltékenyek vagyunk, elégedetlenek önmagunkkal és komoly mentális betegségek, testképzavar is kialakulhat.

Mindezt azért, mert a véleményvezérek irreális szépségideálokat állítanak fel. Igen, korábban mindig a kifutók modelljeire mondták, hogy annyira vékonyak, magasak, tökéletesek, példaképek – ám az interneten nem arra irigykedünk, hogy valaki milyen a való életben, hanem hogy ezt hogyan prezentálja a közösségi médiában. Egy fotó mögött lehet ezer próbálkozás áll, több órás profi szerkesztés és egy valótlan történet.

Különösen a fiatalokra veszélyes az, ha egy véleményvezér hamis szépségideált állít eléjük. Ez párosítható azzal, ha mondjuk az influencer sem elégedett magával és nyíltan beszél plasztikai beavatkozásairól is és hogy mennyivel boldogabb, mennyivel szebbnek érzi magát, mióta átalakult. Amivel semmi gond, mert a lényeg, hogy mindenki jól érezze magát a bőrében és ha ez valakinek egy szájfeltöltés vagy orrplasztika után valósul meg, akkor legyen így. De a fiatal, befolyásolható közönségnek csak az jön át, hogy ahhoz, hogy olyan szép legyek, mint ő, nekem is változnom kell.

Ebben a videóban például magyar Youtuberek a téma, akik közvetlen vagy közvetett módon plasztikai beavatkozásokat promótálnak követőiknek:

A véleményvezérek közül sokakat maga a követőbázis biztat arra, hogy változzanak. No persze nem direkt módon, de minél többen követik őket, annál inkább meg akarnak felelni, tökéletes képet mutatni, példaképpé válni és szóban jöhetnek a bántó kommentek is. Mondjuk, ha valaki elégedetlen az orrával már évek óta és rendszeresen kapja a hozzászólásokat, üzeneteket, amiben az orra miatt gúnyolódnak vele, akkor lehet, hogy ez egy beavatkozás irányába löki az influencert.

Tehát ez igazából oda-vissza működik, az influencer is erőteljes hatással van követőire, de akár a követők is hatással lehetnek a véleményvezérre.

Szülőként fontos tisztában lenni vele, hogy kiket követnek gyermekeink és ez milyen hatással lehet rájuk. Vajon hogyan hat egy fiatal kamasz lányra, ha azt látja mindenhol, hogy a tökéletes influencereknek mind meg van csináltatva a melle és emiatt rengeteg férfi imádja őket? Vajon emiatt ez lesz az ideál a fejükben, azt hiszik majd, muszáj nekik is így kinézniük, hogy vonzóak legyenek?

bryan-castrillon-bdbgobtojcu-unsplash.jpg

És akkor a plasztikai beavatkozások mellett vannak ugyebár a szemöldök-, száj-, szemhéjtetoválások, a műszempillák, műkörmök, melyeknek hála konkrét smink nélkül is bárki úgy nézhet ki, mintha most jött volna a szalonból.

Természetesen ez nem az influencerek ellen szól, hiszen mindenki a jobb oldalát szereti megmutatni és mindenki úgy érzi jól magát a bőrében, ahogy csak szeretné. Ez inkább egy emlékeztető, hogy ne feledkezzünk meg róla, hogy a közösségi platformokon nem minden az, aminek látszik és ne vágyakozzunk egy irreális, valótlan ideál, egy látszólag tökéletes élet után, mert saját mentális egészségünknek árthatunk ezzel.

Ma már sok Insta-profil is arra specializálódott, hogy megmutassa, hogy a véleményvezérek nem tökéletesek, ez csak egy látszat.

Itt például azt láthatjuk, hogy mennyit számít a jó szög és póz egy fénykép elkészítésekor:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WLCM (@beauty.false) által megosztott bejegyzés

Itt pedig, hogy az erős smink és az utólagos szerkesztések mennyit módosítanak a valóságon:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WLCM (@beauty.false) által megosztott bejegyzés

Ebben a posztban pedig arra utal a készítő, hogy az egyik srác izmait rászerkesztették a másik srác testére is:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WLCM (@beauty.false) által megosztott bejegyzés

Ebben a bejegyzésben egy olyan átalakulást láthatunk pár év alatt, hogy nehéz azt is elhinni, hogy valóban ugyanaz a személy van az előtte és az utána képen:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WELCOME TO REALITY (@celebface) által megosztott bejegyzés

Itt egy fotózás végeredménye, a kész, retusált fotó kerül összehasonlításra a fotózásról készült videóval:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WELCOME TO REALITY (@celebface) által megosztott bejegyzés

A paparazzi fotóján mintha egy teljesen más személyt látnánk, mint az Insta képeken. A hölgy egyébként tagadja is, hogy ő lenne a lesifotós képein és őszintén szólva akkor a különbség, hogy nehéz megmondani, hogy ennyire szerkeszti a képeit és ismeri a neki jól álló szögeket vagy pedig tényleg két külön személy szerepel a fotókon:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

WELCOME TO REALITY (@celebface) által megosztott bejegyzés

Forrás: https://www.youtube.com/watch?v=LVoQwc2mXcg

Szólj hozzá