2022. aug 13.

Tippek a TikTok használatához

írta: Sáringer Viktória
Tippek a TikTok használatához

andrea-natali-qp1zg5yo8ei-unsplash.jpgNem elég csak jelen lenni a TikTokon – vagy bármilyen közösségi platformon. Minden felületnek megvannak a maga lehetőségei, kreatív megoldásai, amikkel magunkra vonhatjuk az emberek figyelmét és sikereket érhetünk el.

Most azt nézzük meg, hogyan használhatod a TikTok-ot marketingstratégiád részeként!

Az alapok

A TikTok lényege, hogy videós tartalmakat magasabb szintre emeld, és a fülbemászó, felkapott zenék, hanganyagok és kreatív effektusok segítségével megragadd a felhasználók figyelmét. Érdemes tájékozódni, melyik zenék és hangok azok, amik éppen trendik vagy milyen típusú videókhoz használják őket. Ha eleget görgetjük a TikTok kezdőlapját és kereső oldalát, akkor máris képet kapunk arról, éppen milyen trendek, kiemelt hashtag-ek, zenék és effektek azok, amik sikereket érnek el.

Íme egy gyors összefoglaló az alapvető funkciókról:

  • Videó hossza: 15 másodperc, 60 másodperc vagy 3 perc közül választhatsz
  • Megfordítás: Váltás a telefon első és hátsó kamerája között.
  • Sebesség: Állítsd be videóid képkockáinak sebességét, hogy felgyorsítsd vagy lelassítsd őket.
  • Szűrők: Alkalmazz szín- vagy kontrasztszűrőket, hogy érdekesebbé tedd a tartalmat.
  • Szépítés: Hozzáférhetsz számos szépségszűrőhöz az arcvonások módosításához, így egy jobb hatást elérve.
  • Időzítő: A felvétel automatikus leállítása egy beállított idő elteltével.
  • Válasz: Válaszolj a videódhoz fűzött megjegyzésekre.
  • Vaku: Engedélyezd vagy tiltsd le a vakut a telefon kameráján.
  • Hatások: Adj hozzá effekteket, arcátalakító filtereket, háttérváltókat, hangváltókat, interaktív effektusokat, humoros, kreatív vagy egyéb filtereket.
  • Sablonok: Húzd át fényképeid és/vagy videóid ezekbe az előre elkészített sablonokba, hogy gyorsan tudj szemet gyönyörködtető tartalmat létrehozni.
  • További videószerkesztési funkciók közé tartozik a videók vágása, több videó összekapcsolása, effektusok és szűrők alkalmazása utána, és így tovább.

Amit még tudnod kell

A TikTok ugyanolyan egyszerűvé teszi a videók megosztását, optimalizálását és rendszerezését, mint azok rögzítését és szerkesztését.

Íme néhány módszer, amellyel kihasználhatod a platform tartalom közzétételi eszközeit annak érdekében, hogy videóid megkapják a megérdemelt figyelmet:

  • Írj leírást: A TikTok leírása legfeljebb 150 karakterből állhat, ezért legyen rövid, könnyen értelmezhető és érdekes. Utólag ezt nem tudod megváltoztatni, így fontold meg, milyen szöveggel és keresőcímkékkel osztod meg a tartalmat.
  • Hashtagek használata: A megfelelő hashtagek hozzáadásával elősegítheted, hogy videóid a megfelelő emberek előtt jelenjenek meg. Ügyelj a felkapott hashtagekre és tudatosan célozd be a választott címkékkel azokat az embereket, akik potenciálisan érdeklődhetnek márkád, terméked iránt.
  • Ismerősök megjelölése: Ha egy másik márkával, tartalomkészítővel vagy influencerrel együttműködsz, a „@” szimbólum segítségével megjelölheted őket leírásodban. Ez akkor is hasznos, ha felhasználók által generált tartalmat teszel közzé, és az eredeti alkotókat szeretnéd elismerni.
  • Hivatkozások hozzáadása: Ha rendelkezel TikTok Business fiókkal, hozzáadhatsz egy linket a Bemutatkozásodhoz. A videóidban ezután megkérheted a felhasználókat, hogy regisztráljanak, böngésszenek a termékek között vagy vásároljanak a profilodon található linken keresztül.
  • Az adatvédelem módosítása: Döntsd el, ki láthatja tartalmaidat: csak Te, akiket Te is követsz, vagy éppen mindenki? Csak rajtad áll.
  • Duett/összefűzés engedélyezése: Ezzel engedélyezed a felhasználóknak, hogy videóiddal duetteket hozzanak létre, vagy videóidat sajátjukkal fűzzék össze egyedi vagy választartalom létrehozásához.

Mikor posztoljuk a videókat?

Bármely közösségi média platform egyik legfontosabb stratégiája – nem csak a TikTok esetében – az, hogy fokozottan figyeljünk közönségünk felhasználói szokásaira. Milyen időpontokban vannak online? A hét mely napjain használják a legtöbbször a TikTokot? Ha kiismerjük, mikor aktívak az egyes felületeken, máris tudjuk, mikor van a legjobb esélyünk, hogy elérjük őket. Például ha célcsoportunk kisgyermekes anyukákból áll, akkor jó esélyünk van az alvási időkben posztolni, míg iskolásoknál az iskola utáni, esti időszakban.

Ha például késő este teszel közzé új tartalmat, amikor célcsoportod többsége békésen alszik, akkor előfordulhat, hogy az első néhány órában nem lesz annyira megtekintésed, aktivitásod, mint azt remélted.

Forrás: https://sproutsocial.com/insights/tiktok-for-business/

Szólj hozzá

marketing tipp videó ötletek tippek how to posztolás hogyan csináld hogyan használd videós tartalom TikTok videók TikTok trendek TikTok marketing TikTok tartalmak TikTok alapok