2022. jún 15.

TikTok üzleti célokra? Igen!

írta: Sáringer Viktória
TikTok üzleti célokra? Igen!

tiktok-g58957ec3f_1280.jpgTöbb mint 1 milliárd havi aktív felhasználójával a TikTok gyorsan a világ egyik legnagyobb közösségi média platformjává vált. A Z generáció szórakoztató videómegosztó alkalmazásának indult, de seperc alatt meghódította a marketing és a reklám világát is, teljesen megváltoztatva a márkák tartalom létrehozásának és megosztásának módját.

Most elmondjuk, miért érdemes Neked is megfontolni, hogy belevágsz a TikTok marketingbe.

Miért érdemes a vállalkozásoknak fontolóra venniük a TikTok használatát?

Azt gondolhatod, hogy a TikTok a kihívásokról, trendekről és táncvideókról szól. Bár ez nem teljesen légből kapott, a szórakoztató tartalomban is rengeteg lehetőség rejlik a márkák számára, hogy személyes szinten lépjenek kapcsolatba közönségükkel. Ezenkívül az egyesült államokbeli TikTok-felhasználók 47,4%-a 30 év alatti, és a felhasználók több mint fele tinédzser. A fiatalabb közönséget megcélzó márkák számára a TikTok egy igazi aranybánya.

De még ha vállalkozásod nem is Z generációs ügyfeleket céloz meg, akkor is profitálhatsz a platformon való megjelenésből.

Iparágától és szektortól függően ezek a fiatal felhasználók idővel célközönséggé válnak, miközben a TikTok nagymértékben befolyásolja vágyaikat, törekvéseiket és még a vásárlási döntéseiket is. Ráadásul ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy a TikTok-felhasználók több mint 50%-a 30 év feletti, ami azt jelenti, hogy a platformon jelenleg még potenciálisan kiaknázatlan közönség is elérhető.

Íme néhány fő előnye a TikTok üzleti célú használatának:

Növeli a márkaismertséget

A TikTok többféle módot kínál a márka hírének terjesztésére. Dolgozhatsz influencerekkel, különféle típusú hirdetéseket futtathatsz, és olyan funkciókat használhatsz, mint a hashtagek és a márkázott matricák, hogy márkádat reflektorfénybe helyezd. Ezenkívül, ha szórakoztató és egyedi tartalmat készítesz, tartalmad virálisan is terjedhet, amivel rengeteg emberhez juthat el márkád neve, üzenete, akár teljesen organikusan (vagyis belefektetett hirdetési költség nélkül) is.

Termékek reklámozása

A TikTok marketingben az a legjobb, hogy nem marketingnek tűnik. Rengeteg módja van termékek népszerűsítésének anélkül, hogy rámenősnek tűnnénk. Például együttműködhetünk olyan véleményvezérekkel, akiben a közönségünk megbízik, hitelesnek tartja és egy rövid videóban bemutathatja, mit kínálunk, anélkül, hogy ez egy szövegkönyv alapján történő direkt reklám lenne. A termékről/termékkel érdekes videókat Te magad is készíthetsz, így alacsony költségvetéssel is sikereket érhetsz el.

phone-g678a4a08f_1280.jpgBővítsd követőbázisod

A TikTok több millió felhasználóval rendelkezik több mint 140 országban. Ez az egyik legjobb platform a nemzetközi közönség elérésére és az ügyfélkör bővítésére. Ráadásul mindig megvan az az előnye, hogy olyan exkluzív TikTok-felhasználókat érhetsz el, akik nem használnak aktívan semmilyen más közösségi platformot.

Új ügyfelek bevonzása

A TikTok lényege, hogy hiteles, vonzó tartalmat hozz létre, ami személyes, amivel kapcsolatban éreznek valamit célközönséged tagjai. Ez segít erős kapcsolatokat kialakítani a közönséggel, és növeli annak esélyét, hogy vásárlókká váljanak. Ráadásul, ha a megfelelő időben kapcsolódsz be egy éppen aktuális trendbe vagy el tudsz indítani egy sikeres trendet, könnyedén tudsz követőket gyűjteni, új ügyfeleket bevonzani.

Hogyan vágj bele a TikTok-ozásba?

Először is a legfontosabb a megfelelő tartalom. Hozz létre egyedi és releváns tartalmat a felületre!

Megnyitod az appot, görgeted a hírfolyamot és mit látsz? Végtelennek tűnő videós tartalom. Ahhoz, hogy kitűnj ebben a tartalomtengerben, videóidnak egyedinek, figyelemfelkeltőnek és relevánsnak kell lennie a közönség és a márka számára egyaránt.

Hoztunk is pár tippet, mire figyelj:

Vedd figyelembe a platform közönségét és jellegét!

A TikTok elsősorban a szórakoztató, játékos tartalmak helye. Meg kell tanulnod, hogyan alkalmazkodhatsz ehhez a „kultúrához” anélkül, hogy veszélyeztetnéd saját márkahangod és értékeid. Lehet, hogy Te a komolyabb hangvitelt kedveled céges kommunikációd során, de meg kell találnod azt a keresztmetszetet, amiben ötvözöd márkád egyediségét és arculatát a TikTok és a platform felhasználóinak elvárásaival.

Egy kicsit lazíts!

Kerüld a túl formális és forgatókönyvvel ellátott videók létrehozását. Minél hitelesebb vagy, annál jobban teljesítesz a TikTokon. A megjátszott, betanult videókról hamar kiszúrják majd a felhasználók, hogy nem őszinte és ez nem vet túl jó fényt rád.

headway-nwmcp5fe_4m-unsplash.jpgCsak kreativitás legyen!

Ne gondold túl azt sem, hogy divatos videóbeállításra, extrákra van szükséged. Könnyedén készíthetsz videókat csupán a telefonoddal, nem kell extra felszerelés. A lényeg, hogy legyenek jó ötleteid és bizony a megfelelő világítás sem árt, tehát ha valamire költesz, akkor az egy jó fényforrás legyen, illetve amennyiben beszélsz is a videókban, egy jó mikrofon.

Mutasd meg vállalkozásod emberi oldalát!

Vezesd körbe közönséged a színfalak mögött, engedd meg, hogy belessenek a kulisszák mögé! Kik dolgoznak azon, hogy minél előbb odaérjen a rendelés? Hol készülnek a csomagok? Milyen a raktár? Van irodai házikedvenc? Közös csapatfotó a munkatársakról? Mutass az embereknek érdekességeket, meséld el a márka történetét és egy kicsit engedd közelebb az embereket magadhoz.

Ugorj rá a trendekre és a kihívásokra!

A TikTok szépsége abban rejlik, hogy soha nem fogy ki új videó ötletekből, trendekből, virális tartalmakból. Egyszerűen nézd meg a felkapott hashtageket, zenéket és videókat, és csatlakozz Te is!

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/tiktok-for-business/

Szólj hozzá

marketing tartalom hirdetés tipp üzlet videó ötletek tippek közösségi média influencer üzleti eszközök TikTok videók TikTok trendek TikTok marketing TikTok tartalmak