2021. máj 26.

Így méretezd Instagram tartalmaidat! – 2021-es útmutató

írta: Sáringer Viktória
Így méretezd Instagram tartalmaidat! – 2021-es útmutató

pexels-lisa-1252983.jpgAz Instagram posztok sokaságában könnyű elveszni, hiszen többféle tartalmat is megoszthatunk. Nem árt tisztában lenni azzal, milyen lehetőségeink vannak és milyen méretezés javasolt az egyes poszttípusokhoz, hogy sikereket érjünk el közösségi média kommunikációnk során.

Ha megosztunk az Instán egy képet vagy videót, két dologra kell ügyelnünk: a méretre és az oldalarányokra. Az oldalarány a kép szélességének és magasságának mértékét fejezi ki. A legtöbb applikációban, ahol képeket szerkeszthetünk, így adják meg az arányokat, melyek hozzápárosíthatók az egyes poszttípusokhoz. Például, ha láttál már olyan opciót a képméretezésre, hogy 9:16, ez bizony az Insta történet mérete. Néhány alkalmazás segít és azt is jelzi, a megjelölt arányok melyik közösségi felületre vannak szabva és milyen poszttípushoz ideálisak. A képernyőfotókon például a PhotoGrid nevű ingyenes, kollázsok készítésére alkalmas applikáció méretezési lehetőségeit láthatjuk.img_20210324_204513.jpg

Habár nem kötelező tartani magunkat az egyes felületekre elvárt méretekhez, azért ajánlott tisztában lenni vele, hiszen így érhetünk el a legjobb összhatást profilunkon. Ha nem megfelelően méretezünk, akkor bizony feed-ünk nem lesz hibátlan, levághat fontos részeket az Instagram a képről.

No és persze nem csak az arányok, amik meghatározók, hanem maga a konkrét méret, felbontás is. Néhányan úgy gondolhatják, hogy pici, gyenge minőségű képet is meg lehet osztani az Instán, mert telefonról úgysem látszik, ott kicsiben látják. Egyrészt telefonon is feltűnő, ha valami nagyon pixeles, másrészt számítógépről is meg lehet tekinteni Insta-profilunkat az instagram.com/felhasználónév webcímről, így bizony olyan méretű képeket kell alkalmaznunk, amik egy számítógép, tablet és telefon képernyőjén is megállják a helyüket.

Instagram feed posztok – 1:1

Az Instagram kezdeti napjaiban még kötelező volt, hogy négyzet alakúak legyenek a képek. Ha emlékeztek, minden esetben megvágta a képeket a platform – emiatt akkoriban népszerűek voltak azok az alkalmazások, ahol álló vagy fekvő képeit szélére fehér, fekete vagy tetsző színű, mintás sávot tehettünk, ezzel négyzetté alakítva.

Mostmár nincs ilyen kötelezettség, bármilyen alakú képet feltölthetünk, de még most is a négyzet alak a népszerű. Így semmi sem marad le, a feed-et összességében nézve nem lesznek a képről lefutó szövegek, nem futunk bele abba, hogy valakinek levágjuk az egyik felét a képről.

Az ajánlott nagyság ehhez a típushoz az 1080x1080 pixel, így az Instagram tömörítése után is jó minőségű marad a tartalom.

Horizontális posztok – 16:9

Amennyiben a képed értékéből elvesz, ha négyzet alakúra vágod, inkább ne változtass rajta. Ebben az esetben gondold át, hogy fog mutatni profilodban. A rendszer a kép közepén egy négyzet alakú részt fog mutatni a feed-ben, így elég jól eltalálható, hogy melyik rész kerül majd oda. Ha így nem lóg le semmi, nincsenek kellemetlen, levágott részek, akkor simán passzolhat a tartalom profilod összképéhez.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nicolas Miller (@nickmillers) által megosztott bejegyzés

Vertikális posztok – 4:5

Általánosságban elmondható, hogy a maximumot jelenti a 4:5 arány. Bármi, ami ennél hosszabb (4:6, 4:7), azt már meg fogja vágni az Instagram. Ebben az esetben is gondoljuk át, a kép mely része fog látszódni profilunkban, mielőtt felöltenénk. Ez „nagyobbként” fog megjelenni az embereknek a képfolyamban görgetve, hiszen a szélessége épp olyan, mint a többi tartalomé, így kitölti a kereteket, viszont hosszabb.

befunky-collage_6.jpgHogy jobban megértsük ezt, íme egy kép, ahol három tartalom látható ugyanazon telefon képernyőjén. Így máris egyértelmű, miért tűnhet egy tartalom nagyobbnak, mint a másik.

Bal oldalon egy állókép, középen egy négyzetes tartalom, a jobb oldalon pedig egy fekvő kép látható. A képernyő ugyanakkora, a tartalmak széle alkalmazkodik a képernyő szélességéhez. És ennek köszönhetően a fekvő elrendezést kisebbnek, míg az állót nagyobbnak, részletesebbnek láthatjuk. Jelen képen ugyan ki van takarva a többi poszt, a képcímek és a kommentszekció, ám jó látható a szürke sávok összehasonlításával, mennyi szabad hely marad a képernyőn az adott posztoknál. Míg a négyzetes és fekvő képeknél már a legtöbb esetben látható a következő tartalom, az állókép kitölti majdnem a képernyő egészét, ezzel megragadva a teljes figyelmet. A másik opcióknál már láthatunk egyszerre más tartalmat vagy tartalmakat is, ami elvonhatja, megoszthatja a figyelmet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

The Sill (@thesill) által megosztott bejegyzés

Ajánlott méret az 1080x1350 pixel.

Videók – 16:9 – 4:5

Az Instagramra feltöltött videók 16:9-től a 4:5 arányig terjedhetnek, a feltöltött fájl nagysága pedig maximum 4 GB lehet. A videók feltöltése után van lehetőségünk borítóképet választani, amivel tanácsos élni, így gondoskodhatunk róla, hogy a tartalom illeszkedik profilunkba. Amennyiben a videó nem tartalmaz megfelelő képet, a galériából is feltölthetünk egy borítóképet, ezzel is az egységességről gondoskodva.

Képgalériák

Képgalériaként 2-10 tartalmat tölthetünk fel egyetlen posztban. Ezek lehetnek kép és videók is vegyesen. Amit észben kell tartanunk, hogy minden esetben azonos méretűre vágja az Instagram a galéria összes tartalmát. Tehát ha az első képnél négyzetes elrendezést választunk, akkor a későbbi, akár fekvő vagy álló tartalmak is ilyenné fognak alakulni.

Instagram történetek

befunky-collage_1_1.jpgAz általános méretezése az Instagram történeteknek 9:16, de persze más méretű tartalmakat is feltölthetünk. Azonban, ha nem tölti ki a teret a kép, akkor az Instagram maga fog egy hátteret mögé tenni, ami a legtöbbször nem mutat túl jól.

Ha nem megfelelő a képünk méretezése és nem tudjuk minőségromlás nélkül nagyítani, akkor választhatunk sablonokat is, melyek alapból úgy vannak méretezve, hogy passzoljanak a történetekhez és egy vagy több képet tölthetünk fel ide.

IGTV videók – 9:16, 16:9

IGTV videók esetében álló és fekvő videókat is feltölthetünk. Az álló videók népszerűbbek, hiszen így a telefont rendesen tartva is nézhetik az emberek, de már a fekvő videókkal sincs probléma, hiszen ilyenkor a felhasználó szimplán elfordítja a készüléket és máris a teljes képernyőt kitöltve nézheti a tartalmat.igtvsizeguide-infographic-768x1012.png

Vertikális videó (9:16) esetében az ideális méret 1080x1920 pixel, horizontális videónál (16:9) pedig 1920x1080 pixel.

A Later segédlete az IGTV videók méretezésének megértését könnyíti meg.

img_20210325_100632_1.jpgAz IGTV videóknak nem kötelező szerepelnie feed-ünkben, ám több nézőt szerezhetünk, ha profilunk ezen részén is megjelenik a tartalom. Ehhez a feltöltés azon szakaszán, ahol a címet és leírást megadjuk, el kell húznunk a csúszkát az Előnézet közzétételénél. Ez alatt, a Profil borítóképének módosítása is nagyon hasznos, hiszen megmutatja nekünk az Instagram, hogyan mutatna az adott borítókép a feed-ben. Amennyiben nem négyzetes a kép, ujjunkkal módosíthatjuk, a kép mely része látszódjon.

Forrás: https://later.com/blog/instagram-image-size/

 

 

Szólj hozzá

marketing tartalom videó ötletek tippek horizontális vertikális történetek képgaléria súgó közösségi média posztok méretezés képméret borítókép Stories Feed IGTV videóméret videós tartalom Instagram Stories Instagram történetek Insta sztorik Feed posztok IGTV videó