2021. már 24.

Dj szett koronavírus dalokból 3.0 - Gondoltad volna, hogy táncolni is tudsz rájuk?

írta: Klausz.Melinda
Dj szett koronavírus dalokból 3.0 - Gondoltad volna, hogy táncolni is tudsz rájuk?

befunky-collage2.pngAki rendszeresen olvassa blogunkat, tudja, hogy zenékkel kapcsolatos közösségi média jelenségekről is többször hírt adunk. A hírek zenékben történő megjelenítése kapcsán pedig több cikkünk is szól, kezdve az Obama reggae slágereken át a koronavírus kezdetén megjelenő dalokig.

A Covid-19 dalok azonban igencsak jelentős változáson estek át (mondhatnánk úgy is, hogy mutálódtak) az elmúlt év folyamán: a kezdeti, elsősorban kézmosást és otthomaradást népszerűsítő dalok mellett idővel megjelentek a kifejezetten dallamos, akár táncolható dalok is, sőt egyre több humoros vagy éppen irónikus dal jelent meg. Az ismert slágerek átiratai is (mint például a Ciao Bella) inkább a második szakaszban bukkantak fel, s bár a kezdetben is a műfaji sokszínűség jellemezte a dalokat, mégis az első szakaszban többségében hip-hop és rap dalok, a második szakaszban sokkal több reggae és kifejezetten kórusokra írt dal jelent meg a rádióbarát verziók mellett, no meg nem utolsósorban Győrfi Pált is belekomponálták a dalokba.

Emiatt ismét végignéztük a világ minden tájáról fellelhető zenék lenyomatait és egy igazi - akár táncolható dj set-et állítottunk össze Indiától Kínán, Mexikón és Németországon át Jamaikáig. A videó eléréséhez kattints a képre és érdemes akár bele is tekerned, mert sok érdekes verziót találsz a több, mint 1 órás dj szettben:

efsdfs.png 

A korábbi koronavírus dj szettek itt tekinthetők meg:

A műfajok igencsak sokszínűek: a rap, hip-hop muzsikáktól a dnb, dancehall, reggae zenéken át a bollywood, reggaeton, afrobeat és pop irányokat egyaránt megtaláljuk. A dalok szövegeiben a #MaradjOtthon szellemisége mellett megjelenik a wc-papírkrízis és a kézmosás helyes módja is. Egyről azonban elég sok videóklipben - különösen a táncos verziókban - elfeledkeznek: a 2 méteres távolság tartásáról...

Természetesen a magyarok sem maradtak le a #karantén és #koronavírus zenék témakörében, így 18, általunk jobbnak ítélt dalból összeállítottunk egy magyar dj mixet is:

 

Honnan eredeztethető a zenékkel történő információtovábbítás? 

Az '50-es években a jamaikai soundsystem kultúrával terjedt el szélesebb körben. Jamaika akkoriban igen szegény ország volt, még saját rádióval sem sokak büszkélkedhettek, így a hírek közlésének feladatát a soundsystemek látták el. Szórakoztatva és akár tánczenévé avanzsálva számoltak be a kingstoni fejleményekről, a politikáról, a divatról, a sportról, vagy éppen a legfrissebb pletykákról. 

A zenék szerepét Obama első választási kampányánál is tetten érhetjük. Ráadásul olyan mennyiségben gyártottak róla dalokat elsősorban a reggae, hip-hop és dancehall éra képviselői, hogy egy olyan réteghez is el tudott jutni, akik egyáltalán nem követték a közéletről és a politikáról szóló híreket és információkat.

Ha érdekelnek ezek a dalok, kifejezetten ajánljuk Cocoa Tea: Barack Obama című igazán kis költségvetésű videóklipjét a témában.  

További dalokat pedig legelső blogunkban, a reggaeklub.blog.hu-ban találsz ide kattintva.

Szólj hozzá

dal dj dj szett koronavírus coronavirus covid